13 Superalimente care să nu lipsească din dieta copiilor

Orice părinte este conștient că o pizza sau porție de paste sunt mai tentante pentru propriul copil, decât o porție sănătoasă de legume, să zicem… dar tocmai acesta este motivul pe care noi – adulții – ar trebui să monitorizăm dieta copiilor și să ne asigurăm că aceasta conține o varietate de produse nutritive.

Introdu în dieta copilului diferite superalimente colorate, gustoase, și extrem de bogate în nutrienți și bucură-te de beneficiile acestora!

 1. Ouă

Ouăle reprezintă o sursă excelentă de proteine și constituie unul dintre puținele alimente care conțin în mod natural vitamina D, care ajută organismul să absoarbă calciul. Consumul de proteine la micul dejun îi ajută pe copii să se bucure de senzație de sațietate pentru o mai lungă durată de timp.

 1. Ovăz

Cercetările arată că acei copii care mănâncă fulgi de ovăz sunt mai în măsură să se concentreze și să fie atenți la școală. Boabele integrale bogate în fibre, precum fulgii de ovăz, se digeră lent, oferind copiilor un flux constant de energie.

 1. Fructe

Orice fruct este recomandat, acestea fiind bogate în vitamine și minerale esențiale. Pentru a vă bucura de cât mai multe beneficii, este recomandat să consumați o varietate cât mai mare de fructe: fructe de pădure, pepene, kiwi, portocale, banane, etc.

 1. Nuci

Nucile conțin grăsimi sănătoase, de care copiii au nevoie pentru creștere și dezvoltare, precum și pentru sănătatea inimii. Consumul de puțină grăsime „bună” dimineața, oferă copilului o explozie de energie de care se poate bucura pe durata întregii zile.

 1. Lapte

Proteina și calciul din produsele lactate furnizează combustibil pentru creier și corp. Proteina ajută la formarea țesutului cerebral, în timp ce calciul din lapte păstrează oasele și dinții copiilor puternici.

 1. Afine

Datorită conținutului mare de antioxidanți, acestea sunt considerate printre cele mai sănătoase fructe. Acum, cercetările sugerează că, în plus față de protejarea împotriva bolilor de inimă și a diabetului zaharat și îmbunătățirea funcției cerebrale, afinele pot ajuta, de asemenea, la reducerea grăsimii viscerale „toxice” de pe abdomen – un tip de grăsime care a fost asociat cu obezitatea și sindromul metabolic.

Afinele pot fi introduse în alimentația copilului în diferite moduri: în salate de vară, în diferite deserturi sau combinate cu iaurt și puțină miere (după vârsta de 1 an).

 1. Roșii

Sunt încărcate cu licopen – o substanță care protejează împotriva multor tipuri de cancer. Roșiile gătite sunt chiar mai sănătoase, deoarece prin căldură acestea eliberează licopenul.

Pentru o absorbție mai rapidă a licopenului, este recomandat consumul acestora în asociere cu o un tip de grăsime sănătoasă, spre exemplu, uleiul de măsline.

 1. Iaurt grecesc cu un conținut scăzut de grăsimi

 Acesta conține bacterii sănătoase cunoscute pentru stimularea imunității și ajutarea digestiei. Mai mult, acesta conține și între două și trei ori cantitatea de proteine a unui iaurt obișnuit, având mult mai puțin zahăr.

 1. Varză

Are o aromă ușoară, fiind puțin crocantă, motiv pentru care copiii tind să o placă mai mult decât salata verde. Aceasta, ca și alte legume crucifere, conține fitonutrienți cunoscuți pentru reducerea mai multor tipuri de cancer și îmbunătățirea digestiei.

De asemenea, varza ajută la curățarea toxinelor dăunătoare din organism prin declanșarea eliberării de enzime, a căror sarcină specifică este aceasta.

 1. Somon

Acesta conține grăsimi sănătoase omega-3 cunoscute pentru stimularea dezvoltării creierului, alungarea depresiei și puterile antiinflamatorii. Asigurați-vă că alegeți tipul sălbatic de somon, care are un conținut mai scăzut de mercur și mai mare de omega-3.

Somonul poate fi consumat în diferite variante, de la burgeri, la salate sau la cuptor, însoțit de garnitura preferată a copilului.

 1. Fasole neagră

Fasolea, în general, este o sursă excelentă de proteine, precum și fibre, și calciu – 2 nutrienți din care  copiii au tendința să nu obțină suficient. Un lucru important de reținut este că, cu cât culoarea este mai închisă, cu atât fasolea este mai bună.

 1. Scorțișoară

Cercetările arată că acest condiment poate ajuta la reglarea zahărului din sânge, ceea ce poate, de asemenea, să minimizeze acele episoade de reducere a nivelului de energie, din mijlocul dimineții.

Privind modalitățile de consum, scorțișoara poate fi combinată cu fulgi de ovăz, iaurt, cereale, clătite, etc.

 1. Busuioc

Această plantă este împachetată cu antioxidanți – vitaminele A, C și K – precum și fier, potasiu și calciu, contribuind, de asemenea,  la îmbunătățirea digestiei.

Acesta poate fi utilizat în condimentarea pastelor, a puiului sau chiar în supe, sosuri sau chiftele.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut