4 lucruri pe care părinții le fac și cauzează plânsul copiilor pe ascuns

Câteodată, părinții nu conștientizează impactul pe care unele comportamente proprii îl au asupra copiilor. Nu vrem să credem că există vreun părinte care dorește să-și rănească intenționat copilul, fizic sau psihic. Totuși, acest lucru se poate întâmpla, cauzând plânsul copiilor pe ascuns.

Uite 4 dintre acțiunile părinților, care pot răni copiii făcându-i pe aceștia să plângă pe ascuns.

Acțiuni ale părinților care afectează copiii, determinându-i să plângă pe ascuns

  1. Îi permiți să vadă știri violente, filme de groază, programe care nu sunt adecvate vârstei.

Copiii nu au capacitatea de a procesa informațiile raportate la știri sau de a face diferența între ficțiune și realitate. Pentru ei, cele văzut/auzite, devin foarte reale, astfel că cei mici vor avea impresia că acele acțiuni urâte s-au întâmplat în apropiere sau că s-ar putea întâmpla în propria casă. Și de-ar exista această posibilitate, de ce să-i împovărăm pe copii cu astfel de adevăruri crude? Așadar, urmăriți ceea ce copilul vostru privește la TV și aveți grijă ce vorbiți în prezența sa, pentru că există lucruri care îl pot afecta profund, fără ca măcar să aveți idee.

  1. Te cerți puternic cu partenerul în fața copilului sau țipi atât de tare, încât cel mic aude prin pereții camerei.

Odată ce vă va auzi certându-vă, copilul se va speria îngrozitor, având impresia că ceva teribil se va întâmpla cu familia lui. De ce să pui o astfel de povară pe el?

E adevărat că divergențe de opinie, conflicte, probleme apar în orice relație și ele pot fi chiar benefice dacă sunt tratate și rezolvate adecvat. Ba mai mult, participarea copilului la rezolvarea conflictelor poate fi benefică atât timp cât părinții discută normal. În schimb, dacă știți că astfel de scene degenerează și ajungeți să țipați, să ridicați vocea, să utilizați insulte, aveți grijă ca cel mic să nu fie de față și nici măcar să vă audă. Astfel de experiențe îl pot face să-și cufunde capu-n perne și să plângă pe ascuns.

  1. Divorțul părinților

Îl poate afecta pe copil, mai ales dacă părinții nu rămân în relații amiabile. Sigur că modul în care acest lucru se întâmplă, poate diferi de la un copil la altul. Însă se întâmplă ca, odată cu apariția divorțului, universul copilăriei să ia sfârșit, să apară anxietatea, iar siguranța familială să dispară. Și atunci, în situația în care nici cea mai apropiată relație din viața unui copil nu este solidă și fermă, acesta poate deveni mai sensibil și vulnerabil, percepând lumea ca un loc mai periculos și mult mai puțin fiabil.

  1. Îți insulți copilul, îi pui etichete și îl mai lovești din când în când.

Astfel de comportamente pot declanșa plânsul copiilor pe ascuns. Mai mult, etichetele de genul „ești prost”, „nu ești bun de nimic”, „ești leneș”, pot frânge inima unui copil. Deci, îți recomandăm să îți revizuiești comportamentul, modul în care reacționezi când îți mustrezi copilul. Dacă îți dai seama că apelezi la astfel de insulte, oprește-te pentru că nu faci niciun bine, doar provoci durere copilului.

La fel și dacă îți lovești copilul… singura lecție pe care i-o dai este că violența fizică este un comportament practicabil. Sigur că acest lucru este total neadevărat. Poți fi ferm în disciplina și educarea copilului, fără să fie nevoie să inspiri teamă și frică. Astfel, nu ezita să setezi limite și reguli, fiind bun, respectuos și ferm. În acest mod, rezultatele vor fi mult mai eficiente.

Nu ezita să îi oferi copilului dragostea de care are nevoie! Asta nu înseamnă că îl răsfeți. De asemenea, n-ar fi rău ca, din când în când, să-ți revizuiești propriul comportament, să-ți dai seama ce faci rău și ce-ar trebui să schimbi. La urma urmei, nu asta face un părinte cool?

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut