5 alimente și substanțe care pot cauza anxietate și insomnie

Suferiți de atacuri de panică sau de insomnie și nu știți ce să mai faceți? V-ați gândit vreodată ce influență are alimentația asupra creierului? Este posibil să vă surprindă să aflați că anumite alimente din dieta zilnică, unele dintre ele considerate sănătoase, au capacitatea de a suprastimula sistemul nervos exact la fel de mult ca un eveniment stresant din viața voastră!

Iată 5 alimente și substanțe de evitat, dacă aveți probleme cu somnul sau anxietatea!

  1. Cofeina

Este deja cunoscută pentru provocarea tulburărilor de somn și a anxietății. Cofeina te ține treaz prin blocarea receptorilor de adenozină (care promovează somnul) în creier. Chiar și la cinci ore după consumul de cofeină, 50% din aceasta rămâne în fluxul sanguin, dovedindu-se că afectează somnul.

De fapt, durează între 16 și 24 de ore ca întreaga cantitate de cofeină să părăsească complet organismul. Acest lucru înseamnă că și o singură cană de cafea de dimineață poate afecta calitatea somnului pe timp de noapte. Pentru a vedea dacă cofeina este vinovată, reduceți treptat cantitatea consumată, câte puțin în fiecare zi.

  1. Solanacee (cartofi, roșii, vinete, ardei, boabe de goji)

Plantele din această familie produc pesticide naturale numite glicoalcoide, care sunt destinate să distrugă atacatori precum insectele și viermii, însă ele pot fi toxice și pentru celulele umane.

Aceste „arme chimice” blochează enzima acetilcolinesterază, rezultând o suprasolicitare a sistemului nervos la persoanele sensibile. Anxietatea este doar una dintre numeroasele efecte secundare neuropsihiatrice documentate la om.

Ingredientele obișnuite pe care noi le consumăm aproape zilnic și provin din familia solanaceelor, includ amidonul din cartofi, ardeiul iute, ardeiul gras, pasta de tomate, boia de ardei roșu sau fulgi de ardei roșii.

Consumate zilnic, glicoalcaloidele conținute de acestea, se pot acumula în organism, în timp. Este nevoie de cel puțin cinci zile pentru ca glicoalcaloidele să fie eliminate complet, deci va trebui să renunțați complet la aceste alimente, timp de o săptămână sau mai mult, pentru a vedea dacă vă deranjează.

  1. Alcoolul

Poate fi eficient, promovând relaxarea și facilitând somnul. Totuși, acesta poate fi și dăunător.

Metabolismul variază în funcție de vârstă, sex, genetică și alți factori, dar predictorul primar al timpului în care alcoolul rămâne în sânge este cantitatea. În medie, alcoolul dintr-o porție de vin de 150 g este eliminat din organism, în circa 2 ore. Aceeași perioadă este valabilă și pentru 350 de grame de bere sau un shot de 45 de grame.

Eliminarea alcoolului din corp poate fi însoțită și de unele efecte negative, cum ar fi somn neliniștit, coșmaruri sau atacuri de panică. Dacă aveți obiceiul de a consuma alcool în fiecare seară, reduceți treptat cantitatea consumată, pentru a minimiza potențialul de retragere a alcoolului din organism, ceea ce poate înrăutăți temporar problemele de somn și de anxietate.

  1. Produsele vechi, fermentate, afumate (salam, brânză, varză murată)

În timpul fermentației, bacteriile descompun proteinele alimentare în molecule mici numite amine biogene, care se acumulează pe măsură ce „vârsta” hranei crește.

Cea mai importantă amină biogenică găsită în astfel de produse alimentare este histamina, un neurotransmițător puternic care poate afecta sistemul nostru digestiv, hormonal, cardiovascular și nervos.

Histamina provoacă anxietate și insomnie la persoanele sensibile, parțial prin capacitatea sa de a crește nivelul de adrenalină. Histamina este indestructibilă, astfel încât gătitul și înghețarea nu ajută.

  1. Zahăr, făină și alți carbohidrați rafinați

Toate zaharurile și amidonurile, cu excepția alimentelor integrale, sunt considerate carbohidrați rafinați.

Alimentele populare pentru micul dejun, cum ar fi sucul de portocale, iaurturile dulci și majoritatea cerealelor, sunt bogate în carbohidrați rafinați, care vă determină să începeți ziua cu un nivel ridicat de zahăr în sânge, punând în mișcare o reacție în lanț hormonală care vă poate afecta starea de spirit, energia, concentrarea și apetitul. După ce insulina crește, pentru a scădea glicemia, hormonul stresului, cortizolul, și adrenalina, intră în acțiune pentru a preveni scăderea glicemiei.

Adrenalina provoacă simptome de panică cum ar fi transpirația și palpitațiile la persoanele sensibile. Aceste senzații sunt adesea confundate cu „hipoglicemia” (scăderea glicemiei), chiar dacă în majoritatea cazurilor, nivelul glicemiei nu scade sub normal.

Este recomandat să eliminați carbohidrații rafinați din dietă pentru a preveni, în primul rând, zahărul din sânge. Încercați să faceți acest lucru pentru cel puțin 2 săptămâni și vedeți cum vă simțiți.

Cea mai puternică modalitate de a vă schimba chimia creierului este prin modificări aduse dietei alimentare. Nu ezitați să acordați mai multe atenție alimentelor consumate și să observați ce efecte produc acestea. Ceea ce veți descoperi poate fi cheia spre o stare de liniște și un somn mai bun.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut