5 Lucruri pentru care proaspetele mămici nu ar trebui să se îngrijoreze

Ca mamă pentru prima dată, este dificil să nu îți faci griji cu privire la diverse lucruri legate de mogâldeața pe care tocmai ai adus-o pe lume.

Probabil deja ți-a trecut pe la urechi că fiecare copil se dezvoltă diferit, însă asta nu te-a impiedicat să îți pui diferite întrebări. Pentru a te ajuta să mai elimini câteva dintre preocupările de proaspătă mămică, iată câteva răspunsuri la cele mai frecvente griji ale femeilor care devin mămici pentru prima dată.

  1. Timpul pe care copilul îl petrece la sân

Înainte de nașterea bebelușului, puteți citi că nou-născuții se hrănesc aproximativ 20-40 de minute la fiecare sân, la un interval două-trei ore. S-ar putea să aveți prieteni care să bage mâna-n foc pentru aceste numere sau chiar să țină evidența timpului în care bebelușul lor este la sân.

Apoi, bebelușul se naște și nu se hrănește mai mult de 5 până la 10 minute la un moment dat. Într-un astfel de context, este greu să nu îți faci griji că bebelușul nu primește suficientă hrană. Cu toate acestea, durata de timp pentru care un copil stă la sân, nu este un bun indicator al cantității de lapte pe care acesta a primit-o.

Dacă bebelușul câștigă în greutate și produce o cantitate adecvată de scutece umede într-o zi, nu trebuie să îți faci griji. Fluxul tău poate fi rapid sau poate copilul nu se împacă foarte bine cu alăptatul. Fiți recunoscătoare că zilele (și nopțile!) nu sunt dedicate în întregime alăptării. 🙂

  1. Copilul devine răsfățat dacă îl ții prea mult în brațe

Cel mai important lucru pe care copilul îl poate învăța de la tine în primii doi ani de viață este că îl iubești și îl sprijini continuu. Lumea este un loc înfricoșător, plin de noi atracții și sunete pentru un nou-născut, iar bebelușul tău trebuie să fie ținut în brațe când plânge, sărutat când este speriat și iubit tot timpul.

Atașamentul pozitiv pe care părinții îl oferă copilului încă de la începutul vieții, asigură acestuia instrumentele necesare pentru a face față situațiilor stresante din viața de copil de mai târziu. Așadar, data viitoare când cineva încearcă să-ți spună că-ți răsfeți copilul ținându-l în brațe, nu mai pune așa mult la suflet aceste cuvinte.

  1. Când începe copilul să se târască pentru prima dată

Dezoltarea bebelușilor variază extrem de mult în primul an jumătate de viață. Cu toate acestea, există unele intervale de orientare.

Astfel, capacitatea unui copil de a se târî din față în spate la aproximativ patru luni este relativ importantă, deoarece demonstrează puterea corpului. Privind rostogolirea copilului de pe burtă pe spate, aceasta nu pare să aibă un rol important. Astfel, dacă micuțul tău nu practică această mișcare, nu-ți face griji. Este posibil ca pur și simplu să nu îi placă.

Un alt lucru important de reținut este că unii copii nu se târăsc niciodată. Unii pot merge în mâini și în genunchi, iar alții pot porni direct în picioare.

  1. Dezvoltarea timpurie a limbajului și primele cuvinte

Dacă piticul tău de 12 luni nu a spus primele cuvinte, nu este un motiv de îngrijorare. Poți urmări alte semne ale dezvoltării: spune ceva acolo în limba lor „bebelușească”?, își ațintește privirea sau arată cu degetul asupra unui lucru, atunci când îl dorește?, face „pa-pa” cu mâna și dă din cap în semn de „nu”?. Acestea sunt toate semnele timpurii ale limbajului expresiv și înseamnă, de obicei, că cuvintele sunt pe drum.

Majoritatea pediatrilor nu vor diagnostica o întârziere a limbajului sau nu vor eticheta un copil ca „vorbitor târziu” mai devreme de vârsta de 18-24 luni. Asta se întâmplă pentru că nu există nicio corelație între nivelul limbajului de la vârsta de 1 an și viitorul succes din anii de școală.

Totuși, dacă ești îngrijorată cu privire la dezvoltarea limbajului copilului, nu ezita să consulți medicul pediatru pentru mai multe recomandări.

  1. Timpul petrecut în fața ecranului, pentru copiii mici

Trăim vremuri în care tehnologia ne însoțește la fiecare pas. Deși aceasta are numeroase beneficii, în exces tentațiile tehnologice au numeroase efecte negative, mai ales pentru copiii mici. Astfel, recomandarea specialiștilor este ca timpul pe care copiii îl petrec în fața ecranelor, să nu depășească 1-2 ore pe zi.

Cu toate acestea, cele mai multe studii disponibile vizează timpul pe care un copil îl petrece pasiv în fața ecranului, adică nu există interacțiune cu acesta. Există studii limitate care urmăresc și timpul pe care copiii îl petrec activ în fața ecranelor, aici intrând și diverse jocuri educative. În acest caz, nu ar trebui să ne preocupăm în privința efectelor negative.

Deci, ca în orice aspect al vieții, moderația este cheia și, evident, calitatea programelor urmărite.

Așadar, dragi părinți, este normal să pășiți cu sfială și temeri pe această nouă cărare a vieții. Totuși, este important să rețineți că lucrurile nu se vor desfășura după un tipar, ele diferind de la caz la caz. Ori de câte ori vă îngrijorați cu privire la dezvoltarea micuțului vostru, nu ezitați să consultați medical pediatru.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut