5 tipuri de mămici pe care le întâlnim la tot pasul

În calitate de mămici, fiecare dintre noi își dorește ce e mai bun pentru propriul copil. Totuși, în funcție de personalitate, de felul nostru de a fi, avem tendința să reacționăm și să ne comportăm diferit.

Această modalitate diferită de gândire și de exercitare a rolului de mamă ne determină uneori să ne comparăm cu mămicile din jurul nostru. Nu știu dacă e cea mai bună alegere pentru că, la urma urmei, rețeta mămicii perfecte nu există. Ce știm însă e că e inevitabil să nu facem astfel de comparații, fiind al naibii de greu să ne abținem.

Astfel, nu vom începe să judecăm asta și să facem pe „lupul moralist”, ci vă vom vorbi puțin despre principalele tipuri de mămici, în care oricare veți putea să vă încadrați, măcar câte puțin.

Cele 5 tipuri pe mămici pe care le întâlnim la tot pasul

  1. Mama care face totul „ca la carte”.

Nu e regulă, însă aici se încadrează de obicei proaspetele mămici. Aceasta știe – măcar în teorie – tot ce se poate ști despre alimentație, scutece, somn, etc., raportat la vârsta și greutatea bebelușului. Acest tip de mămică nu doar că devorează cărți de parenting, tratându-le ca pe un fel de biblie de la care nu trebuie să ne abatem, dar și ea este un fel de „dex”. Întreab-o orice vrei și-ți va da răspunsuri rupte din cărți, nu alta. Deși are o mulțime de cunoștințe, ar fi bine să nu renunți la sfaturile pediatrului, în favoarea recomandărilor făcute de o astfel de mămică.

  1. Mama neînfricată.

Este aproape opusul primului tip de mămici. Dacă mama din prima categorie unu face nimic fără să consulte teoria, aceasta face exact invers. Are capacitatea să observe nevoile propriului bebeluș. Este extrem de calmă și liniștită astfel că nu se sperie la prima erupție cutanată inofensivă sau la primul plâns fără motiv al copilului. Dacă bebelușul regurcitează, spre exemplu, nu-i nimic, la urma urmei, asta fac bebelușii de obicei. Deși poate acest gen de mămică este ferită de mult stres, nervi, etc., totuși, aceasta tinde să fie prea delăsătoare, uneori, lăsându-și bebelușul să mănânce nisip sau chiar să pupe-n bot un cățel necunoscut. Pentru unele dintre noi, e mult prea exagerat, așa-i?

  1. Mama care se martirizează.

Acest gen de mamă este destul de des întâlnit. De fapt, aș zice că o astfel de mamă – „martiră” – se află în fiecare dintre noi. Aceasta este extrem de delăsătoare cu propria persoană, astfel că, de când a ajuns mămică, se pune mereu pe ultimul loc, fie că e vorba de somn, alimentație, îngrijire personală sau viață socială. Copilul ei este întotdeauna la 4 ace, în timp ce ea este mai tot timpul răvășită, în căutarea unei cafele că a dormit prea puțin. De asemenea, e genul de mămică care va refuza o ieșire cu prietenele fără să stea pe gânduri, pentru simplul fapt că nu se va simți confortabil ca altcineva să aibă grijă de copilul său. Hmmm, bine ar fi să nu ne regăsim prea mult în acest gen, pentru că rolul de mamă nu trebuie să ne determine să uităm că suntem întâi de toate femei.

  1. Mamă detașată, fără vină

Sunt mai rar întâlnite, însă vă asigurăm că nu sunt simple legende urbane. Aceste mămici se află în contrast puternic cu mamele martire. Mai exact, aceștia nu-și neglijează deloc nevoile, dorințele și hobby-urile. Astfel, ele pot călători chiar în afara orașului pentru a căuta un job, pot pleca în city break cu prietenii, merg constant la sală și nu ezită/ amână să facă lucrurile care le fac plăcere. Deci, aceste mămici sunt dezinvolte și nu uită să îngrijească femeia din ele. De asemenea, de cele mai multe ori, acest gen de mămici se bucură și de niște soți implicați în creșterea copilului și în treburile casnice. Nu vă gândiți că acestea nu-și iubesc copiii, nicidecum! Totuși, pentru ele, e atât de natural acest mix mămică-femeie, încât pot fi ambele, fără să o neglijeze pe cealaltă.

  1. Mama perfectă

E de fapt acea mamă care nu doar că vrea să fie totul perfect, dar își dorește să și afișeze această imagine a perfecțiunii printre cei din jur. Astfel, acest gen de mamă e aceea care se îmbracă mereu frumos, nu doar ea, ci toată familia. De asemenea, are casa mereu curată, copii educați, un soț perfect și implicat. Nu a avut probleme la naștere și nici cu alăptarea… ce să mai spunem, un adevărat paradis viața ei. Ar putea fi invidiată de multe alte femei. Totuși, dacă crezi că știi o astfel de mamă, nu te lăsa păcălită! Perfecțiunea nu există, doar că asta își dorește să afișeze. Așadar, nu-ți dori prea mult să fii în locul ei, pentru că și această mamă poate întâmpina probleme de parenting, doar că îi place să le țină bine ascunse.

Este normal dacă nu vă găsiți exclusiv într-unul dintre aceste tipuri de mămici. La urma urmei, cele mai multe mămici sunt mixuri între tipurile prezentate mai sus.

 

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut