6 Semne că prichindelul tău e pregătit pentru antrenamentul la oliță

Atunci când prichindelul se află în jurul vârstei de 2 ani, probabil unul dintre următoarele obiective este antrenamentul la oliță. După 24 de luni de schimbat scutece, probabil aștepți cu nerăbdare această etapă din viața copilului tău.

Totuși, nu este recomandat să începi acest gen de antrenament, dacă copilul nu este pregătit. În timp ce există o mulțime de metode de antrenament, care promit rezultate rapide, aceste tehnici nu funcționează decât dacă copilul este pregătit.

Mai mult decât atât, aceste „rezultate rapide” adesea se referă la antrenamentul parțial al unui copil. Exercițiul complet de obișnuire în utilizarea toaletei/oliței poate dura mult mai mult – câteva luni, chiar până la un an. Dar cu cât copilul este mai pregătit, cu atât va fi mai ușor acest proces.

Pentru a-ți da seama dacă copilul este sau nu pregătit pentru această schimbare, este recomandat să urmărești anumite semne. Iată câteva dintre acestea!

  1. Copilul este suficient de mare

Majoritatea copiilor nu sunt pregătiți să utilizeze olița/toaleta până la vârsta de cel puțin 2 ani. Este important să reținem că copiii se dezvoltă diferit, astfel că acest interval de vârstă poate oscila între 18 luni și 3 ani, uneori chiar 4 ani.

  1. Toddler-ul tău a atins etapele de dezvoltare

Chiar și statul efectiv pe oliță necesită anumite abilități motorii brute și fine, pe care bebelușii și copiii mici nu le posedă. Căutați repere de dezvoltare, cum ar fi capacitatea copilului de a identifica și comunica necesitatea de a merge la baie și abilitatea de a-și da jos pantalonii sau de a-i ridica.

  1. Copilul arată interes

Majoritatea părinților cumpără o oliță sau un scaun de toaletă, înainte ca copilul să fie pregătit. Există o șansă mare ca, odată cu achiziționarea unui astfel de obiect, copilul să își arate entuziasmul. În cazul în care această emoție dispare, înseamnă că cel mic nu este pregătit pentru această schimbare.

Explică micuțului tău ce este olița și spune-i că atunci când va dori să o folosească, poate face acest lucru. Întreabă din când în când dacă vrea să o folosească, dar nu îl presa dacă nu este pregătit. În curând, copilul va începe să-și arate interesul pe cont propriu.

  1. Copilul are perioade de uscăciune și mișcări intestinale previzibile

Dacă scutecul copilului se menține uscat pentru perioade mai îndelungate de timp, cum ar fi timpul de somn sau câteva ore pe parcursul zilei, acesta este un semn bun că mușchii vezicii urinare s-au dezvoltat până la punctul în care este posibil antrenamentul la oliță în timpul zilei. Controlul vezicii urinare pe parcursul nopții se va dezvolta mai târziu – în foarte multe cazuri, copiii sunt complet obișnuiți să utilizeze olița pe timpul zilei, timp de luni bune, până când să fie capabili să o utilizeze și pe timp de noapte.

Mișcările intestinale ar trebuie, de asemenea, să se întâmple la intervale regulate de timp. Acest lucru face antrenamentul la oliță mai ușor, deoarece vei putea anticipa momentele în care copilul are nevoie să o folosească.

  1. Copilul vrea să fie independent

Veți ajunge la un punct în dezvoltarea copilului, în care semnele de independență sunt la tot pasul. De la dorința de a-și alege singur hăinuțele sau tentativa de a se îmbrăca singur, până la cererea constantă de a-l lăsa să facă lucrurile de unul singur. Acest gen de semne anunță că antrenamentul la oliță este aproape.

  1. Copilul nu trece prin alte tranziții majore

Tranzițiile par a fi la tot pasul în viața unui copil. Spre exemplu, mersul la creșă sau la grădiniță sau trecerea de la pătuț la un pat normal sau întâmpinarea unui nou membru în familie… toate acestea sunt schimbări care pot perturba emoțional copilul. Astfel, este recomandat să nu începi antrenamentul la oliță într-o perioadă aglomerată emoțional pentru copil.

În cazul în care copilul nu este pregătit pentru antrenamentul la oliță, nu îți face griji. Modificările majore se întâmplă rapid la această vârstă fragedă. Dacă acum nu este timpul, ar putea fi o chestiune de numai câteva săptămâni sau luni până când copilul va fi gata pentru această tranziție.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut