7 alimente pe care să le ai în bucătărie, pentru un 2018 mai sănătos

Dacă simțiți că anul acesta ați cam dat-o în bară cu alimentația, acum este momentul să renunțați la toate acele produse nesănătoase și să optați pentru alimente sănătoase, care să vă ajute să vă mențineți în formă.  

Ce alimente să introduci în dieta familiei, începând cu noul an

  • Fructe și legume

Fructele și legumele livrează vitamine, minerale și nutrienți care protejează împotriva unor afecțiuni cronice, inclusiv obezitate, boli de inimă, diabet zaharat de tip 2 și demență. Nu permiteți ca fructele și legumele să lipsească din frigider, și propuneți-vă să consumați cel puțin două porții de fructe și trei porții de legume în fiecare zi.

Metode de utilizare: optați pentru tot mai multe rețete care includ legume, adăugați legume chiar și în omletă, smoothie-uri sau diverse sortimente de brioșe. De asemenea, nu ezitați să consumați fructele și legumele simplu, ca gustări.

  • Iaurtul grecesc

Un iaurt grecesc fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi este o sursă excelentă de proteine de înaltă calitate și mulți nutrienți esențiali, cum ar fi calciu și potasiu. Acesta are de 2 ori mai multe proteine și aproximativ jumătate din cantitatea de zahăr conținută de un iaurt obișnuit.

Metode de utilizare: savurați-l combinat cu fructe de pădure, cu ovăz, nuci sau în diverse smoothie-uri.

  • Nucile

Cercetările arată că acele persoane care consumă zilnic circa 30 de grame de nuci (indiferent că e vorba de migdale, fistic, nuci, etc.) tind să aibă o talie mai mică și un risc mai scăzut de boli de inimă și anumite tipuri de cancer, decât persoanele care nu consumă nuci în mod regulat.

Deoarece nucile sunt bogate în grăsimi, ele sunt bogate și în calorii, deci controlul porțiilor este esențial. Din punct de vedere nutrițional, toate nucile sunt bogate în proteine și grăsimi nesaturate sănătoase pentru inimă, furnizând elemente nutritive precum vitaminele B și E, magneziu și fibre.

Mod de utilizare: Se mărunțesc și se presară peste fulgi de ovăz, iaurt, legume prăjite sau cereale integrale.

  • Ulei de măsline extra virgin

Bogat în grăsimi monosaturate sănătoase pentru inimă și scăzut în grăsimi saturate nesănătoase, uleiul de măsline extra virgin are în spate zeci de ani de cercetare, care îi susțin beneficiile cardiovasculare.

  • Cereale integrale

Cerealele integrale (cum ar fi orez brun, quinoa, ovăz sau orz) au fost asociate cu un risc mai scăzut de boli de inimă, diabet zaharat de tip 2, obezitate și anumite tipuri de cancer. De asemenea, cerealele integrale oferă fibre de umplere și antioxidanți, vitamine și minerale benefice.

Mod de utilizare: Bucurați-vă de ovăz sau alte cereale integrale pentru un mic dejun consistent. Adăugați couscous, quinoa sau alte cereale integrale la salate! De asemenea, nu ezitați să coaceți făină integrală ori de câte ori aveți ocazia.

  • Conserve de fasole

Fasolea este bogată în fibre, proteine, antioxidanți, potasiu și fier. Cercetările arată că consumul de fasole vă poate ajuta să mențineți talia sub control și să reduceți riscul de îmbolnăvire a inimii. 3 porții de jumătate de cană de fasole/săptămână sunt recomandate.

Mod de utilizare: Atât fasolea, cea albă, cât și cea roșie, precum și năutul sunt ideale în salate. De asemenea, humusul este numai bun de pus într-un sendviș sănătos.

  • Conserve de fructe de mare

Tonul sau somonul reprezintă o sursă excelentă de acizi grași omega 3 care ajută la protejarea inimii, stimulează funcția cerebrală și starea de spirit, menține sănătatea vederii și păstrează articulațiile mobile.

Privind frecvența de consum, majoritatea organizațiilor pentru sănătate recomandă cel puțin două porții de pește sau fructe de mare pe săptămână.

Mod de utilizare: ce spuneți de o porție de burgeri cu somon? Sau de o porție de paste integrale cu ton și usturoi?  De asemenea, tonul poate fi utilizat și în diverse salate.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut