7 lucruri pe care i le spui zilnic copilului și pot fi dăunătoare

Creșterea copiilor reprezintă o provocare pentru orice părinte. Oricâtă experiență ai fi acumulat, oricât de responsabil ai fi și cât de în detaliu ai plănui totul, mereu se va găsi ceva la care să nu aveți răspunsul potrivit. Spre exemplu cum să-l înveți pe micuțul tău să nu mai arunce farfuria cu legume de pe masă, atunci când e supărat.

Părinții au mult de furcă și atunci când încearcă să-i învețe pe copii principii sănătoase de viață, încercând totodată să se exprime simplu, într-un mod pe care copiii mici să-l înțeleagă. Probabil mult dintre voi veți spune că această comunicare corectă și eficientă o veți descoperi pe parcurs. Totuși, specialiștii susțin că există unele lucruri pe care orice părinte ar trebui să evite să le spună copilului.

Iată câteva expresii care ar trebui scoase imediat din vocabularul oricărui părinte!

  1. „Bună treabă!”

Complimentele sunt benefice pentru orice copil, însă trebuie să aveți în vedere ca acestea să fie specifice. Spre exemplu: „Ai colorat foarte frumos, fără să depășești absolut deloc conturul.”

Oferind astfel de laude specifice, copiii vor ști cu exactitate ce au făcut bine și ce aspecte trebuie îmbunătățite.

  1. „Ești ok!”

Atunci când un copil se simte trist, frustrat, furios, nervos, etc., este recomandat să-i validezi sentimentele, să-l ajuți să le pună în cuvinte, nu să i le reprimi cu această scurtă propoziție, aparent de consolare.

  1. „Lasă-mă să fac asta pentru tine!”

Nici grija în exces nu e bună! Dacă intervii de fiecare dată când copilul încearcă să se îmbrace singur sau să se lege singur la șireturi, cum vrei să învețe, să reușească aceste lucruri?

În acest sens, expertul în leadership Dr. Tim Elmore a declarat pentru Forbes: „Când ne salvăm prea repede copiii și exagerăm cu „asistență” pentru aceștia, eliminăm nevoia pentru ei, de a se confrunta cu greutăți și de a rezolva probleme de unii singuri.” Poate dura o vreme, însă permiterea copiilor să experimenteze eșecul, poate fi o parte importantă a procesului în care învață să facă lucrurile pentru ei înșiși.

  1. „Mă faci să mă simt…”

Nu împovăra niciodată copilul cu vina pentru modul în care tu te simți! Singura lecție pe care o oferi, este că nu îți poți controla sentimentele, ceea ce îl poate face pe copil să creadă că nici el nu va fi capabil de acest lucru.

Dacă un comportament al copilului te deranjează, explică acest lucru punctual, fără să generalizezi: „Sunt supărată pentru că nu îmi place să întârzii.”

  1. „Nu vei primi desert până nu mănânci tot din farfurie.”

Și tu ai aplicat acest mic și aparent inofensiv șantaj, așa-i? Singurul lucru pe care această mituire îi învață pe copii este că desertul este un fel de mâncare mult mai bun și gustos și, prin urmare, mai dorit!

Astfel, când vine vorba de consumul felului principal de mâncare, părinții ar trebui să aplice alte strategii, cum ar fi implicarea copilului în realizarea meniului sau prepararea alimentelor care nu le plac, într-un mod mai atractiv.

  1. „Nu face asta!”

Nu face ce? Nu mai merge? Nu te juca cu păpușile? Nu respira prea tare? Ca și în cazul complimentelor, este recomandat să spui unui copil exact ce acțiune să nu repete. Mai mult, acest „nu face” ar fi bine să fie înlocuit cu un verb la afirmativ și însoțit de o explicație plauzibilă. Spre exemplu, în loc să zici „Nu băga degetele în priză pentru că o să te curentezi.”, poți spune „Stai departe de priză pentru că te poți curenta/ te poți răni.”

  1. „Nu vom mai veni niciodată în acest magazin, dacă nu te calmezi acum.”

Dacă știți că nu o să vă respectați promisiunea, mai bine vă abțineți! Altfel, nu veți face decât să stabiliți un precedent negativ, astfel încât, data viitoare când veți apela la astfel de averstismente, copilul va intui că oricum nu vorbiți serios.

De asemenea, odată ce va constata că nu îți respecți promisiunile, copilul se va răzvrăti și mai des pentru că, nu-i așa, oricum nu te ții de cuvânt!

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut