8 beneficii uimitoare ale practicii YOGA în viața copiilor

Yoga în viața copiilor!

Pentru foarte mulți dintre noi, adulții, nu mai este o noutate faptul că yoga are o mulțime de beneficii asupra corpului nostru. Potrivit celei mai mari reviste de profil, Yoga Journal, principalele 3 beneficii manifestate în corpul adulților sunt: creșterea flexibilității și a forței musculare, îmbunătățirea posturii corpului și creșterea imunității.

Această practică a fost îmbrățișată de numeroși adulți din întreaga lume, oferind numeroase rezultate pozitive, printre care reducerea stresului, îmbunătățirea atenției și a stării de sănătate, tonifierea și menținerea unui corp sănătos. De asemenea, yoga oferă și copiilor o mulțime de beneficii și îi pregătește pe aceștia să facă față provocărilor vieții, să-și controleze corpul atât la nivel fizic cât și mental.

De ce au nevoie cei mici de toate aceste beneficii?

Pentru că am putea spune despre lumea în care trăim astăzi, nu doar că este dificilă pentru adulți, ci este și una plină de provocări pentru puștii noștri. În prezent tot mai mulți copii se confruntă cu stresul, lipsa atenției, supra stimularea la nivel psihic și mental, iar la nivel fizic putem vorbi despre o serie de afecțiuni cauzate de alimentație, lipsa de mișcare și timpul petrecut într-un mediu prea putin activ. Pentru a putea depăși cu brio toate aceste dificultăți, copiii au nevoie de o minte calmă și de un corp sănătos.

Haideți să vedem ce beneficii aduce practicarea acestui „sport al minții”, numit YOGA, în dezvoltarea copiilor:

  1. Stimulează concentrarea și memoria

Acest lucru se datorează în principal accentului pus în timpul practicării YOGA pe corelarea respirației și a mișcării, ceea ce face ca aportul de oxigen adus în corp să fluidizeze sângele și să intensifice circulația în partea superioară a corpului.

  1. Crește încrederea și stima de sine

Prin YOGA, copiii noștri vor deveni mai conștienți de propriul corp și de limitele fizice pe care le au, dar mai ales de limitele pe care și le pun singuri la nivel mental, reușind astfel să se accepte, să-și conștientizeze valoarea, fără a se compara mereu cu ceilalți.

       3. Ameliorează stresul

Din păcate nu doar adulții sunt afectați de stres. Din cauza vremurilor în care trăim, a competitivității și nesiguranței de astăzi, copiii trebuie, de asemenea, să facă față multor momente de stres și tensiune de la o vârstă foarte fragedă, iar asta le afectează fericirea și bucuria înnăscută. Practicarea tehnicilor de yoga prin joc și respirație funcționează minunat în reducerea stresului și a nivelului de anxietate la copii.

YOGA îi ajută pe  copiii noștri să devină calmi și relaxați.

  1. Un corp și o minte mai sănătoase

O practică regulată de yoga îmbunătățește circulația și ajută la funcționarea corectă a organelor interne și a creierului, crește imunitatea, cultivând în același timp o stare de spirit și trup calmă, relaxată și integrată. Posturile de YOGA ajută la o mai bună coordonare a corpului, făcându-l mai flexibil și în același timp mai puternic.

  1. Echilibru și flexibilitate

Copiii se nasc cu o flexibilitate naturală, iar YOGA îi ajută să-și mențină și să-și prelungească acest dar natural la vârsta adultă. Posturile întăresc și tonifiează corpul, creează conștientizarea corpului, sporesc flexibilitatea, echilibrează corpul și îi ajută pe copii să învețe mai multe despre corpul lor, despre limitele fizice, dar mai ales despre cele mentale.

  1. Încurajează conștientizarea și înțelegerea

YOGA este un instrument neprețuit care leagă corpul, mintea și sufletul împreună în momentul numit Prezent. Este despre bucuria trăirii și conștientizarea prezentului. La clasele de YOGA copiii învață prin respirație, posturi, jocuri și povestiri despre corpul lor, despre gândurile și sentimentele lor, iar toate acestea, adaptate vârstei, ajută la conștientizarea trupului și a minții.

Totodată, prin yoga, copiii își formează abilitatea de a crea o legătură cu sinele, devin mai calmi și pozitivi. Când copiii încep să trăiască și să se bucure de momentul prezent, lăsând în urmă toate grijile și tensiunea, ei sunt înclinați să devină mai concentrați și mai angajați în tot ceea ce fac.

  1. Stimulează disciplina și responsabilitatea

YOGA este despre călătoria noastră prin viață, iar practicarea ei la o vârstă fragedă oferă copiilor o mulțime de beneficii:

  • promovează un stil de viață disciplinat și încurajează obiceiurile sănătoase.
  • îi învață să accepte tot ce li se întâmplă, să treacă mai ușor de momentele din viață mai puțin plăcute, dar și să se bucure de momentele frumoase, de prezent, de oamenii dragi, de prieteni.
  1. Încurajează relațiile sociale

YOGA este o practică necompetitivă și îi învață pe copii că atât susccesul, cât și eșecul fac parte din cursul firesc al vieții. Îi învață acceptarea de sine, să se aprecieze, să se iubească pe ei înșiși, cât și pe cei din jurul lor.

Această „știință a vieții” îi încurajează pe cei mici să trăiască sănătos, să dezvolte o relație cu sinele, îi învață importanța împlinirii interioare și a unei vieți trăite în prezent.

Ca părinte și instructor de YOGA, cred cu tărie că este datoria noastră să ne ajutăm copiii să exploreze și să creeze lumea cea mai bună pentru ei înșiși.

Lăsă-ți copilul să fie ghidat de această Artă, numită YOGA!

Articol scris de Maruka Yoga

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut