9 Situații în care este ok să spui „NU” copilului

Părinții spun „nu” într-o mulțime de situații. Este un răspuns reflex și adesea instinctual. Pentru un copil, auzul prea des al acestui cuvânt are un efect de durată asupra sa, contribuind la adoptarea unui mod de gândire închistat.

Astfel, este recomandat să nu facem abuz de acest cuvânt care sugerează negația, însă psihologii susțin că nici evitarea sa în totalitate nu face bine dezvoltării copiilor.

În ce situații este ok să spui NU copilului, potrivit psihologului Laura Markham

  1. Într-o parcare

Având în vedere înălțimea lor, există riscul ca un copil să nu fie văzut de șoferii mașinilor. Astfel, este recomandat să spui copilului să te țină de mână, orice ar fi. Sau, dacă ai încredere în el, e ok și să se țină de căruciorul cu cumpărături, o sacoșă sau mânerul genții tale. Este recomandat să fii concis și empatic: „Nu alergi în parcare departe de mine. Stai cât mai aproape, pentru că există pericol de accidentare din cauza mașinilor.”

  1. Dacă copilul îi rănește pe cei din jur

Copiii mici nu înțeleg dacă rănesc câinele sau pisica. Totuși, dacă asta se întâmplă, este o situație demnă de un „nu” răspicat. Sigur că ar fi foarte bine să apelezi la compasiune, atunci când îl rogi să înceteze acest comportament: „Săraca pisicuță, o rănești când faci așa. Fii drăguț cu ea.”

  1. Dacă este martorul unei agresiuni sau ia parte la aceasta

În acest caz, este bine chiar să-l instruiești anticipat: „Dacă cineva se comportă urât cu un alt copil – chiar dacă persoana răutăcioasă este prieten cu tine, și pe celălalt copil nu îl cunoști sau nu îți place de el – nu te implici să îl faci să se simtă rău.”

  1. Dacă distruge obiecte personale ale altor persoane

Spre exmplu, este ok să spui: „Nu intri în camera fratelui tău și începi să îi distrugi lucrurile, doar pentru că ești supărat pe el. Spațiul și obiectele personale trebuie să fie respectate”.

  1. Dacă se dezbracă în public

În societatea noastră, nudul în public nu este recomandat, după o anumită vârstă. Potrivit psihologului Laura Markham, vârsta până la care nuditatea este permisă în public, este 4 ani. În această situație, ai putea oferi următoarea recomandare: „Corpul oricărei persoane este minunat. Acesta este puternic, frumos și special în felul său. Totuși, anumite părți ale corpului sunt private și nu trebuie să le arăți în văzul lumii.”

  1. Dacă se comportă urât într-un restaurant

Dacă ai observat că cel mic nu poate urma regulile unității în care se află, bine ar fi să nu mai repeți experiența și să eviți să îl mai aduci în acel loc. Cu siguranță, majoritatea copiilor mici nu au stare la masă și doresc să se plimbe, să țipe, să alerge. Totuși, nu sunteți singuri în încăpere, iar oamenii din jur poate vor să-și savureze liniștiți cina. Deci, dacă restaurantul nu are un spațiu special amenajat pentru copii, iar cel mic nu îți ascultă sfatul de a sta liniștit la masă, cel mai bine este să eviți repetarea experienței.

  1. În avion

Companiile aeriene au anumite reguli și reglementări care trebuie respectate indiferent de vârstă. Astfel, copiii nu pot lovi cu picioarele în scaunul din față, nu se pot juca cu tava suspendată în scaunul din față și nici nu pot vorbi tare, pentru că este un spațiu comun și pot cu ușurință să deranjeze celelalte persoane.

După ce îi explici copilului aceste reguli de conduită, este bine să ai la-ndemână și câteva obiecte de entertainment. De asemenea, dacă cel mic dorește să se miște, faceți o plimbare pe coridorul liber dintre scaune.

  1. Când îl înveți despre străini

Părinții ar trebui să fie extrem de conciși, spunându-le copiilor că nu trebuie, sub nicio formă, să plece cu cineva pe care nu-l cunosc sau cu orice alt adult cu care voi nu le-ați dat permisiunea să fie.

  1. Când copilul face planuri cu un prieten

Este bine să îl înveți pe copil despre principiile prieteniei și despre cum nu e frumos să ne lăsăm baltă un prieten pentru o „ofertă” mai bună.

Spre exemplu, copilul și-a făcut planuri cu un coleg, după ore. Ulterior, un alt coleg îl roagă să meargă cu el pentru că vor mânca înghețată. În acest caz, copilul trebuie să respecte promisiunea inițial făcută și să nu-l lase baltă pe colegul/prietenul cu care a stabilit inițial. Dacă pot merge împreună și cel din urmă e de acord, atunci acesta este cazul fericit.

Să spui „nu” copilului, poate că este cea mai ușoară variantă, însă nu și cea mai eficientă. Așadar, chiar dacă este vorba de o interdicție, un refuz, un sfat, este recomandat să îl exprimi concis, pe înțelesul copilului, oferindu-i de asemenea și unele argumente.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut