Activități pentru consolidarea relației tată-fiică

Cu toții știm că tiparul clasic de relații în familie surprinde legături mai strânse între fete și mămici și între băieți și tătici. Asta nu înseamnă că orice părinte nu îi iubește pe fiecare dintre copii la fel de mult… însă exprimarea și comunicarea par mai la îndemână între copiii și părinții de același sex, activitățile și pasiunile comune fiind de cele mai multe ori cele care determină acest lucru.

Totuși această barieră nu este deloc greu de depășit. Fetele pot petrece de asemenea momente pe cinste alături de tații lor, la fel cum și băieții se pot distra alături de mămici. Dacă îți dorești să reușești acest lucru și să consolidezi relația cu copilul tău, prima condiție este să fie un părinte implicat. Deja ești? Atunci tot ce mai ai nevoie este un strop de îndrăzneală și ceva timp liber.

De data aceasta ne vom opri asupra activităților privind consolidarea relației tată-fiică. Recomandările oferite îi vor ajuta pe tătici să fie mai flexibili, să învețe să comunice cu prințesele lor și să creeze o legătură strânsă cu acestea. Așadar, sfatul nostru este să nu dai înapoi ori de câte ori ai posibilitatea să petreci timp doar tu cu fetița ta. Mai mult, fă chiar tu să se întâmple acest lucru.

În acest sens, iată câteva activități care te vor ajuta să comunici mai eficient cu fetița ta.

Învaț-o ceva nou! Știți cum se spune… odată învățate, unele lucruri nu se uită niciodată. Mersul pe bicicletă sau înotul sunt două astfel de activități. Le dau ca exemplu pentru că acestea sunt două lucruri pe care le-am învățat exclusiv cu ajutorul tatălui meu. Pe lângă amintirile frumoase pe care le am de la acea vreme, de fiecare dată când mă urc pe bicicletă sau de fiecare dată când înot, gândul îmi fuge implicit la tata, iar în sinea mea îi mulțumesc de fiecare dată. Și să nu mai vorbesc că acest timp petrecut împreună m-a determinat să descopăr o altă față a tatălui meu. Dincolo de omul corect, dar scump la vorbă, am văzut un tată iubitor care mă încuraja și mă motiva la orice căzătură. Ăsta a fost un pas important în consolidarea relației pe care am avut-o în adolescență, dar și acum.

Mergeți la o librărie. Dacă îți dorești să afli gusturile fetiței tale, ei bine puteți face o plimbare la librărie. Acolo printre mii de povești și personaje care zac pe rafturi și abia așteaptă să le descoperiți, comunicarea poate fi mult mai ușoară. Puteți răsfoi cărțile și împreună să alegeți cea mai tentantă poveste, pe care evident să i-o citești înainte de culcare. Va fi povestea voastră și ritualul vostru. Vor fi momente dragi de care vă veți aminti și peste ani.

Gătiți împreună. Nu te panica, nu trebuie neapărat să știi să gătești. Dacă ești destul de aventurier și vrei să experimentezi ceva nou, ok, dar ai grijă să nu faci prea mult dezastru și greul să cadă pe umerii mamei. Dacă nu, e suficient să fii dispus să prepari o gustare. Te poți axa pe variante noi de design și decorare a mâncării, decât pe preparatul în sine. Alături de fiica ta, cu un strop de creativitate și puțină îndemânare, poți transforma gătitul în artă. Iar distracția va fi una pe măsură, te asigur.

O zi în aer liber poate fi la fel de benefică pentru relația tată-fiică. Un picnic în parc, o plimbare la zoo sau privitul stelelor împreună sunt activități care vă pot apropia. Niciodată nu știi încotro se îndreaptă discuția și ce lucruri interesante puteți descoperi unul despre celălalt. Niciodată nu știi când ești pe cale să-i oferi fiicei tale cea mai frumoasă amintire a copilăriei sale.

Hoinăriți prin muzee. Activitățile desfășurate pot fi pe cât de distractive, pe atât de educative. Explorați lucruri noi împreună, insuflă-i fiicei tale pasiunea pentru frumos, dezvoltă-i simțul estetic. Atunci când va crește, nu va face decât să-ți mulțumească pentru că i-ai modelat gusturile și i-ai deschis apetitul pentru artă.

O întâlnire. Exact! Scoate-ți fiica la cină. Las-o să se aranjaze, „să-și pună straiele de gală”, să-și facă scenarii și să aibă emoții pentru o seară petrecută exclusiv cu tatăl său. Ca să-i arăți fiicei tale cât de galant ești, o poți întâmpina cu o cutie de bomboane sau un buchet de flori, în funcție de vârstă. După care o ții la brațul tău sau în brațe (tot în funcție de vârstă) și vă îndreptați îmnpreună către o seară specială care, de ce nu, va schimba cursul relației voastre.

Mergeți la pescuit. Cine-a spus că pescuitul e doar pentru bărbați? Dacă această activitate este una dintre pasiunile tale, nu ezita să i-o împărtășești și fiicei tale. Va fi mândră să participe la „o treabă de bărbați” alături de tatăl său. Și de altfel, cum ai putea mai bine să-i arăți că tipul sexului nu este o barieră în relația tată-fiică?

O excursie cu cortul. Ca să-i demonstrezi cât de curajos e tatăl său și cât de bine o apără de pericole, mergeți într-o excursie cu cortul. E suficient o noapte. Și nu e nevoie să escaladați munții. Doar ideea că sunteți numai voi doi, în mijlocul naturii va fi suficientă pentru a facilita comunicarea dintre voi. Mai mult, îi poți împărtăși un strop din dibăcia ta. Astfel, această experiență explorativă îi va dezvălui fiicei tale unele trăsături ale tale pe care poate nu le știa până în prezent.

Poate ți se par nesemnificative aceste activități recomandate și lipsite de sens, însă nu e deloc așa. Deși sunt activități normale, obișnuite, desfășurate regulat te vor ajuta să creezi o legătură specială cu fiica ta. Mai mult decât atât, o relație apropiată încă din primii ani, te va ajuta să faci față cu brio perioadei aparent dificile și de neînțeles a pubertății și adolescenței. Și să nu mai vorbesc de ce beneficii pe viitor are această implicare a ta, privind dezvoltarea propriei fiice.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut