Adolescenții de azi se maturizează mai lent, susțin studiile

Contrar concepției generale, copiii de azi nu își ratează copilăria și se maturizează mai lent. Potrivit unui studiu publicat în Child Development, aceștia se dezvoltă încet, fără să grăbească trecerea de la o etapă la alta.

Informații despre studiu

Pentru a ajunge la aceste rezultate, cercetătorii au analizat datele obținute în urma unui sondaj care a cuprins 8.3 milioane de adolescenți, cu vârste între 13 și 19 ani. Cercetarea s-a desfășurat în spațiul american, pe parcursul a 40 de ani (1976-2016).

Astfel, rezultatele au descoperit că tinerii de azi, comparativ cu cei din deceniile anterioare, au mai puține șanse să se angajeze în activități pentru adulți, incluzând consumul de alcool, întâlnirile romantice, sexul, ieșirile fără părinți, condusul unei mașini sau obținerea unui loc de muncă.

Cercetătorii afirmă că de fapt acțiunile tinerilor de 18 ani din ziua de azi coinicid mai degrabă cu acțiunile adolescenților de 15 ani, din deceniile precedente.

Conform informațiilor de pe time.com, există și alte studii care susțin aceste observații, astfel că mai mulți specialiști americani sunt de acord că tinerii din ziua de azi sunt mai imaturi, fiind mai puțin interesați de consumul de alcool sau sexualitate.

De asemenea, imaginea de ansamblu a tinerilor din ziua de azi nu sugerează că aceștia sunt mai buni sau mai răi decât tinerii din trecut. Singura concluzie este că aceștia sunt mai puțin susceptibili să practice activități „pentru adulți”.

Dezavantaje ale maturizării lente

Aparent mai benefică, există totuși și unele dezavantaje ale maturizării mai lente. Astfel, unul dintre autorii studiului menționat consideră că adolescenții se pot simți nepregătiți atunci când va trebui să se descurce pe cont propriu (când merg la facultate, când se mută singuri sau când se angajează pentru prima dată). Totodată, unul dintre autori declară: „Când copiii nu cresc înainte să se simtă pregătiți, ei sunt protejați de lucruri ca alcoolul sau sexul.”

Cercetătorii nu au analizat care sunt cauzele încetinirii procesului de maturizare, însă aceștia vin cu unele presupuneri!

Posibile cauze ale încetinirii procesului de maturizare

Autorii studiului invocă „teoria istoriei vieții”, potrivit căreia dezvoltarea oamenilor va fi încetinită atunci când familiile vor fi mai mici, oamenii vor trăi mai mult, copiii se vor dezvolta într-un mediu sigur și sănătos, iar procesul de educare va dura mai mult. „Aceasta este o descriere destul de pertinentă a culturii noastre actuale”, declară Twenge, autorul studiului.

De asemenea, co-autorul studiului consideră că și tehnologia, internetul, utilizarea smartphone-urilor au influențat acest mod de evoluție al adolescenților, însă aceste aspecte nu sunt definitorii, privind încetinirea procesului de maturizare.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut