Adolescentul freacă menta cât e vacanța de lungă. Soluții pentru nemulțumirile părinților

Vacanța de vară poate reprezenta o sursă de oportunități și distracție pentru întreaga familie. Totuși, nu toți adolescenții aleg să prospere în această perioadă.

Unii dintre ei nu doresc să facă nimic productiv. Și acest lucru poate fi o mare problemă pentru părinți – să nu mai menționăm că lipsa de activități este nesănătoasă pentru adolescenți.

Din fericire, nu trebuie să stați cu mâinile în sân și să observați cum propriul adolescent se joacă la calculator continuu sau doarme cât e ziua de lungă.

Câteva intervenții simple pot oferi adolescentului imboldul necesar!

Iată câteva recomandări privind cele mai mari 5 probleme cu care părinții adolescenților se confruntă în timpul vacanței de vară:

  1. Adolescentul meu vrea să doarmă toată ziua

Majoritatea adolecenților preferă să se culce târziu în timpul vacanțelor. Dar dormitul până la prânz sau chiar mai mult nu este deloc o alegere benefică. Dormitul până târziu în zi face ravagii privind ceasurile interne ale adolescenților, aceștia confruntându-se cu probleme serioase de somn, odată cu începerea școlii.

Permite adolescentul să doarmă până mai târziu, dar nu mai mult de 1-2 ore în plus, față de momentul trezirii din timpul școlii. Stabiliți spre exemplu o regulă despre ora la care toată lumea trebuie să fie jos din pat și rugați copilul să seteze alarma pentru a se trezi. Dacă adolescentul nu reușește să se dea jos din pat la timp, stabiliți consecințe pentru încălcarea regulilor.

  1. Adolescentul meu nu ajută la treburile casnice

Este o „luptă” probabil constantă între părinți și copii, însă, în vacanța de vară, poate fi și mai dificil să determini adolescentul să te ajute cu diferite lucruri prin casă.

Dar, este esențial pentru adolescenți să învețe o etică profesională bună și finalizarea treburilor casnice este doar un pas spre comportamentul responsabil.

Stabiliți reguli clare și așteptări în privința treburilor casnice. Oferiți stimulente pozitive atunci când acestea sunt îndeplinite, și apelați la retragerea unor beneficii, atunci când nu sunt îndeplinite.

Spre exemplu, poți spune: „De îndată ce termini sarcinile casnice, poți să utilizezi calculatorul.” În cazul în care adolescentul refuze să spele vasele sau să-și facă ordine în dulap, nu-l lăsa să petreacă timp cu prietenii sau nu îi da bani de buzunar.

  1. Adolescentul meu petrece timpul liber cu gașca nepotrivită

Este un lucru obișnuit pentru adolescenți să petreacă timpul liber cu o gașcă ușor diferită în timpul vacanței de vară. Dacă adolescentul se află într-un anturaj nepotrivit, zilele lungi de vară  pot deveni o perspectivă înfricoșătoare.

Consumul de alcool, consumul de droguri sau chiar activitatea ilegală sunt doar câteva din comportamentele riscante pe care adolescentul ar fi tentat să le încerce.

Așadar, este recomandat să vă familiarizați cu prietenii copilului și să rămâneți implicat în acțiunile pe care le desfășoară.

Interzicerea contactului cu prietenii ar putea avea efecte nedorite, însă puteți limita expunerea adolescentului la un anturaj nepotrivit. De asemenea, permiteți copilului să aducă prieteni acasă în prezența voastră și limitați timpul petrecut de adolescent în afara casei, cu tovarăși nepotriviți.

  1. Adolescentul nu vrea să petreacă timp împreună cu familia

Mulți părinți sunt frustrați și dezamăgiți de lipsa entuziasmului adolescenților de a petrece timpul împreună cu familia.

Dar, pe măsură ce copiii cresc, petrecerea unui timp mai mare cu prietenii devine o parte importantă a dezvoltării lor normale. Însă, cu cât petrec mai mult timp cu prietenii, cu atât rămâne mai puțin timp pentru familie.

Este important să încercați să echilibrați balanța, astfel încât adolescentul să petreacă ceva timp și cu restul familiei. Pe lângă vacanța de familie în care, apropo, trebuie să includeți și activități mai „cool” care să atragă adolescentul, căutați câteva hobby-uri comune pe care le puteți practica împreună din când în când. Spre exemplu, ieșiți cu rolele în parc, mergeți la un film la cinema sau optați pentru o ieșire într-un parc acvatic.

Important este să rețineți că nu puteți forța adolescentul să se distreze cu familia. Dar puteți crea un mediu pozitiv și puteți insista ca adolescentul să petreacă timp, măcar din când în când cu toată lumea.

  1. Adolescentul meu nu își caută un job

Majoritatea adolescenților de azi nu sunt interesați să își caute un loc de muncă de sezon și poate nici curioși să facă ceva productiv în vacanța de vară. Preferă mai degrabă să-și petreacă vacanța lenevind cu prietenii.

Dacă sunteți îngrijorați de etica profesională a propriului adolescent – sau sperați că acesta își va câștiga banii proprii pe durata verii – motivați-l să obțină un loc de muncă.

În timp ce nu puteți forța fizic adolescentul să găsească o slujbă, puteți face astfel încât angajarea să pară o opțiune atractivă. De exemplu, limitați suma de bani de buzunar. Fără bani pentru a ieși cu prietenii, adolescenții ar putea deveni mai motivați să lucreze.

Sprijiniți adolescentul în obținerea unui loc de muncă. Mulți dintre ei nu știu care sunt pașii în obținerea unui job sau se tem să completze documentele. Ghidează-ți adolescentul în această direcție.

De asemenea, dacă nu rezonați cu ideea angajării, puteți măcar să vă susțineți adolescentul în practicarea de voluntariat. Ajutați-l să descopere o cauză în care crede sau o pasiune de-ale sale și îndemnați-l să investească timp și ajutor în această direcție!

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut