Ai un copil supradotat? Iată 5 tipsuri care îți vor fi de folos

Este ușor să presupunem că creșterea unui copil supradotat este floare la ureche, însă acest lucru nu se aplică întotdeauna. Există unele capcane și obstacole chiar și pentru părinții copiilor din această categorie.

Iată câteva dintre acestea și cum le puteți trata adecvat!

  1. Oamenii tratează de obicei copiii pe baza nivelului de fluență verbală

Spre exemplu, dacă ai un copil de 2 ani, însă abilitățile sale corespund vârstei de 3 ani, oamenii îl vor tratata în funcție de această vârstă din urmă. Astfel, ei se așteaptă ca cel mic să aibă și abilitățile emoționale, cele de autocontrol, etc. specifice vârstei de 3 ani.

Tips: observă dacă se întâmplă acest lucru și ia măsuri. Este important să tratezi copilul în concordanță cu vârsta pe care o are, nu cu cea pe care o indică nivelul său de fluență verbală.

  1. Apreciază toate calitățile la fel, nu doar inteligența

Nu este benefic pentru propriul copil să aibă impresia că toate laudele și aprecierele primite se datorează în mare parte inteligenței sale excepționale.

Tips: observă alte calități ale copilului și apreciază-le în aceeași măsură: curajul, empatia, amabilitatea, etc.  De asemenea, asigură-te că propriul copil înțelege că are multe calități deosebite și face multe lucruri minunate, dintre care, comportamentele cerebrale reprezintă doar o mică parte. Nu renunța să faci asta odată cu creșterea copilului. Adolescenții au nevoie, de asemenea, de diverse laude și încurajări, mai ales atunci când au început să internalizeze presiunile academice și așteptările.

  1. Comportamentul nepotrivit poate reprezenta rezultatul suprastimulării sau substimulării

Este ușor să îți faci griji că poate un copil supradotat nu este stimulat suficient. Această presupunere poate determina încărcarea programului său cu o varietate de activități. O altă capcană este că poți avea tendința să transformi totul într-o lecție de învățare.

Tips: nu totul trebuie să se petreacă după acest tipar. Nu transformați orice experiență într-o sesiune de învățare a unor noi concepte, abilități, etc. Permiteți activităților simple să fie doar ceea ce sunt și bucurați-vă împreună de acestea. Astfel, o plimbare în parc e doar atât, în timp ce  un film e un simplu film. Ambele ne ajută să ne relaxăm, punct!

Totodată, nu ezita să ceri și opinia sa! Comunicați, întreabă-l ce activități dorește să desfășoare, ascultă-l atunci când îți spune că presiunea este prea mare.

  1. Păstrează lauda exagerată a copilului, pentru partener sau bunici

Este complet natural dacă vrei să vorbești despre toate lucrurile minunate pe care le face copilul tău. Ești mândră și încântată. Totuși, nu ar fi mai bine să păstrezi acest gen de comentarii, pentru persoane care sunt la fel de entuziasmate ca tine?

Compararea socială între copii este un subiect delicat, iar ceilalți părinți cu care conversezi, se pot simți inconfortabil, îngrijorați că proprii copii nu sunt la același nivel cu cel al copilului tău…

Nu te pedepsi dacă se întâmplă să îți mai lauzi copilul din când în când, în fața persoanelor din afara familiei, însă ai în vedere că acest gen de comentarii pot afect relația cu persoanele respective.

  1. Sunt două tipuri de copii supradotați

Există două tipuri de copii supradotați: cei cu un profil cognitiv relativ uniform (toate abilitățile cognitive principale se află la un nivel similar) și cei cu un profil cognitiv ceva mai neuniform. La un moment dat, este posibil să îți dorești să testezi copilul, pentru a vedea punctele sale forte și punctele slabe, în diferite domenii ale cunoașterii.

Testul tipic utilizat pentru acest lucru este numit WISC (Wechsler Intelligence Scale For Children). Alte teste pot fi utilizate împreună cu acesta, dar WISC ar trebui să constituie, în general, nucleul evaluării. Acest test te poate ajuta de asemenea să afli dacă ai un copil cu adevărat supradotat, sau doar îl supraestimezi.

Tips: mulți copii supradotați întâmpină probleme cu numeroase abilități specifice. Spre exemplu, un copil poate fi foarte bun la citit, însă poate să nu înțeleagă ceea ce citește la același nivel. Dacă presupui că știe, ai putea avea așteptări mult prea mari, bazate pe acest lucru, cum ar fi să înțeleagă instrucțiuni și concepte mult prea complexe. Apelarea la un psiholog clinic sau educațional, pentru o evaluare completă a copilului, și oferirea unui raport cu recomandări te va ajuta să înțelegi astfel de probleme.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut