Alergiile alimentare la copii

Alergiile alimentare sunt foarte frecvente în rândul celor mici. Cum putem identifica dacă copilul este alergic la un aliment și ce măsuri putem lua, haideți să descoperim împreună!

O alergie alimentară este o reacție excesivă a sistemului imunitar la un aliment care este în mod normal inofensiv. Această reacție poate fi imediată sau poate apărea mai târziu.

Aproximativ 6-8% dintre copii au alergii alimentare. De una singură, alergia la arahide afectează 1-2% dintre micuți. În majoritatea cazurilor, alergia dispare în jurul vârstei de 5-7 ani. Pentru unii alergeni, până la 80% dintre copii au această șansă.

În Canada, cele 10 alimente sunt considerate ca fiind alergeni responsabili de majoritatea reacțiilor alergenice grave:

  • Arahidele
  • Grâul
  • Fructele de mare (pești, crustacee sau moluște)
  • Semințele de susan
  • Laptele
  • Nucile
  • Ouăle
  • Soia
  • Sulfiții
  • Muștarul

Simptomele unei alergii alimentare

Semnele și simptomele asociate unei alergii alimentare se pot manifesta în minutele, orele sau zilele următoare ingestiei unui alergen.

Cele mai frecvente sunt:

  • Eczeme, urticarii, plăgi roșii umflate;
  • Plâns, iritabilitate;
  • Dificultate în a dormi, schimbare rapidă a stării generale;
  • Vomă în jet, diaree repetitivă, constipație tenace;
  • Întârzieri de creștere sau luare insuficientă în greutate;
  • Astm, dificultăți respiratorii, umflarea buzelor, a limbii și a gâtului.

Unele dintre aceste simptome pot indica că cel mic are o reacție alergică gravă. De exemplu: starea sa generală se schimbă rapid, într-un mod vizibil (ex: iritabilitate, somnolență, pierderea conștiinței), buzele sau limba îi sunt umflate, respiră dificil, vomită.

În aceste situații, consultați de urgență medicul.

Copiii cei mai expuși la risc

Copiii cei mai susceptibili de a prezenta o alergie alimentară sunt cei care:

  • Au deja o alergie alimentară;
  • Suferă de eczeme, de urticarie, astm sau de febra fânului;
  • Prezintă antecedente familiale alergice (alimentare sau de alt fel).

Alăptarea și alergiile

Studiile au demonstrat o legătură între alăptarea exclusivă din primele 4-6 luni de viață și prevenția contra alergiilor. De altfel, adoptarea unei diete particulare (restricții sau eliminări alimentare) ale mamei în timpul sarcinii sau alăptării nu ar avea efecte protectoare asupra alergiilor alimentare, chiar dacă copilul este la risc.

Alergiile și introducerea alimentelor complementare

Bebelușul este fizic pregătit să mănânce alimente complementare în jurul vârstei de 6 luni. De astfel, introducerea precoce a alimentelor complementare – adică înaintea vârstei de 4 luni- crește riscul alergiilor, conform specialiștilor.

Totodată, contrar a ceea ce mult timp a fost recomandat, întârzierea introducerii anumitor alimente mai devreme de 6 luni nu ar preveni apariția alergiilor. Nu există dovadă științifică care să demonstreze că introducerea tardivă a alimentelor alergene ar proteja copilul contra acestor alergii mai târziu. Din contră, acest lucru ar putea chiar crește riscul.

Din acest motiv, Societatea canadiană de pediatrie nu mai recomandă așteptarea unei anumite vârste pentru a introduce un aliment alergen, de exemplu peștele sau albușul de ou. Această recomandare este de asemenea valabilă pentru copiii cu risc de a dezvolta alergii precum cei în cazul cărora un membru al familiei are deja o alergie. Părinții acestor copii ar trebuie totuși să discute această situație cu medicul pentru a ști cum să reacționeze în caz de probleme și să fie astfel mai liniștiți.

Puteți totodată să luați măsuri de precauție pentru a putea identifica alimentul responsabil în caz de reacție alergică. Odată ce bebelușul va începe să mănânce alimente solide, asigurați-vă că introduceți un singur aliment o dată. Începeți cu 5 ml de piure și creșteți gradual cantitatea. Nu este recomandat să îi dați să mănânce pentru prima dată un aliment crud. Gătirea diminuează efectul alergenic al alimentelor, mai ales al fructelor și al legumelor.

La început, evitați să îi dați alimente care conțin mulți alergeni și așteptați de la 3 la 5 zile înainte de a-i oferi un nou aliment. Astfel, dacă copilul prezintă simptome alergice, veți putea cunoaște cauza.

Dacă credeți că al vostru copil are o reacție alergică la un aliment, este important să consultați un medic pentru a obține un diagnostic precis.

 

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut