Antrenamentul la oliță: 6 abordări utile

Când vine vorba de antrenamentul la oliță, nu putem spune că există o singură metodă de-ncercat, care va fi încununată cu succes, indiferent de situație. Există mai multe strategii disponibile, însă veți rezona cu acestea în funcție de trăsăturile specifice, atât ale tale, cât și ale copilului.

Iată 6 abordări populare care îți pot fi de folos, pe parcursul desfășurării antrenamentului la oliță.

  1. Urmărește copilul, dar nu-l presa

Începând cu vârsta de 2 ani, urmăriți semnalele că cel mic este gata, dar nu-l presați. Puneți o oliță în baie, de exemplu, dar nu insistați să o folosească. Doar oferiți sprijin și lăudați-l atunci când o folosește.

Avantajele acestei abordări sunt că frustrarea și posibilitatea unor accidente vor fi reduse, deoarece (măcar teoretic) șansele de reușită sunt mai mari atunci când copilul este pregătit.

Dezavantajul ar fi că, în comparație cu alte metode de antrenament, în această situație, copilul va petrece mai mult timp în scutece.

Potrivit specialiștilor, acest gen de abordare se potrivește în principal unui copil care este orientat spre reușite. Spre exemplu, dacă cel mic are un frate mai mare, cu siguranță va vrea să fie ca acesta. În acest caz, să renunțe la scutece, în favoarea oliței.

  1. Insistă până reușești

Mai exact, este vorba de un efort concentrat în realizarea acestui obiectiv. Această metodă presupune să fii constant în preajma copilului și să îl orientezi către baie la intervale previzibile de timp. De asemenea, îl poți întreba cu regularitate dacă are nevoie la toaletă, pentru a-l ajuta să recunoască senzațiile.

Poți practica acest comportament pe parcursul unei luni. La sfârșitul perioadei, copilul va fi cel puțin parțial instruit.

Avantajul efectuării acestui efort orientat este că îi ajută pe micuți să se concentreze asupra acestui lucru: utilizarea oliței.

Dezavantajele ar fi că ar trebui să vă organizați timpul astfel încât să fiți tot mai mult pe acasă și, în plus, pot apărea efecte inverse dacă insistați prea mult.

Această metodă vi se potrivește în special dacă aveți un copil cooperativ care se dezvoltă pe baza unei rutine. Totuși, dacă tu sau copilul deveniți distrași sau frustrați cu ușurință, ar fi bine să încerci altă strategie.

  1. Utilizarea chiloțeilor de tranziție

Faceți trecerea de la scutece la chiloței de tranziție, duceți copilul la toaletă la intervale regulate de timp, întrebați-l frecvent dacă are nevoie la toaletă și lăudați-l atunci când folosește olița la timp.

Avantajele utilizării chiloțeilor de tranziție ar fi că aceștia ajută copilul să facă diferența între senzația de ud și uscat. Acest lucru crește receptivitatea copilului la nevoia de a elimina în oliță. În acest mod, copilul va resimți mai mult senzația de umezeală decât în cazul scutecelor, lucru care îl poate motiva să urineze sau să defecheze în oliță sau toaletă.

Dezavantajele ar fi pe de-o parte prețul mai mare al produsului, pe de alta faptul că acest tip de chiloței trebuie spălați după fiecare utilizare.

Această abordare ți se potrivește dacă nu te deranjează să aștepți mai mult pentru rezultate și dacă știi că te enervezi prea repede atunci când copilul eșuează.

  1. Apelarea la recompense

Răsplătește-ți copilul după reușitele sale în utilizarea toaletei sau oliței, cu ceva mic, ca un sticker. Combină această metodă cu una dintre cele de mai sus.

Avantajul este că, pentru unii copii, o vizită la bunici sau cumpărarea unei cărți de povești pot fi motivante.

Riscul este că un copil poate ajunge să ceară sau să aștepte recompense după fiecare performanță a sa.

Ți se potrivește această metodă? Este posibil dacă reușești să trasezi acea linie pentru recompense. Spre exemplu, poți utiliza niște recompense sugestive, legate de utilizarea oliței/toaletei: lenjerie de corp amuzantă.

  1. Fă trecerea direct de la scutec la chiloți

Permite-i copilului să aleagă chiloți amuzanți și să îi poarte tot timpul.

Avantajul este că copilul se va simți mare, responsabil. Totodată, acesta va simți „accidentele” mult mai acut, lucru care poate determina utilizarea toaletei/oliței mai repede.

Dezavantajul principal al acestei strategii este că murdăria va fi la ea acasă. Imaginează-ți doar! Până copilul va învăța să se abțină, urina și materiile fecale pot cădea pe oriunde.

Această metodă ți se potrivește în cazul în care răbdarea este punctul tău forte și ai la îndemână o mașină de spălat trainică și un uscător de rufe. 🙂

  1. Apelează la aprecieri și laude ori de câte ori reușitele se ivesc

De fiecare dată când copilul utilizează toaleta/olița, exprimă-ți aprecierea. De asemenea, poți ruga și rudele apropiate să facă puțin tam-tam în această direcție.

Aceste gen de recompensă poate construi stima de sine, iar un copil se bucură, de obicei, mai mult când este înconjurat de cuvinte frumoase și afecțiune, decât atunci când primește o recompensă materială.

Dezavantajul este că cel mic se poate simți demoralizat atunci când eșuează. De aceea este important să îi fii alături și să îi explici că accidentele se mai întâmplă. Ele sunt parte a succesului.

Cuvintele de încurajare sunt întotdeauna o alegere inteligentă, iar în curând vei fi mândră că acestea te-au ajutat în antrenamentul la oliță al copilului.

Deci, de ce ai nevoie pentru a antrena un copil la oliță? De muuultă răbdare, de puțin simț al umorului și, nu în ultimul rând, de o strategie care să funcționeze atât pentru adultul-antrenor, cât și pentru copil.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut