Atenția pozitivă în rândul copiilor

Un părinte aplică atenția pozitivă atunci când răspunde copilului cu căldură și interes. Acest mod de relaționare cu copilul, îl ajută pe acesta să se simtă protejat și apreciat.

Tă invităm să descoperi mai multe informații despre atenția pozitivă și despre modul în care aceasta îți poate influența relația cu propriul copil.

Ce este atenția pozitivă?

Atenția pozitivă reprezintă modul în care îți exprimi încântarea și căldura în relația cu propriul copil, prin:

 • Zâmbete oferite;
 • Contact vizual și expresii faciale care să exprime grija față de copil;
 • Blândețe în gesturi;
 • Cuvinte de apreciere și încurajare a copilului;
 • Interes manifestat față de îndeletnicirile copilului, realizările și pasiunile sale;

Importanța atenției pozitive

Încă de la naștere, copiii au nevoie să simtă că sunt apreciați, că sunt ființe umane capabile să trezească plăcere altor persoane din jurul său. Atenția pozitivă, reacțiile și răspunsurile primite de la persoanele adulte cheie din viața lor, îi ajută pe copii să își facă o imagine despre cât de apreciați sunt.

Imaginea de sine a copilului se dezvoltă de-a lungul timpului cu mesaje pozitive și iubitoare, primite de la părinți și de la alți oameni importanți din viața sa. O imagine de sine sănătoasă este foarte importantă, nu numai pentru relația copilului cu ceilalți, ci și pentru încrederea pe care acesta o capătă pe parcursul dezvoltării.

Sentimentul de siguranță pe care un copil ajunge să îl simtă, se bazează pe interacțiunile voastre cu el, precum și pe cele cu alte persoane din jurul său. Dacă îți liniștești copilul și îl sprijini atunci când este speriat, nesigur sau se confruntă cu o situație nouă sau necunoscută, el se va simți protejat și în siguranță.

Oferirea atenției pozitive în funcție de vârstă

Activitățile zilnice cum ar fi schimbarea scutecului, dusul la școală sau citirea unei povești de seară, permit oricărui părinte să se conecteze într-un mod semnificativ cu propriul copil. Astfel, indiferent de vârstă, există numeroase lucruri pe care le puteți face zilnic, pentru a transmite copilului mesajul că este important și special pentru voi.

Iată câteva recomandări prin care să exprimați atenția pozitivă, în funcție de vârsta copilului!

Nou-născuți și bebeluși: recomandări pentru atenția pozitivă

Din momentul în care se naște, un copil este atent la ceea ce spune părintele și la modul în care o spune. Chiar înainte ca bebelușii să înțeleagă și să folosească cuvinte, ei răspund tonului vocii, gesturilor, expresiilor faciale și limbajului corpului.

Iată câteva modalități prin care poți oferi atenție pozitivă bebelușului!

 • Liniștește-ți copilul atunci când plânge;
 • Zâmbește înapoi copilului;
 • Răspunde sunetelor pe care bebele le scoate, cu expresii gingașe;
 • Observă ce trezește interesul copilului și încurajează-l să exploreze;

Toddlers: tipsuri pentru atenția pozitivă

Pe măsură ce copilul crește, el înțelege din ce în ce mai mult din ceea ce îi spui. Iată câteva sfaturi privind oferirea de atenție pozitivă, la această vârstă!

 • Apreciază gesturile care îți plac, din cele desfășurate de copil; utilizează un ton pozitiv, care să se potrivească cu spusele tale.
 • Bucură-te de diferite momente, împreună cu propriul copil! Asta poate însemna chiar și să te lași fascinat de modul în care un fluture „șade” pe o floare.
 • Când comunici cu copilul, oferă-i celui mic timp să dea o replică spuselor tale, chiar dacă poate uneori pare că nu găsește cuvintele potrivite.

Preșcolari: sfaturi pentru atenția pozitivă

Există mai multe în moduri în care puteți oferi atenție pozitivă unui preșcolar. Iată câteva exemple!

 • Găsește timp pentru a desfășura activitățile preferate ale copilului, împreună cu acesta: lego, desen, colorat, etc.
 • Oferă feedback pozitiv despre tipurile de comportament pe care îți dorești să le vezi cât mai des la propriul copil!
 • Nu uita de contactul vizual, zâmbetele și exprimarea fizică a afecțiunii! O îmbrățișare la trezire, sau o porție de gâdilat este întotdeauna binevenită.

Copiii de vârstă școlară: tipsuri pentru atenția pozitivă

Chiar dacă lumea copilului se extinde când merge la școală, căldura, iubirea și atenția pozitivă oferite de părinți sunt încă cele mai mari influențe asupra dezvoltării sale.

Poți încerca aceste lucruri!

 • Oprește-te din ceea ce faci și ascultă-ți copilul, atunci când dorește să vorbească despre cum a fost ziua sa. Nu este obligatoriu ca această discuție să aibă loc imediat ce a ajuns acasă, astfel că este recomandat să fii oricând disponibil în acest sens!
 • Pune întrebări potrivite, astfel încât să întreții conversația!
 • Observă și ghidează interacțiunile pozitive ale copilului cu ceilalți!

Când este greu să rămâi pozitiv

Nu este realist și nici măcar normal să poți fi pozitiv tot timpul. Și nu-ți face griji, copilul va reuși să se descurce bine, chiar dacă ocazional se întâmplă să fii distras, indisponibil sau pur și simplu să nu ai chef să oferi atenție pozitivă!

Ideea este ca aceste comportament neglijent să nu se transforme într-un obicei. Important este cum te comporți în majoritatea timpului. Dacă de obicei, oferi atenție pozitivă celui mic, atunci el se va simți protejat și iubit, acesta contribuind la construirea încrederii în sine.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut