Beneficii ale jocului de șah pentru copii

Șahul reprezintă unul dintre jocurile clasice, care, de-a lungul timpului, a reușit să-și mențină prezența printre activitățile practicate de copii, în ciuda apariției de noi atracții, cum ar fi desenele animate sau tot felul de jocuri pe Xbox, tabletă, telefon, etc.

Nu ne rămâne decât să ne bucurăm, având în vedere beneficiile pe care acest joc le oferă practicanților. Șahul, considerat un joc intelectual, ajută foarte mult la dezvoltarea mușchilor creierului deoarece implică diferite zone ale acestuia, astfel că practicarea acestui joc contribuie direct la „ascuțirea” creierului.

Beneficiile șahului sunt cu atât mai pregnante, cu cât acest joc al minții este practicat cu regularitate, de la o vârstă cât mai fragedă.

Iată câteva dintre principalele beneficii pe care șahul le oferă micilor jucători!

  1. Practicarea jocului de șah cu regularitate, încă din copilărie, îmbunătățește capacitatea de învățare, de gândire, putere analitică și decizională a copilului.
  2. Prin natura sa, șahul învață practicanții despre importanța strategiilor, atât în joc, cât și în diferite aspecte ale vieții. Mai mult, un copil care joacă șah, poate descoperi importanța precauției și a planificării.
  3. Practicarea jocului de șah, în mod regulat, încă din copilărie, învață copiii despre importanța disciplinei în viață.
  4. Totodată, acest joc consolidează încrederea copilului în propriile forțe. Aceasta la rândul său crește stima de sine, atât de importantă în dezvoltarea armonioasă a copiilor, după cum bine știm cu toții.
  5. În jocul de șah, un copil învață să facă o analiză detaliată, o cercetare și o evaluare a situației înainte de a lua orice decizie. Un astfel de exercițiu oferă claritate mentală copilului. Această claritate, împreună cu dexteritatea mentală, sunt necesare pentru rezolvarea problemelor, analizarea consecințelor și formularea unor tactici viitoare.
  6. Copiii care joacă șah de la o vârstă fragedă prezintă abilități extraordinare de memorie.
  7. Șahul ajută, de asemenea, la îmbunătățirea concentrației și performanțelor academice ale copilului.

Per ansamblu, practicarea jocului de șah de la o vârstă fragedă, este un instrument excelent de responsabilizare și educare a copilului, contribuind la formarea unui adult înțelept. Pe termen lung, practicarea acestui joc poate preveni anumite tulburări mentale, pierderea memoriei, pierderea concentrării, sau afecțiuni mai grave precum Alzheimer sau demență.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut