Beneficii ale uleiului de rozmarin pentru sănătate

Uleiul de rozmarin este un ulei esențial, care a devenit cunoscut datorită multitudinii de beneficii pentru sănătate. Capacitatea de a stimula creșterea părului și activitatea mentală, sau de a diminua problemele respiratorii și a reduce durerea, sunt doar câteva dintre acestea.

Uleiul de rozmarin: o scurtă istorie

Rozmarinul, cunoscută și sub denumirea de Rosmarinus officinalis, este foarte popular în regiunea mediteraneană ca o planta culinară. Multe feluri de mâncare sunt gătite cu ulei de rozmarin și frunzele sale proaspete. Uleiul esențial de rozmarin este extras din frunze. Planta aparține familiei Lamiaceae, care include busuioc, lavandă, mirt și salvie.

Rozmarinul a fost folosit pe scară largă din cele mai vechi timpuri, într-o varietate de scopuri. Romanii au acordat o importanță deosebită plantei de rozmarin și folosind-o frecvent în ceremoniile religioase. A fost de asemenea folosită în timpul ceremoniilor de nuntă, preparate alimentare, cosmetice și produse medicinale pe bază de plante. Rozmarinul și extractele sale au fost folosite de civilizația egipteană veche ca tămâie.

Beneficiile sănătății uleiului esențial de rozmarin au făcut-o preferată de Paracelsus, un renumit medic și botanist german-elvețian, care a contribuit semnificativ la înțelegerea medicamentelor pe bază de plante în timpul secolului al XVI-lea. Paracelsus a apreciat uleiul de rozmarin datorită capacității sale de a întări întregul corp. El credea în mod corect că uleiul de rozmarin avea capacitatea de a vindeca organe delicate, cum ar fi ficatul, creierul și inima.

Beneficii ale uleiului de rozmarin

  • Ajută digestia

Uleiul de rozmarin este adesea utilizat pentru vindecarea indigestiei, ameliorarea flatulenței, crampe de stomac, constipație și balonare. Frunzele de rozmarin sunt adesea adăugate la diferite feluri de mâncare din carne, deoarece sunt deosebit de utile în digerarea cărnii de miel, de vită și porc.

  • Îmbunătățește funcția cognitivă

Uleiul esențial de rozmarin este un tonic excelent pentru creier. Stimulează activitatea mentală și este un bun remediu pentru depresie, oboseală mentală și uitare. Inhalarea uleiului de rozmarin pare să îmbunătățească imediat starea de spirit.

  • Contribuie la elimincarea stresului

Pe lângă faptul că s-a dovedit că este ideal în aromaterapie, uleiul de rozmarin are capacitatea de a scădea nivelul cortizolului din salivă. Potrivit unui studiu publicat în 2007, inhalarea uleiului de rozmarin și a uleiului de lavandă timp de cinci minute a redus semnificativ nivelurile de cortizol – principalul hormone de stress – în saliva participanților la studiu.

  • Consolidează sistemul imunitar

Antioxidanții sunt unele dintre cele mai valoroase arme defensive pe care le avem în corpul nostru pentru combaterea infecțiilor și a bolilor, astfel încât orice hrană sau ulei esențial care fie adaugă sau stimulează activitatea antioxidanților reprezintă un beneficiu uriaș pentru sănătatea generală.

Același studio, anterior menționat, a constatat că utilizarea regulate sau inhalarea de ulei de rozmarin, în sesiunile de aromaterapie sau în alte moduri, poate crește puterea sistemului imunitar și poate contribui la combaterea tuturor bolilor asociate cu radicalii liberi, inclusiv cancerul și bolile cardiace.

  • Reduce durerea

Capacitatea uleiului esential de rozmarin de a ameliora durerea a dus la utilizarea extensivă în tratarea durerilor de cap, a durerilor musculare, a reumatismului și chiar a artritei. Masarea zonei afectate, cu ulei esențial de rozmarin, poate ameliora rapid durerea. Băile de vapori cu ulei de rozmarin se dovedesc, de asemenea, eficiente în tratamentul reumatismului. Are și anumite calități antiinflamatorii, ceea ce o face foarte bine pentru ameliorarea durerii de la entorse și dureri articulare. Mai mult, este uleiul de rozmarin este cunoscut pentru stimularea circulației sângelui, care poate reduce durerea, fiind de asemenea, benefic în procesul de coagulare a sângelui.

  • Tratează problemele respiratorii

Deoarece uleiul de rozmarin are și calități antiseptice, este eficient și pentru infecțiile respiratorii. Uleiul este antispastic și, prin urmare, este utilizat în tratamentul astmului bronșic.

Pe lângă aceste beneficii, uleiul de rozmarin este utilizat în ritualurile de frumusețe, contribuind la sănătatea părului, a pielii, dar și la sănătatea orală.

Precauții privind utilizarea uleiului de rozmarin

Uleiul de rozmarin poate provoca uneori reactii alergice, deci trebuie folosit doar dacă este prescris sau după o consultare amanunțită cu medicul specialist. Deoarece uleiul de rozmarin este volatil în natură, acesta provoacă ocazional vărsături și spasme. Prin urmare, nu ar trebui niciodată să fie ingerat.

Este indicat ca uleiul esențial de rozmarin să NU fie utilizat de femeile însărcinate sau care alăptează. Utilizarea excesivă a uleiului poate duce chiar la avort spontan sau la apariția unei dizabilități în cazul fătului. Pentru mai multe detalii, nu ezitați să onsultați medical specialist.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut