Beneficiile consumului de ceai Matcha

Matcha sau maccha este o pulbere de ceai fin măcinată, de o culoare verde-smarald. Este un ceai verde, natural, care este considerat inima celebrului ceremonial de ceai japonez de peste 900 de ani. Călugării budiști au considerat ceaiul matcha un „elixir de sănătate” datorită potențialului său de a spori concentrarea și de a stimula metabolismul.

Ceaiul Matcha – începuturi

Originar din China de secol IX, matcha a fost folosit ca un medicament pentru vindecarea diferitelor boli. Cu toate acestea, el nu a devenit faimos la acea vreme în China. Abia după ce călugării budiști zen din Japonia și-au dat seama de adevăratul său potențial, pe la la sfârșitul secolului al XII-lea, beneficiile acestui ceai au început să fie apreciate. În prezent, ceaiul matcha continuă să fie crescut în cantități reduse, reprezentând doar 0,6% din cantitatea totală de ceai.

Cum se obține ceaiul matcha

Matcha se obține dintr-o frunză de înaltă calitate, denumită tencha. Arbuștii de ceai sunt protejați pentru a evita expunerea la lumina directă a soarelui, ceea ce reduce ritmul fotosintezei și încetinește creșterea plantelor. Aceasta oferă frunzelor o nuanță mai închisă de verde și stimulează producerea de clorofilă și aminoacizi.

Recoltarea frunzelor se face manual, pentru a asigura selecția celor mai tinere și mai mici frunze pentru un ceai de cea mai bună calitate. Spre deosebire de alte ceaiuri verzi, frunzele folosite pentru matcha sunt aburite scurt pentru a le proteja de oxidare și pentru a-și păstra aroma și conținutul nutrițional. Acest lucru este urmat de frezarea ultra-fină a frunzelor de tencha prin folosirea morilor din piatră de granit, rezultând o pulbere verde, care este materia primă pentru ceaiul matcha.

După ce a fost apreciat în Japonia decenii de-a rândul, recent matcha a devenit faimos și în lumea occidentală, atribuind gustului său unic și calități terapeutice remarcabile.

Cei mai importanți nutrienți din ceaiul matcha

Ceaiul Matcha este foarte bogat în 3 substanțe nutritive, extrem de benefice pentru organismul uman:

Antioxidanții:  Catechinele din ceai se numără printre cei mai cercetați antioxidanți din punct de vedere științific, tot mai multe studii scoțând la iveală beneficiile acestora.

Aminoacizii:   L-Theanina este cel mai puternic aminoacid care se găsește exclusiv în ceaiul verde. L-Theanina are un efect calmant și relaxant, încetinind efectul de teină (cofeina din ceai).

Teina: cofeina din ceai, reprezentând o sursă de energie extrem de cunoscută.

Beneficii ale consumului de ceai matcha

O porție de ceai matcha este echivalentul nutrițional a 10 cești de ceai verde preparate în mod obișnuit. Potrivit site-ului oficial al produsului, acest tip de ceai verde conține de 137 de ori mai mulți antioxidanți decât un ceai verde obișnuit.

Printre numeroasele sale beneficii pentru sănătate, deosebim:

  • Este ambalat cu antioxidanți, inclusiv EGCg puternic (EGCg reprezintă un set de polifenoli care se găsesc în special în ceaiul verde şi care sunt cunoscuţi pentru că accelerează metabolismul şi accelerează activitatea termogenetică de ardere a grăsimilor a corpului cu până la 40%).
  • Stimulează metabolismul și arde calorii
  • Stimulează detoxifierea naturală și eficientă
  • Calmează mintea și relaxează corpul
  • Este bogat în fibre, clorofilă și vitamine
  • Îmbunătățește starea de spirit și ajută la concentrare
  • Oferă vitamina C, seleniu, crom, zinc și magneziu
  • Previne boala
  • Reduce colesterolul și zahărul din sânge

După cum observăm, ceaiul matcha are numeroase beneficii, astfel că, dacă încă nu l-ați încercat, este timpul să o faceți. 30 de grame de pudră de ceai matcha costă circa 40 de lei.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut