Beneficiile jocurilor

Se vorbește adesea despre joc ca și cum acesta ar fi o recreație pentru copil. Totuși, jocurile reprezintă învățături serioase, beneficiile lor fiind semnificative. Jocul este adevărata muncă a copilăriei.

Având orare din ce în ce mai încărcate, copiilor nu le rămâne mult timp pentru a se juca.

Ori, pentru un copil, a se juca reprezintă modalitatea de a-și lucra spiritul și de a-și exersa capacitățile. Trecând de la zornăitoare la trenul electric sau la lego, jocul le permite să învețe cum să controleze mediul înconjurător, stimulând dezvoltarea exprimării sinelui, comunicarea și evaluarea socială.

Jocul permite trezirea și dezvoltarea imaginației, a rezolvării problemelor.

Jocul este activitatea prin excelență care permite să se răspundă nevoilor primordiale de a se mișca, de a experimenta și de a învăța prin plăcere. Jocul este o „școală” incomparabilă, căci este în inima învățăturilor copilului.

Toate tipurile de joc contribuie la dezvoltarea optimă a copilului.

Această activitate foarte complexă și creativă, pune în evidență numeroase dimensiuni ale persoanei:

  • Afectivitatea.
  • Motricitatea.
  • Inteligența, etc.

Fie că un copil se joacă cu frații sau surorile sale, cu ceilalți copii, se joacă cu voi, jocul îi este acestuia benefic.

Amuzându-vă cu cel mic, îl ajutați pe acesta să se concentreze, să încerce lucruri noi și să își controleze frustrarea. Lăsați-l să vă spună ceea ce vrea să facă și adăugați progresiv noi stimulări, cum ar fi noi obiecte cu care să se amuze.

De-a ce să ne jucăm?

Piesele de construit, cutiile, apa, plastilina, păpușile și obiectele obișnuite care se regăsesc prin casă, cum ar fi pernele și recipientele din plastic, au toate rol stimulativ. Pot fi folosite la diferite vârste în tot felul de moduri.

Dați-i să aleagă dintre mai multe obiecte care îl pot distra și care îi sunt adaptate la fiecare etapă a dezvoltării sale. Lăsați-l să aleagă cu ceea ce vrea să se joace. Are nevoia de a conduce, așa că nu încercați să interveniți în jocurile și activitățile sale.

Numeroasele jucării pentru care se face reclamă la televizor nu au decât o singură întrebuințare; nu fac decât să limiteze imaginația în loc să o stimuleze. Pot fi foarte scumpe, să fie uitate rapid și să contribuie prea puțin la dezvoltarea copilului. În schimb, unele jucării au diferite moduri de folosire și „supraviețuiesc” copilului mai mult timp.

Studiile au arătat că cei mici pot fi derutați dacă li se oferă prea multe lucruri noi de făcut sau prea multe obiecte cu care să se joace în același timp: acest lucru riscă să le facă învățarea mai dificilă.

 

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut