Beneficiile ovăzului asupra pielii și părului

Ovăzul este una dintre cele mai sănătoase cereale de pe Terra. Acesta nu conține gluten și reprezintă o sursă bogată de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți. Pe lângă faptul că merită inclus în alimentația oricărei persoane, indiferent de vârstă, beneficiile ovăzului asupra pielii și părului sunt un alt aspect de care fiecare dintre noi ar trebui să profite.

Beneficiile ovăzului asupra pielii

  • Este ideal de utilizat de persoanele cu acnee. În acest sens, se fierb fulgii de ovăz până se înmoaie, după care se lasă la răcit circa 15 minute. Se aplică pe zona afectată, se lasă 10 minute să acționeze, după care se clătește. În acest mod, ovăzul va absorbi și va elimina excesul de ulei și bacteriile de pe piele, exfoliind celulele moarte ale pielii.
  • Îndepărtează uscăciunea anostă a pielii. Ovăzul conține polizaharide, acestea devenind gelatinoase în apă și formând un strat protector în momentul aplicării pe piele. Totodată, această cereală este eficientă în combaterea unor simptome, precum mâncărimi, erupții cutanate sau descuamare. Pentru a scăpa de uscăciunea pielii puteți încerca următorul mix: pisați o banană și amastecați-o cu o ceașcă de fulgi de ovăz măcinați, apoi adăugați puțin lapte călduț. Se amestecă ingredientele până se obține o compoziție omogenă, după care se aplică pe față și se lasă să acționeze timp de 10-15 minute. Se îndepărtează cu apă rece, iar pielea va fi vizibil mai hidratată.
  • Totodată ovăzul este considerat un hidratant natural. Conținutul său de beta-glucan permite pătrunderea în profunzime în straturile pielii. Pe lângă hidratare, acesta favorizează vindecarea rănilor, îmbunătățește depunerea de colagen și activează celulele imune la nivelul pielii. O combinație ideală pentru hidratarea pielii este următoarea: amesteci o ceașcă de lapte, 2 cești de ovăz și o lingură de miere. Le amesteci până la omogenizare, după care aplici compoziția pe față.
  • Demachiant natural. Ovăzul conține saponine, acestea acționând sub forma unui demachiant natural. Astfel, acesta îndepărtează impuritățile și uleiul din pori, fără a provoca iritații. Acesta lasă pielea moale și mătăsoasă, reducând dimensiunea porilor. În acest sens, puteți fierbe ovăzul în apă, până se înmoaie. Acest lapte de ovăz îl puteți păstra într-o sticlă la frigider și îl puteți aplica pe față cu un disc demachiant după spălare.
  • Protejează pielea. Proteinele din ovăz ajută la menținerea unei bariere naturale a pielii, protejând pielea de substanțe chimice dure. De asemenea, pielea este protejată de diferite afecțiuni, cum ar fi eczeme, acnee rozacee și erupții cutanate. Grăsimile lubrifiante din ovăz sunt o uimitoare cremă hidratantă, constituind un strat protector pentru piele, prin lupta împotriva razelor ultraviolete.

Beneficiile ovăzului asupra părului

Pe lângă uimitoarele avantaje asupra pielii, ovăzul are numeroase efecte pozitive și asupra părului. Iată care sunt acestea:

  • Ideal de utilizat pentru scalpul uscat și cu mâncărimi. Acesta lasă părul moale și strălucitor, fiind utilizat în diverse rețete pentru șampoane.
  • Excelent împotriva mătreții;
  • Elimină excesul de sebum și impurități de pe scalp;
  • Luptă împotriva căderii părului. Problema căderii părului poate avea numeroase cauze: alopecie, tratamente chimice dure, dezechilibru hormonal sau un stil de viață nesănătos. Printre cele mai comune cauze ale căderii părului se numără malnutriția. Aceasta presupune deficiența de vitamine și minerale esențiale. Ovăzul conține cantități însemnate de zinc, fier, magneziu și potasiu, acestea promovând creșterea părului.
  • Ovăzul poate fi utilizat în calitate de șampon uscat. Pentru a vă bucura de aceste beneficii, amestecați 2 linguri de făină de ovăz cu 2 linguri de bicarbonat de sodiu. Amestecul se aplică pe scalp și se masează ușor pielea capului pentru a absorbi mai ușor grăsimile și impuritățile. După ce acționează câteva minute, periați bine părul pentru a îndepărta excesul de pudră.

În cea mai mare parte, ovăzul este sigur de utilizat pentru piele, rapoartele cum că acesta ar provoca diverse iritații fiind rare. Totuși, dacă vă confruntați cu roșeață, iritații sau alte efecte negative după ce utilizați ovăzul pe piele, încercați să evitați folosirea acestuia.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut