Camuflajul alimentar

Unii părinți camuflează alimentele pe care copiii nu le plac în farfuriile gătite. De exemplu, amestecă legumele sau leguminoasele în rețete de piureuri. Alții ornează porția copilului cu o bună cantitate de ketchup, mascând astfel savoarea care nu este apreciată. Toate aceste trucuri întrunesc camuflajul alimentar.

Deoarece permite copilului să mănânce alimentele pe care le refuză, în general, legumele, camuflajul pare a fi o strategie câștigătoare. Studiile au demonstrat că pe termen scurt copiii consumă o jumătate de porție de legume suplimentar pe zi atunci când se adaugă legume sub formă de piure în rețetele pe care le apreciază.

Nu doar avantaje

Camuflajul alimentar este o strategie benefică, însă, utilizată în exces și pe termen lung, aceasta prezintă inconveniente considerabile, mai ales pentru dezvoltarea gustului. Pentru a învăța copilul să aprecieze un aliment, acesta trebuie să cunoască și să știe ceea ce mănâncă. Dacă cel mic nu știe că farfuria sa cu macaroane conține conopidă, nu va putea să se obișnuiască cu gustul acestei legume.

Între 0 și 5 ani, este important să îl faceți pe cel mic să guste destul de des (de 8-10 ori) alimentele individuale pentru a se obișnui cu gustul lor. Copiii care au fost expuși devreme la alimente, vor crește cu un repertoriu variat și vor fi mai deschiși la nou.

Efectul ketchup

Datorită ketchup-ului, copiii acceptă adesea să mănânce alimentele care nu le plac. Trebuie știut faptul că, dacă celor mici le place atât de mult ketchup-ul, este din cauză că acesta conține sare și zahăr. O linguriță de ketchup comercial conține echivalentul unui săculeț de zahăr și a unuia de jumătate de sare.

Indiferent de marca sa, ketchup-ul conține aceleași ingrediente: pastă de tomate, zahăr lichid, oțet alb, sare, ceapă pudră și condimente. Nu furnizează nicio fibră și conține foarte puține vitamine și minerale. Este adevărat că acesta conține lycopene, un antioxidant recunoscut pentru protejarea împortiva unor tipuri de cancer, dar în cantitate foarte redusă. În cantități egale, pasta de tomate, conține cu 85% mai mult. Dacă este consumat doar ocazional și în cantități mici, ketchup-ul are locul său în alimentație.

Trucuri pentru a începe să placă alimentele mai puțin apreciate

  • Variați alimentele oferite și prezentați-le în diferite moduri.
  • Serviți legumele la antreu sau înainte de supă sub formă de crudități (rase sau în bucăți, după varietatea de legume și de vârsta copilului).
  • Înlocuiți ketchup-ul cu alte condimente nutritive (ex: sosuri pe bază de iaurt, de fructe sau de legume).
  • Consumați voi înșivă legume variate și dați un exemplu mâncând cu poftă alimentele pe care cel mic le place mai puțin. Dacă vă va vedea mâncând, va avea tendința de a face același lucru.
  • Oferiți ketchup făcut în casă copilului. Preparând propriul ketchup vă permite să experimentați împreună cu cel mic, diferite arome (roșii verzi, ananas, piersici, sfeclă, conopidă) și să profitați pentru mai mult timp de legumele și de fructele recoltate pe timpul verii.

 

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut