Canalele de lapte înfundate: cauze, simptome și recomandări

Canalele înfundate sau blocate reprezintă unul dintre lucrurile mai puțin plăcute, care pot veni la pachet cu experiența alăptării. Acestea constituie blocarea unuia sau a mai multor canale galactofore ale sânului, canalele care secretă laptele.

Canalele formează o rețea de pasaje de ramificare la nivelul mamelonului. Celulele musculare „storc” laptele de-a lungul canalelor, creând un flux de lapte de fiecare dată când bebelușul se hrănește.

Cu toate că vorbim despre canale blocate, rareori înseamnă că există ceva care să blocheze complet fluxul de lapte. Mai exact, canalele blocate înseamnă că laptele nu circulă bine într-o parte a sânului. Astfel, laptele se întoarce, provocând o umflătură și un disconfort. Dacă laptele nu ajunge să curgă, atunci poate interveni mastita.

Mastita este o inflamație sau infecție în țesuturile mamare. Inflamația se produce atunci când laptele se întoarce și este forțat să iasă din canal în țesuturile înconjurătoare. Urmele de lapte pot intra în fluxul sanguin, caz în care sistemul imunitar răspunde pe măsură, făcându-vă să simțiți febră, ca și cum ați avea gripă.

Cum știu că am un canal înfundat?

Când aveți un canal blocat, puteți dezvolta:

 • O umflătură dureroasă în piept
 • O zonă umflată, roșie și netedă pe suprafața pieptului
 • Un mic loc alb (cu diametrul de aproximativ 1 mm) la capătul mamelonului care doare atunci când hrănești copilul. Aceasta este un fel de „bășică” și poate fi cauzată de o creștere a celulelor pielii sau de o colecție de fragmente sau de material gras din lapte.

Nu ezita să consulți medicul dacă zona dură din piept devine fierbinte, se roșește sau dacă începi să prezinți simptome de gripă. În aceste cazuri, cel mai probabil ai dezvoltat mastită, care poate necesita tratament mai complex.

Cauze ale blocării canalului de lapte

Canalele blocate și inflamate sunt cel mai adesea cauzate de întoarcerea laptelui în sân (staza laptelui). Acest lucru se poate întâmpla când:

 • Copilul este atașat incorect la sân, într-o poziție defectuoasă de alăptare, caz în care nu poate să sugă suficient.
 • Fluxul de lapte poate fi obstrucționat din cauza pieselor vestimentare prea strâmte, incluzând sutienele de alăptare.
 • Ai suferit o lovitură sau o presiune la piept.

Cel mai adesea, problema înfundării canalelor de lapte apare în primele săptămânii de alăptare, aceasta fiind perioadă de acomodare, în care te obișnuiești să hrănești copilul.

Afectează canalele înfundate bebelușul?

Copilul va primi în continuare laptele de care are nevoie, deși fluxul de lapte din sânul afectat poate fi mai lent decât de obicei.

Chiar dacă observi că bebelușul este puțin tulburat, atunci când se hrănește din sânul afectat, este recomandat să încurajezi hrănirea la acel sân, întrucât, în acest mod, poate crește viteza cu care laptele circulă.

Ce e de făcut în cazul înfundării canalelor

Netratate, canalele înfundate pot duce la mastită, o afecţiune şi mai neplăcută şi care poate necesita un tratament mai complex. Pentru a evita acest lucru, poți încerca următoarele lucruri:

Înainte de alăpate

 • Fă un duș fiebinte sau aplică comprese calde și masează zona afectată, pentru calmare
 • Verifică sutienul să nu fie prea strâns. S-ar putea chiar să-ți dorești să îl scoți în timpul sesiunilor de alăptare.

În timpul alăptării

 • Alăptează frecvent pentru a goli sânul afectat.
 • Alăptează copilul mai întâi din sânul afectat. Masează ușor umflătura, spre sfârc.
 • Verifică poziția de alăptare a copilului. Asigură-te că poziția de hrănire permite laptelui să curgă „în jos” de la blocaj la mamelon.
 • Dacă bebelușul nu elimină blocajul prin alăptare, încercați manual, prin masare.

După alăptare

 • Pune un pachet de gheață sau o frunză de varză rece pe sân, imediat după alăptare, pentru a reduce durerea.

Dacă nu reușești să elimini blocajul în 12 ore sau dacă începi să te simți rău, consultă medicul, înstrucât poate fi vorba de o mastită.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut