Cartea Nu ți-e somn, ursulețule? de Martin Waddell

Majoritatea copiilor se tem de întuneric, mai ales atunci când se apropie ora de culcare și trebuie să doarmă singuri în camera lor. Astfel, nu de puține ori se întâmplă ca cei mici să-și trezească părinții noaptea sau să îi roage să lase veioza din cameră sau becul de pe hol aprinse întreaga noapte. Și ușa de la cameră crăpată, desigur!

Dacă și micuțul tău se teme de întuneric, cartea Nu ți-e somn, ursulețule? de Martin Waddell, cu ilustrații de Barbara Firth se poate dovedi utilă.

Nu ţi-e somn, ursuleţule? (Can’t You Sleep Little Bear?) nu ne prezintă o soluţie-minune, ci mai degrabă ne sugerează, prin căldura ilustraţiilor şi tonul blând al textului, că întotdeauna cea mai potrivită atitudine e una bazată pe calm, încredere şi dragoste. Pui de Urs nu poate să adoarmă. „Mi-e frică de întuneric”, spune el, deşi întunericul din colţul Peşterii Urşilor în care îşi are pătuţul nu-l împiedică să se mai zbenguiască puţin. E adevărat, e întuneric în jur şi mai ales afară. Nici cel mai mare felinar nu poate răzbate în noapte. Ce-i de făcut? Puteți descoperi sugestiile autorului în lectura menționată.

Nu ţi-e somn, ursuleţule? este cartea de referinţă a autorului, iar pentru întreaga operă Martin Waddell a primit în 2004 cea mai importantă distincţie care se acordă autorilor de cărţi pentru copii – premiul Hans Cristian Andersen, oferit de International Board on Books for Young People (IBBY – www.ibby.org).

„Temerile şi nevoile copiilor mici sunt cât se poate de reale şi concrete pentru ei. Când am scris despre ele, n-am avut nici o clipă intenţia de-a le desconsidera sau de-a le rezolva rapid printr-un happy-end forţat, cum fac multe poveşti. Deznodământul fericit trebuie să decurgă firesc din desfăşurarea poveştii. Orice poveste pentru copii trebuie să fie nu numai originală, amuzantă sau emoţionantă, ci şi… cinstită. Această convingere se regăseşte în Can’t You Sleep Little Bear.” (Martin Waddell, în discursul de la decernarea premiului H.C. Andersen).

Așadar, dacă vă doriți o lectură liniștitoare, numai bună de parcurs înainte de culcare, puteți opta pentru cartea recomandată. Aceata a fost publicată în anul 2011, la editura Cartea Copiilor, fiind disponibilă online, pe site-ul official al editurii.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut