Cartoful – deliciul copilăriei!

Nu știu dacă am întâlnit pe cineva căruia să nu-i placă cartoful. Și mai ales copii. Și mai ales care să spună “Nu” cartofilor prăjiți sau piureului. Evident, nu sunt cele mai sănătoase variante de a găti această minunată legumă, dar ar fi păcat să treacă viața asta fără a le ști gustul chiar și în această formă (exclud din start cartofii care au fost congelați în prelabil – au un gust oribil orice le-ai face după aceea)

Cartoful a salvat de la foamete multă lume de pe planetă, fiind, se pare, a patra sursă de hrană de pe glob după grâu, orez și porumb. Acestea fiind spuse, hai să vedem de ce este bun cartoful:

  • Conține o serie de vitamine importante – A, C, K și complexul de vitamine B și o serie de săruri minerale precum calciul, magneziul, fosforul, fierul, manganul, potasiul, cuprul. Poate această înșiruire nu spune nimic, dar combinația acestor elemente (inclusiv prezența glucozei) stimulează activitatea creierului și ajută la menținerea sănătății inimii.
  • Cartofii fierți sunt un bun pansament pentru stomac, datorită carbohidraților conținuți și se pare că sunt și un bun tratament împotriva viermilor intenstinali.
  • Datorită amidonului conținut, sucul de cartofi e un antiinflamator eficient, acționând asupra durerilor cronice, având și efect antiseptic și diuretic.

La diversificarea hranei bebelușilor, cartoful e un aliment preferat de părinți, fiind ușor de preparat. Dar e bine ca înainte de a-l introduce în alimentație să vă sfătuiți cu medicul pediatru deoarece există unele teorii despre faptul că alimentele care conțin amidon s-ar digera mai greu la o vârstă mai mică de șase luni. De fapt, unii medici sunt de părere că în afară de laptele matern bebelușul nici n-ar avea nevoie de altceva până la șase luni, dar asta e altă discuție. Important e să aveți încredere în ce vă spune.

Dar, după ce i-ați introdus în alimentație, există multe feluri de a prepara cartofii într-un mod delicios. Binențeles, la început sunt nelipsitele piureuri, care se pot combina cu alte piureuri de legume, la care se poate adăuga lapte, sau ou fiert zdrobit, sau branză telemea rasă, sau cașcaval ras sau doar puțin unt… Mie, țin minte că îmi plăcea la nebunie când eram copil să mănânc nu numai cartofi făcuți piure, ci și cartofi fierți, care, după ce erau curățați de coajă, erau zdrobiți în tigaie cu puțin unt. Peste ei presăram cașcaval ras.

Din când în când, după ce copilul e mai mare, cred că merită să fie răsfățat și cu cartofi prăjiți – dar alegeți un ulei potrivit și aruncați uleiul după o singură utilizare. De asemenea, după ce îi scoateți din tigaie puneți cartofii pe un șervet de hârtie, care să absoarbă uleiul și abia apoi dați-i copilului. Nu folosiți niciodată la prăjit cartofi congelați.

Alegeți cartofi fără pete, neîncolțiți și cu forme regulate și păstrați-i într-o cămară, cam la 10 grade Celsius, în pungă de hârtie. Nu-i țineți la frigider – se pare că temperaturile prea joase transformă amidonul în zahăr și modifică gustul cartofului.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut