Ce alimente să consumi pentru ochi mai sănătoși

În cele mai multe cazuri oamenii cred că deteriorarea vederii este rezultatul inevitabil al îmbătrânirii sau suprasolicitării ochilor. Poate fi adevărat, însă nu ar fi rău să reținem că un stil de viață sănătos poate reduce semnificativ riscul de probleme privind sănătatea ochilor.

Astfel, de-a lungul timpului s-au desfășurat numeroase cercetări potrivit cărora, anumiți nutrienți din alimente sunt benefici pentru sănătatea ochilor.

Ce alimente să consumi pentru ochi mai sănătoși

 1. Peștele

Numeroase tipuri de pește sunt surse bogate de acizi grași omega-3. Printre cele care conțin niveluri benefice de omega-3 se numără: ton, somon, păstrăv, macrou, sardine, anșoa și hering.

Privind beneficiile uleiului de pește, s-a constatat că acesta reduce uscarea ochilor, inclusiv în cazul în care aceasta este cauzat[ de petrecerea unui timp prea mare în fața ecranelor.

 1. Nucile și legumele

Nucile sunt, de asemenea, bogate în acizi grași omega-3. Acestea conțin, totodată, un nivel ridicat de vitamina E, care poate proteja ochii de deteriorarea cauzată de vârstă.

Nucile și legumele care sunt bune pentru sănătatea ochilor includ: nuci, nuci braziliene, caju, arahide, linte.

 1. Semințele

Asemeni nucilor și legumelor, semințele sunt bogate în omega-3 și constituie o sursă excelentă de vitamina E.

Printre semințele cu un conținut ridicat de omega-3 se numără cele de chia, in sau cânepă.

 1. Citricele

Citricele sunt bogate în vitamina C. La fel ca vitamina E, și această vitamină este un antioxidant recomandat pentru lupta împotriva leziunilor oculare asociate vârstei.

Citricele bogate în vitamina C includ lămâi, portocale și grepfrut.

 1. Legumele cu frunze verzi

Legumele verzi cu frunze sunt bogate în luteină și zeaxantină și sunt, de asemenea, o sursă bună de vitamina C.

Printre cele mai renumite legume din această categorie se numără: spanacul, varza kale și varza.

 1. Morcovii

Morcovii sunt bogați atât în vitamina A, cât și în beta-caroten. Beta-carotenul dă morcovilor culoarea lor portocalie.

Vitamina A constituie o componentă a unei proteine numite rodopsină, care ajută retina să absoarbă lumina.

 1. Cartofii dulci

Fructele și legumele portocalii – cum ar fi cartofii dulci, morcovi, cantalup, mango sau caise – sunt bogate în beta-caroten, o formă de vitamină A care ajută la vizibilitatea nocturnă, capacitatea ochilor tăi de a se adapta la întuneric. Un cartof dulce are, de asemenea, mai mult de jumătate din cantitatea de vitamina C de care aveți nevoie într-o zi și puțină vitamină E.

 1. Carnea de vită

Carnea de vită este bogată în zinc, care a fost asociat cu o mai bună sănătate a ochilor pe termen lung. Zincul poate contribui la întârzierea pierderii vederii determinate de vârstă și a degenerării maculare.

Ochiul în sine conține niveluri ridicate de zinc, în special în retină, și în țesutul vascular care înconjoară retina.

Alte tipuri de carne, cum ar fi pieptul de pui și carnea de porc, conțin de asemenea zinc, dar la niveluri mai mici decât carnea de vită.

 1. Ouăle

Zincul dintr-un ou va ajuta corpul să folosească luteina și zeaxantina din gălbenușul acestuia. Culoarea galben-portocalie a acestor compuși blochează lumina albastră care contribuie la deteriorarea retinei. Acestea ajută la creșterea cantității de pigment de protecție din macula, acea parte a ochiului care controlează vederea centrală.

 1. Apa

Probabil nu veți fi surprinși să aflați că un fluid esențial vieții în general, este de asemenea vital pentru sănătatea ochilor.

Consumul de apă poate preveni deshidratarea, ceea ce poate reduce simptomele de ochi uscați.

Doza zilnică recomandată de nutrienți benefici ochilor, potrivit Academiei Americane de Oftalmologie:

 • 500 miligrame (mg) de vitamina C
 • 400 de unități internaționale de vitamină E
 • 10 mg luteină
 • 2 mg zeaxantină
 • 80 mg oxid de zinc
 • 2 mg de oxid de cupru

Consumul unei alimentații variate care include o mulțime de fructe, legume și proteine slabe este suficient pentru a asigura majorității oamenilor doza necesară de substanțe nutritive, potrivite pentru sănătatea ochilor.

Persoanele care nu pot obține aceste substanțe nutritive din dietă, ar trebui să ceară sfatul unui medic oftalmolog despre suplimentele potrivite pentru sănătatea ochilor.

Persoanele cu probleme de vedere sau cele cu dietă foarte restrictivă ar trebui să discute de asemenea cu o persoană specializată despre alimentele potrivite de consum.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut