Ce beneficii au jucăriile, obiectele de confort pentru copii

Deși în prezent există o varietate de jucării care să amuze, dar și să stimuleze dezvoltarea copiilor, de cele mai multe ori, piticii se atașează de acele jucării sau obiecte simple, acestea oferindu-le confortul de care ei au nevoie la un moment dat.

Jucăriile de confort mai sunt numite și obiecte tranziționale, întrucât oferă confort psihologic, siguranță, familiaritate copiilor, ajutându-i să se simtă mai bine.

De obicei, alegerea unei jucării sau unui obiect de confort are loc în intervalul 1-2 ani, acum fiind perioada în care un copil poate dezvolta anxietatea de separare. Odată ce se petrece acest lucru, atașamentul față de obiectul de confort poate dura o bună perioadă de timp, chiar până în jurul vârstei de 5 ani sau mai târziu.

Atât timp cât juniorul tău se joacă și cu alte jucării, desfășoară alte jocuri sau interacționează cu alți copii, obiectul de confort nu ar trebui să reprezinte un motiv de îngrijorare. Ba mai mult, existența acestuia atestă că cel mic se simte în siguranță alături de părinți, dorind să reproducă acest sentiment de securitate și în lipsa lor, cu ajutorul jucăriei de confort.

Iată 4 moduri în care jucăriile, obiectele de confort oferă beneficii copiilor

  1. Copilul învață să fie independent și mai încrezător

Acum că piticul tău a căpătat mobilitate, a venit momentul să părăsească „cuibul” și să exploreze lumea din jur. Cu toate acestea, necunoscutul înconjurător poate fi uneori descurajant. Și aici, intervine prietenul său de nădejde – ursulețul de pluș, să zicem – care îl ajută să fie mai încrezător și dornic de cunoaștere.

Prietenul de pluș nu numai că îl va încuraja pe copil să se joace și să doarmă singur, însă, în acest mod, copilul ar putea fi mai deschis să încerce lucruri noi. Odată ce își hrănește prietenul necuvântător cu brocoli sau îi perie dinții, sunt șanse mai mari ca piticul tău să încerce aceste lucruri de unul singur.

  1. Copilul gestionează mai bine emoțiile

Mult spus „gestionează”, însă cu siguranță jucăria de confort, reprezintă un excelent confident. Aceasta nu pune întrebări, nu judecă, ci ascultă pur și simplu ofurile micuțului tău. Mai mult, potrivit experților, îmbrățișarea unei jucării de pluș, strângerea acesteia la piept, poate ajuta o persoană să se calmeze, indiferent de vârstă.

  1. Copilul își dezvoltă vocabularul

Copilul tău se află în mijlocul unei explozii lingvistice majore la această vârstă. Deci, atunci când acesta pălăvăgește de zor ursulețului de pluș, nu face decât să practice cuvintele pe care le-a învățat în perioada recentă. Copilul nu este timid să „discute” cu tovarășul său de suflet, întrucât acesta s-a dovedit un maaare ascultător. Astfel, nu este exclus să auzi diferite conversații sau rostirea acelorași cuvinte în repetate rânduri… nu-i nimic, copilul nu face decât să-și îmbunătățească pronunția!

  1. Copilul face față mai bine schimbării

Fie că este vorba despre o schimbare în rutină, venirea pe lume a unui frățior sau mutarea într-un mediu nefamiliar, existența obiectului de confort oferă copilului mai multă încredere și siguranță, ajutându-l să facă față mai bine acestor experiențe ceva mai vulnerabile.

Nu este exclus să observi cum piticul își încurajează prietenul necuvântător să fie suficient de curajos ca să doarmă singur. Odată ce se va întâmpla acest lucru, copilul va avea mai multe șanse să practice el însuși acest comportament.

Este important să înțelegem că fiecare copil se dezvoltă diferit. Astfel, existența unui obiect de confort nu trebuie să fie îngrijorătoare. Însă nici lipsa acestuia.

Chiar dacă tu consideri că propriul copil este mult prea atașat de jucăria sa de confort, nu este recomandat să îl desparți brusc de aceasta. Cu toate acestea, poți stabili câteva limite privind utilizarea acestui obiect. În acest mod, copilul nu riscă să-și piardă „prietenul” favorit, iar tu ai siguranța că se poate lipsi de acesta, în favoarea timpului cu alți copii sau desfășurând diferite activități.

Folosiți reguli ușor de înțeles, cum ar fi: „Ursulețul Tedy se odihnește acasă, nu poate ieși afară” sau „Ursulețul rămâne în mașină, nu poate merge la restaurant”. În setarea limitelor este recomandat să aveți în vedere vârsta și personalitatea copilului.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut