Ce este inteligența emoțională și cum poți spori gradul acesteia?

Probabil mulți dintre voi ați auzit câte ceva despre inteligența emoțională. Dar ce este cu adevărat aceasta? Și de ce este atât de important ca cei mici să-și dezvolte inteligența emoțională?

Ce este inteligența emoțională și de ce e importantă?

Inteligența emoțională (EQ) este capacitatea fiecărei persoane de a-și identifica, evalua, controla și exprima emoțiile. În acest sens, Dr. Lisa Firestone dezvăluie pentru psychologytoday.com că a propus unor elevi cu vârsta între 7 și 14 să-și identifice emoțiile și să vorbească despre acestea. Răspunsurile au fost printre cele mai diverse și surprinzătoare: „Nu mă simt bine în clasă. Mereu stau cu teama de a nu fi mai slab ca ceilalți.”, „Sunt nervos când tatăl meu nu își face timp să mă ajute la teme. Mă face să nu-mi doresc să mai încerc de unul singur”, „Urăsc când prietenii mei nu se joacă cu mine. Așa că țip, dar asta mă face să mă simt și mai rău.”

După cum observăm, răspunsurile copiilor demonstrează că aceștia sunt capabili să proceseze și să înțeleagă trăiri mai delicate. Așa că strategia noastră de a evita subiecte mai puțin plăcute este nefondată.  Cel mai bun lucru pe care putem să-l facem este să-i asigurăm pe copii că își pot exprima sentimentele fie ele bune sau mai puțin bune. Această educare a inteligenței emoționale poate îmbunătăți simțitor calitatea vieții unei persoane.

Mai mult, atunci când îți înveți copilul cum să-și recunoască sentimentele, cum să le înțeleagă și cum să procedeze cu acestea, îl înveți de fapt cea mai bună calitate care stă la baza succesului unei persoane. Potrivit psychologytoday.com, cercetările au arătat că EQ-ul influențează 54% din rata succesului privind relațiile interumane, eficiența, sănătatea și calitatea vieții. Totodată, există informații conform cărora tinerii cu un grad de inteligență emoțională ridicat câștigă note mari, nu abandonează școala și iau decizii mai sănătoase.

Centrul de Inteligență Emoțională de la Yale a dezvoltat un program numit RULER. Acesta este acronimul de la Recunoașterea emoțiilor, Înțelegerea cauzelor și consecințelor acestora, Identificarea emoțiilor cu acuratețe, Exprimarea adecvată a acestora și Controlul eficient al emoțiilor (Recognizing emotions in self and others, Understanding the causes and consequences of emotions, Labeling emotions accurately, Expressing emotions appropriately and Regulating emotions effectively.)

Acest program a fost inițiat pentru a stimula inteligența emoțională a elevilor și abilitățile sociale, productivitatea, performanța academică, abilitățile de leadership și atenția, reducând totodată depresia, anxietatea și cazurile de agresiune între elevi. Astfel, RULER creează un mediu pozitiv atât pentru elevi, cât și pentru profesori.

Principiile care stau la baza acestui program sunt dezbătute și de sociologul Daniel Goleman într-una din cărțile sale:

  • Cunoașterea propriilor emoții
  • Capacitatea de a reglementa și controla modul în care reacționăm în funcție de emoțiile noastre
  • Motivația internă despre ceea ce e important în viață
  • Empatia – capacitatea de a înțelege emoțiile celorlalți
  • Abilitățile sociale pentru a reuși să construim legături/relații cu cei din jur.

De cele mai multe ori, când vine vorba de aceste principii, în calitate de părinți dăm greș în general atunci când trebuie să-i învățăm pe copii să-și controleze emoțiile.  Vestea bună este că toate aceste componente ale inteligenței emoționale pot fi asimilate la orice vârstă.

Cum să sporești inteligența emoțională a copilului

Așa cum deja am menționat, primul pas este recunoașterea emoțiilor. Fie că e vorba de furie, dezamăgire sau frustrare, este necesar să îți ajuți copilul să le identifice. Ba mai mult, încearcă să stabilești împreună cu cel mic contextul care îi provoacă toate aceste stări. Astfel, de fiecare dată când vezi că piticul tău exprimă o nouă stare/emoție, vorbiți despre aceasta. Roagă-l să-ți explice cum se simte sau chiar să-ți deseneze. Este util să faci asta cât mai des, nu doar cu emoțiile negative, dar și cu cele pozitive.

Pentru a-ți ajuta copilul să-și exprime emoțiile, este necesar ca tu să ți le exprimi pe ale tale de față cu el. Atât cele pozitive cât și cele negative. Având exemplul tău, îi va fi mult mai ușor să exprime ceea ce simte. Mai mult, un lucru important este faptul că nu trebuie să-l faci pe copilul tău să se simtă vinovat că îți provoacă unele stări. Astfel, dacă el sparge o cană, să zicem, și tu te enervezi, nu e în regulă să dai vina pe copil. Starea de nervozitate e a ta, tu ți-ai provocat-o și tu ești cel care nu e capabil să se controleze.

Un alt lucru util este să îi explici copilului că, în funcție de locul în care mergeți, există o anumită atmosferă care îi poate induce o anumită dispoziție. Dacă ești acasă și e weekend domnește relaxarea, dacă mergi la supermarket în weekend poate fi extrem de multă lume, agitația determinându-te să devii ostil, iar dacă ești la locul de joacă, în general atmosfera este una de veselie. Dacă e o zi însorită cu temperaturi moderate, te poate încerca o atitudine optimistă, iar dacă te trezești și vezi o zi mohorâtă cu multă ploaie, poți afi puțin melancolic și fără chef. Pentru a fi pregătit să înfrunte toate aceste schimbări, este necesar să-i aduci la cunoștință copilului că emoțiile sale se pot modifica în funcție de atmosfera din locul în care se află.

Un studiu realizat pe adolescenți a demonstrat că practicarea de yoga poate fi extrem de benefică. Această activitate ar ajuta adolescenții să atingă o stare de echilibru, îmbunătățind capacitatea de reglare emoțională a acestora.

Așa cum am observat, inteligența emoțională joacă un rol important în dezvoltarea armonioasă a fiecărei persoane. Dobândirea acesteia este necesară nu doar pentru atingerea succesului, ci mai ales pentru fericirea fiecăreia dintre noi.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut