Ce să nu-i spui niciodată unei proaspete mămici

O proaspătă mămică are o mulțime de lucruri pentru care să se preocupe: hrănirea bebelușului, o mulțime de scutece murdare, experiența în sine, faptul că un pui de om depinde în întregime de ea… practic, are nevoie de ceva timp să se dezmeticească pentru că, nu-i așa, putem spune că abia aterizat pe o nouă planetă: Planeta Mămicilor. Deci, cu atâtea pe cap, sigur nu mai are nevoie și de comentarii deplasate, chiar dacă poate nu sunt spuse cu rea intenție. Uite ce să eviți și să nu îi spui niciodată unei proaspete mămici!

Ce să nu-i spui niciodată unei proaspete mămici

  1. Hmm, ai acumulat ceva kilograme după naștere… parcă tot gravidă ai fi!

Pe bune? Acum la ce să te-aștepți? După ce, timp de 9 luni, în pântecul tău  s-a dezvoltat o ființă, acum ce vrei, ca după naștere, sa revină totul la normal în doar câteva zile? Ar fi ideal, dar în cele mai multe dintre cazuri, neadevărat.  Așadar, ai grijă să nu spui ceva asemănător unei proaspete mămici, sigur nu îi va pica bine.

  1. Wow, deja ai pierdut greutatea copilului. Cât de tare!

La prima vedere poate părea un compliment, însă până nu știi exact cu ce se confruntă o proaspătă mămică după naștere, este mai bine să nu aduci în discuție subiectul greutății corporale. Spre exemplu, exte posibil ca aceasta să se confrunte cu o depresie postpartum, motiv pentru care are un apetit scăzut și mănâncă foarte puțin. Și atunci, spusele tale nu vor fi un compliment ce vor pune degetul pe rană.

  1. Și? Când te reapuci de sală?

Really? Odată cu nașterea unui copil, prioritățile se schimbă. Și să nu mai spunem că, după naștere, proaspetele mămici pot avea dureri, sunt epuizate, astfel că, sigur sala nu mai este prioritară. Cel puțin nu încă!

  1. Bei vin în timp ce alăptezi? Mai bine ai lăsa paharul ăla!

E adevărat că mamele care alăptează trebuie să fie precaute privind alimentația și consumul de alcool, însă asta nu înseamnă că nu pot savura puțin vin, atât timp cât asta nu se întâmplă fix înainte de procesul de alăptare. Ba mai mult, crede-ne, după 9 luni de abstinență, nu ai vrea să te interpui între o mamă și momentul ei de relaxare (savurarea unui pahar de vin).

  1. Sper că alăptezi, nu că optezi pentru lapte formula…

Privind alăptarea bebelușilor, părerile sunt împărțite, însă nicio mămică nu trebuie judecată pentru alegerea făcută. Și mai mult, înainte să faci astfel de comentarii cu subînțeles, ar trebui să ai în vedere că, din diverse motive, unele mămici pur și simplu nu au de ales.

  1. Sânii tăi par asimetrici!

E posibil să fie adevărat din cauza alăptării. Dar sigur și proaspăta mămică deja a observat asta, așa că nu e nevoie să mai evidențiezi. De fapt, oricât de prietenă ai fi cu o proaspătă mămică, evită să faci comentarii legate de imaginea sa corporală, dacă ea nu deschide discuția, întrucât aceasta poate fi destul de sensibilă la spusele tale.

  1. Nu încerca să faci discuția despre tine și nevoile tale!

E o perioadă în care e mai bine să lași nevoile tale pe planul secund și să te concentrezi pe nevoile proaspetei mămici, încercând, mai degrabă, să îi fii de ajutor!

  1. Te prinde rolul de mamă. Te-ai gândit când o să faci un al doilea copil?

What???? Really??? O proaspătă mămică abia a trecut prin experiența unei sarcini, a unei nașteri și acum e cufundată până la gât în scutece murdare, încercând să facă lucrurile cât mai bine privind alimentația și somnul bebelușului și alte asemenea. Cel mai probabil, dacă pui o astfel de întrebare imediat după naștere, răspunsul va fi „niciodată”.

E adevărat că poate ție unele comentarii nu ți se par deloc deplasate, însă o proaspătă mămică se confruntă cu un întreg nou univers. Și dacă mai apare și depresia postpartum… probabil cel mai bine e să fii atentă la nevoile sale, lăsând-o pe ea să aducă în discuție ce subiectă dorește să abordeze!

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut