Cea mai sănătoasă formă de a găti ciupercile, potrivit cercetătorilor

Cercetătorii au dezvăluit cea mai sănătoasă formă de a găti ciupercile și, așa cum probabil intuiați, nu se rezumă la utilizarea unei tigăi de prăjeluri.

Ciupercile sunt extrem de sănătoase, acestea conținând cantități semnificative de fibre dietetice, proteine, aminoacizi, vitamine (B1, B2, B12, C, D și E) și minerale. Totodată, un alt avantaj al ciupercilor este că au un conținut scăzut de grăsimi și destul de puține calorii.

Totuși, pentru a ne bucura de toate aceste beneficii, este important să avem în vedere modul de gătire pentru care optăm. Potrivit cercetătorilor de la Mushroom Technological Research Center, din La Rioja, Spania, compoziția ciupercilor, capacitatea antioxidantă și conținutul nutrițional pot fi afectate negativ în funcție de procesul de gătire utilizat.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au realizat un studiu ale cărui detalii au fost publicate în Journal of Food Sciences.

Astfel, specialiștii au studiat modul în care diverse variante de gătire influențează compoziția nutritivă a ciupercilor. Printre procesele de gătire testate se numără: fierberea, utilizarea microundelor, a grătarului și prăjeala. Supuse acestor procedee au fost 4 dintre cele mai comune tipuri de ciuperci din întreaga lume: „white button”, „shiitake”, „oyster” și „king oyster”.

Ce au dezvăluit rezultatele studiului

Cercetătorii au concluzionat că modalitățile de gătire în urma cărora ciupercile își păstrează cel mai bine valorile nutriționale, sunt pe grill sau la microunde. În cazul ciupercilor prăjite și fierte s-a constatat o scădere a beneficiilor antioxidante.

Ciupercile prăjite sunt cea mai proastă alegere, în cazul acestora rezultatele arătând o scădere semnificativă a conținutului proteic și de carbohidrați, observându-se, totodată, o creștere a nivelului de grăsimi conținute.

Cum utilizarea cuptorului cu microunde nu este în general agreată, atunci cea mai sănătoasă modalitate de consum a ciupercilor rămâne pe grătar.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut