Cele mai dăunătoare alimente și băuturi pentru dinții copiilor

Cu toții vrem să ne protejăm dinții cât mai bine posibil… până la urmă, avem doar un set pentru întreaga durată a vieții, exceptând dentiția de lapte, desigur. Pentru acest lucru, știm cu toții că există diferite reguli de igienă orală, care trebuie respectate constant.

Și totuși, știați că o altă modalitate de protecție este eliminarea sau rărirea consumului anumitor produse alimentare?

Iată principalele categorii de alimente care dăunează dinților copiilor, dar și adulților!

  1. Dulciuri care se lipesc

Diferite dulciuri lipicioase, cum ar fi caramelele, pot dăuna dinților. Mai întâi, ele conțin întotdeauna foarte mult zahăr, care poate afecta smalțul dinților și poate provoca apariția cariilor. Apoi, aceste bomboane lipicioase se adună pe dinți și pot fi foarte greu de îndepărtat, chiar și atunci când periați dinții sau utilizați ață dentară.

  1. Sucuri acidulate

Acestea sunt preferate de mulți copii și adulți, însă sunt extrem de dăunătoare. Acidul conținut de acestea slăbește smalțul dinților. Cele mai multe sucuri includ, de asemenea, tone de zahăr, care cauzează carii.

  1. Bomboane tari

 Cele mai multe dintre aceste bomboane conțin tone de zahăr. Dacă sugeți aceste bomboane, zahărul constituie hrana perfectă pentru bacteriile din gură. Dacă vă decideți să mestecați aceste bomboane dure, ele pot fisura sau chiar sparge dinții.

  1. Fructe uscate

Este recomandat să încerci cât mai mult să optezi pentru fructe proaspete, în detrimentul celor uscate. Acestea din urmă, de cele mai multe ori, conțin și zahăr adăugat care dăunează sănătății dinților. Totodată, fructele uscate, cum ar fi stafidele, au o textură „mestecabilă”, aspect care le face perfecte pentru a rămâne printre dinți și a provoca probleme.

  1. Fructe conservate

Conservele de fructe cum ar fi piersicile sau caisele sunt adesea scăldate în sirop de zahăr. După cum știm, zahărul nu este prietenul dinților noștri. Siropul acoperă întreaga porțiune a dinților, iar acesta rămâne acolo, provocând probleme, până când te speli. Dacă mâncați fructe conservate, optați pentru cele care sunt în apă în loc de sirop.

  1. Murături

În diferite combinații, murăturile sunt chiar delicioase. Totuși, acestea sunt făcute cu oțet, iar aciditatea oțetului poate eroda smalțul dinților, făcând loc cariilor. După ce consumați acest gen de alimente, este recomandat să clătiți gura sau chiar să periați dinții.

  1. Popcorn și porumb fiert sau copt

Aceste variante sunt elemente naturale care pot fi sănătoase pentru tine. Din păcate, după cum probabil deja ai observat, atunci când muști dintr-un porumb, cea mai mare parte a boabelor rămâne printre dinți și cu greu poate fi îndepărtată. Aceste alimente pot provoca infecții ale gingiilor, iar în cazul unui aparat dentar, acestea pot provoca daune parantezelor și firelor ortodontice.

  1. Chipsuri sau snacksuri

Pe lângă faptul că nu sunt deloc sănătoase, aceste produse conțin și foarte mult amidon, aspect care le face să fie lipicioase și să se prindă de dinți. Dacă alegeți să vă răsfățați cu gustări ca acestea, aveți grijă deosebită când curățați ulterior dinții, pentru a elimina toate particulele de alimente care pot duce la apariția cariilor.

Este destul de dificil să elimini toate aceste alimente din dieta familiei. Totuși, pentru a diminua efectul dăunător al acestora, este recomandat să urmați regulile de igienă orală.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut