Cele mai frecvente greșeli pe care părinții le fac după divorț

După divorț sau separare, emoțiile pot începe să o ia razna, lucru care poate îngreuna cooperarea părinților sau concentrarea asupra a ceea ce este cel mai bine pentru copiii lor.

Vei face greșeli. Tuturor ni se întâmplă. Ceea ce este cu adevărat important este capacitatea de a recunoaște când ați făcut o greșeală și de a urma pașii necesari pentru a îndrepta lucrurile. Această modalitate de acțiune nu doar că oferă copiilor un model pozitiv de urmat atunci când se confruntă cu situații dificile în viață, dar le arată că vei face tot posibilul pentru a fi cel mai bun părinte.

Iată care sunt cele mai comune probleme de parenting, care pot apărea în urma unui divorț!

  1. Pierderea răbdării

Una dintre cele mai dificile părți ale co-parentingului după divorț, este să învățați cum să vă lăsați deoparte emoțiile și să vă concentrați doar pe copii, pe nevoile lor și pe ceea ce este cel mai bine pentru ei. În calitate de co-părinte veți avea momente când vă veți pierde răbdarea. E drept că relația cu fostul partener, însă în continuare actual părinte al copiilor, poate atinge niște coarde sensibile și chiar vă poate scoate din sărite.

  1. Acordarea de importanță luptei pentru putere, în defavoarea copiilor

După un divorț sau o separare, emoțiile sunt la cote maxime, și există șanse destul de mari ca unul dintre părinți să vadă în copil o modalitate de a se întoarce la ex. Adesea părinții concurează pentru a fi „părintele distractiv” încălcând regulile sau cumpărând cadouri. Cu toții vrem să-i facem pe copiii noștri fericiți, iar jucatul până târziu pe calculator, oferirea de înghețată oricând doresc sau o vizită în magazinul de jucării, reprezintă modalități extrem de rapide și ușoare de a realiza acest lucru.

O altă greșeală obișnuită este refuzul de a face compromisuri atunci când este vorba de modificările solicitate privind programul de parenting. Părinții justifică adesea aceste cereri speciale ca fiind „nerezonabile” sau se plâng că un preaviz suficient de lung nu a fost dat.

  1. Folosirea copilului pe post de mesager sau rugarea acestuia să își aleagă o „tabără”

O greșeală obișnuită a părinților divorțați este de a comunica prin intermediul copiilor. După ce divorțul sau separarea se încheie, este posibil să doriți să aveți cât mai puține contacte cu fostul partener. Totuși, este important să aveți în vedere că relația unor părinți divorțați continuă să existe și mai sunt o mulțime de lucruri despre care să comunicați.

Este ușor să-ți vezi copilul ca o modalitate de a transmite mesaje între tine și celălalt părinte și poate părea extrem de inofensivă trimiterea unui bilețel sau a unei informații prin intermediul copilului. Totuși, această abordare presupune efectiv punerea la mijloc a copilului și obligarea acestuia de a fi suficient de matur pentru a face față răspunsurilor emoționale ale celuilalt părinte. De asemenea, asta arată că există încă un conflict între voi doi, iar copilul va fi în mod inevitabil afectat.

  1. Criticarea celuilalt părinte sau certurile în fața copilului

Obiceiurile rele sunt greu de evitat. Probabil că și înainte de divorț s-a întâmplat să vă certați în fața copiilor, iar acum, cu atât mai mult, emoțiile negative stau să iasă la suprafață, iar tu ești gata să explodezi când vezi că celălalt părinte, în nenumărate rânduri, nu își respectă îndatoririle față de copil. Și brusc, te vezi făcând tot felul de comentarii nepotrivite la adresa fostului partener.

Cu toate acestea, este important să știți că aceste obiceiuri proaste sunt printre cele mai dăunătoare pentru copii, deci este important să minimizați acest comportament cât de mult puteți.

  1. Evitarea comunicării cu celălalt părinte

Dacă divorțul a fost dificil sau controversat, este posibil să desfășurați cea mai mare parte a comunicării prin intermediul profesioniștilor. Poate fi greu să întrerupeți acest ciclu și să începeți să comunicați direct unul cu celălalt despre orare, școală, teme, cheltuieli partajate, consultații medicale și tot ce vine la pachet cu rolul de părinte. Părinții care s-au obișnuit să comunice printr-un terț, pot considera o adevărată luptă încercarea de a întoarce pagina și a comunica direct cu fostul partener, în calitate de co-părinți.

Cum pot evita să fac aceste greșeli de co-parenting

  • Descoperiți ceea ce vă provoacă

Autoanalizați-vă și încercați să descoperiți ce din comportamentul fostului partener vă provoacă și vă enervează. Odată ce ați remarcat anumite tipare, încercați să fiți conștienți de ele pentru a fi capabili să vă controlați emoțiile și să răspundeți într-un mod calm și pozitiv.

  • Stabiliți reguli de bază pe care amândoi să le respectați

Lucrați împreună pentru a crea un set de reguli de bază care nu pot fi încălcate sau rupte. Asigurați-vă că faceți acest lucru într-un moment în care nici unul dintre părinți nu este supărat sau furios. Aceste reguli de bază pot include lucruri de genul: nu utilizați copiii ca mesageri, nu vă certați în fața copiilor și nu îl vorbiți de rău pe celălalt părinte în fața copiilor.

  • Aveți o strategie pentru dățile în care lucrurile nu se desfășoară conform planului

Odată ce ați convenit asupra regulilor de bază, elaborați un plan de acțiune pentru atunci când unul dintre părinți încalcă regulile. Practic, trebuie să vă acordați reciproc permisiunea de a deține responsabilitatea celuilalt părinte și de a declara când un părinte încalcă acordul de bază. S-ar putea să stabiliți de comun acord să spuneți ceva de genul „Să încercăm să respectăm regulile noastre fundamentale”. Este util dacă aveți un plan de acțiune în cazul în care un părinte este prea supărat.

  • Cere-ți scuze ori de câte ori este cazul

Atunci când vă dați seama că greșiți și vă pare rău pentru acel lucru, nu ezitați să vă cereți scuze sincer. În acest mod, vă asigurați că relația de co-parenting nu este una competitivă, despre cine deține puterea, ci una de cooperare, în care binele copiilor e mai presus de certurile voastre ca parteneri.

Parentingul după divorț sau separare este rareori ușor. Vor fi momente când furia sau emoțiile vor pune stăpânire pe voi. Când se întâmplă acest lucru, amintiți-vă angajamentul față de copiii… Asumați-vă responsabilitatea asupra propriilor acțiuni și faceți tot ce este mai bine pentru a vă pune copiii pe primul loc și pentru a învăța din greșelile pe care le faceți.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut