“Cireșarii” – copilăria despre care vrei să afle și copilul tău

Mi-a rămas întipărit în minte acest citat al actorului Horațiu Mălăiele: “Copilăria e cadoul pe care ni-l dă viața”. Acum, când mă gândesc la seria de romane “Cireșarii” a lui Constantin Chiriță, îmi dau seama că autorul e cel care a reușit să facă din “cadou” un “cadou” pentru generațiile viitoare. Parcurgând “Cireșarii” e posibil ca propriul tău copil să ajungă să înțeleagă ce fel de copilărie ai trăit tu. Să înțeleagă mai bine timpurile despre care tu ai vrea să-i povestești dar nu știi cum să faci să-i captezi atenția, acele vremuri în care nu existau telefoane mobile și în care copiii comunicau altfel, uneori prin intermediul unor “aparate numite T.F.F, prin alfabetul Morse” – ca în cazul cireșarilor, respectiv Ionel, Victor, Tic, Maria, Lucia, Ursu și Dan, atunci când au plecat în expediția științifică de la Peștera Neagră (în primul volum al seriei, denumit “Cavalerii florii de cireș”).

Fiecare copil din grupul “Cireșarii” îi va dezvălui micului cititor anumite tipologii pe care poate le va regăsi printre colegii lui de clasă și prieteni, îl va face să retrăiască aventuri pe care poate le va îmbogăți cu lucrurile frumoase din propria copilărie.

Și mă gândesc că poate această carte, cu întâmplările ei minunate, îi va smulge puțin pe copiii de azi din fața calculatoarelor și a jocurilor virtuale, îi va scoate afară, la aer și la soare, le va trezi dorința de a explora realitatea, de a reinventa jocuri în grup, și de a râde sub cerul liber.

Așa că, dragi părinți, cumpărați aventurile Cireșarilor și poate în dorința de a vă reaminti de cel mai frumos cadou pe care vi l-a dat viața vă veți bucura recitind această serie împreună cu ai voștri copii, care vor ajunge astfel să cunoască copilul din voi.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut