Colicile și plânsul incontrolabil la bebeluși

Plânsul incontrolabil la bebeluși este adesea asociat cu colicile. Dar ce înseamnă colicile? Alteori, îl atribuim durerilor de burtă. Astăzi, pista neurobiologică este privilegiată.

Un sugar care urlă fără sfârșit și se zvârcolește în brațele părinților săi descumpăniți. În general, ne referim la colici pentru a explica fenomenul cu care acștia se confruntă. Bebelușul suferă de „dureri de burtă”, de aici și crizele sale. Acest domeniu, rămâne foarte misterios. Un studiu efectuat de neurologii de la Universitatea din San Francisco pun în temă problema migrenelor. Conform acestui studiu, copiii ai căror mame au migrene sunt de 2,5 ori mai susceptibili de a suferi de colici. Ar trebui deci tratate prin crearea unui univers mai atenuant.  Nu trebuie ignorat acest subiect de mare importanță, întrucât majoritatea bebelușilor care suferă de colici sunt cel mai adesea victime ale sindromului zdruncinării.

Ce înțelegem prin „colicile” sugarului?

Vorbim despre colici atunci când un bebeluș sănătos plânge foarte mult în afara momentelor când îi este foame, în special seara.  Pe lângă plâns, bebelușii înghit aer, au gaze și se zvârcolesc. De aici și ideea noastră că ar putea fi vorba de o problemă gastro-intestinală. Este un fenomen care apare în jurul celei de-a treia săptămână de viață și care va dispărea în jurul vârstei de 4 luni. O perioadă scurtă, dar care pare pe moment interminabilă.

Sunt relaționate aceste crize de o sensibilitate crescută a bebelușului cu faptul că mama este subiectul unei migrene?

Conform studiilor efectuate, se crede faptul că acest fenomen este legat de maturizarea structurilor neurobiologice care permit mai ales gestionarea ciclurilor zi/noapte – prin intervenția melatoninei în mod special, care joacă un rol important în crearea senzației de durere. Aceasta face ca ideea unei sensibilități mai crescute a bebelușilor să fie asociată familiilor care au avut migrene. Această ipoteză nu semnifică faptul că aceste crize de colici sunt patologice. Se consideră, mai degrabă, că este vorba despre o etapă de dezvoltare pe durata căreia unii bebeluși se exprimă mai mult decât alții.

Pe perioada colicilor, plânsul bebelușilor nu are nici o legătură cu regimul său alimentar?

Nu, deși numeroase femei consideră că durerile de burtică ale bebelușilor sunt cauzate de regimul lor alimentar. Această ipoteză este nu doar falsă, ci și dăunătoare. Nu face decât să împingă mama să refuze alăptarea sau să schimbe laptele pe care îl dă bebelușului. Colicile sunt mai degrabă o stare de hiper-trezire în momentul în care bebelușul ar trebui de fapt să doarmă, dar nu reușește. Aceste crize se rezolvă odată cu adormirea.

Este bună ideea de a reduce stimulii la care sunt expuși nou-născuții?

Merită încercat, fiecare bebeluș este diferit. Unora le place să fie înfășați, să fie feriți de lumina puternică sau de zgomote. Pentru alții, acestea nu au nici un efect. Pentru alții, plimbatul cu mașina se dovedește a fi miraculos.  Dar pentru copiii cu colici, doar timpul își face efectul…și va trece repede și asta!

Plânsetele cauzate de colici sunt provocate de violența asupra bebelușilor?

Câteodată, da. Plânsetele cresc ritmul cardiac al mamei care este mobilizată să reacționeze. Dar cum nici mama și nici tatăl nu reușesc să calmeze bebelușul, apare acel sentiment de neputință, de stres care îi poate face pe aceștia să își „scuture” copilul. Cel mai bine este să lăsați copilașul în siguranță în pătuțul lui, să vă duceți în altă cameră și să reveniți când vă calmați. Părinții nu ar trebui să ezite să ceară ajutorul anturajului, pentru că „e nevoie de un întreg sat pentru a crește un copil”, vorba unui proverb african.

 

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut