Complexul lui Oedip: Când copilul se îndrăgostește de părinte

Pe la vârsta de 3 sau 4 ani, un copil poate trăi, de manieră mai mult sau mai puțin intensă, o pasiune exclusivă vis-a-vis de părintele său de sex opus. „Vreau să mă mărit cu tine”, poate spune micuța fetiță tatălui ei sau băiețelul mamei. Preferința pentru părintele de alt sex duce adesea la excluderea părintelui de celălalt sex. Copilul trăiește o etapă normală a dezvoltării sale numită complexul lui Oedip.

În timpul acestei faze, copilul simte sentimente contradictorii față de părintele de același sex: îl vede ca pe un rival, deși îl iubește la fel de mult. Micuța fetiță își dorește să fie ca mama sa: abilă, inteligentă, plină de viață, etc…. îndrăgostită de tatăl ei. De cealaltă parte, băiețelul își admiră tatăl și îl consideră ca pe un model, dar își dorește totodată să dispară pentru a-i putea lua locul din inima mamei.

Mai mult, copilul simte decepție, deoarece își dorește ca tatăl sau mama să îi răspundă la avansuri așa cum face un iubit sau o iubită.

Complexul lui Oedip reprezintă o fază decisivă în dezvoltarea unui copil, deoarece ajută la construirea identității sale feminine sau masculine.

Aceste sentimente dispar ușor, ușor atunci când copilul începe să înțeleagă faptul că tatăl sau mama și-au ales deja un partener de viață. El va înțelege că, deși crește foarte repede, nu va reuși să ajungă la mărimea tatălui său sau a mamei sale decât peste mult timp. Realizează astfel că va trebui să renunțe la tentativele de seducție. Ostilitatea față de părintele rival se transformă în admirație.

Pe la 5 ani, copilul se va lua după ceilalți copii pentru a adopta comportamente masculine sau feminine. Este sfârșitul complexului său Oedip.

Cum reacționăm?

Iată cum îl puteți ajuta pe copil să își rezolve conflictele legate de complexul lui Oedip.

  • Nu râdeți de tentativele sale de seducție și nu îl lăsați să creadă că tentativele sale sunt dezirabile. O astfel de atitudine creează o confuzie de roluri în sânul familiei. Acest lucru îl încurajează pe copil să își continuie tentativele de seducție și îl va împiedica să meargă spre altele. Mai mult, a-și imagina că se poate însura cu părintele său eliminându-l pe celălalt, îl poate îngrijora pe copil.
  • Încurajați activitățile tată-fiică sau mamă-fiu, deoarece este dezirabil ca cel mic să se identifice cu părintele de același sex cu el.
  • Ajutați-l să vadă repere în familie care să îl facă să înțeleagă că este încă un copil. Îi puteți spune, spre exemplu: „Între un părinte și un copil, nu poate fi iubire precum între îndrăgostiți. Nu poți și nu vei putea fi niciodată iubitul meu.” Sau: „Nu îți permit să mă săruți pe buze, îi permit acest lucru doar tatălui tău.”
  • Arătați-vă sensibili la gesturile copilului atunci când încearcă să își afirme identitatea. Astfel, nu ezitați să îl complimentați. Această atitudine încurajatoare îi va permite să fie mândru de feminitatea sau masculinitatea sa.
  • Liniștiți-l spunându-i că îl iubiți foarte mult și că sunteți tare mândri să îl vedeți cum crește. Într-o zi, va putea să își aleagă singur un iubit sau o iubită.
  • Dacă copilul încearcă să vă îndepărteze de partener atunci când vă îmbrățișați, explicați-i că acest lucru este normal, deoarece sunteți îndrăgostiți.
  • Nu vă supărați pe atitudinile sale de seducție sau de opoziție. Chiar dacă vă refuză sfaturile preferându-le pe cele ale partenerului, este inutil să insistați pe subiect. Este vorba de fantezii, de dorințe copilărești.

Poate părea ciudat, însă copilul dezvoltă sentimente încă din burta mamei. Vocea sa, mângâierile de pe burtică, toate îi creează acestuia identitatea personală. Din admirație pentru părinți, copiii ajung să fie confuzi în sentimente, ajungând uneori să creadă că relația dintre ei și părintele de sex opus poate fi ceva mai mult decât una dintre un părinte și un copil. Ajung uneori să simtă gelozie pentru unul dintre părinți, din simplul fapt că este prea apropiat de mama sau tatăl său. Este o etapă normală, spun specialiștii. Acest complex al lui Oedip va dispărea odată cu creșterea și maturizarea copilului. Când acesta va începe să înțeleagă care îi este locul, va înceta comportamentele copilărești. Bucurați-vă de fiecare etapă alături de cei mici! Sunt atâtea lucruri de descoperit!

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut