Consumul de pește asociat cu un somn mai bun și un IQ mai mare în rândul copiilor

Copiii care mănâncă pește cel puțin o dată pe săptămână dorm mai bine și au un IQ mai mare cu 4 puncte, în medie, decât cei care mănâncă pește mai rar sau deloc, arată un nou studiu.

Studiile anterioare au descoperit o relație între omega-3, acizii grași din multe tipuri de pește, și inteligența îmbunătățită, precum și dintre omega-3 și somnul mai bun. Totuși, cercetătorii nu au mai conectat înainte, în același studiu, omega 3, somnul și gradul de inteligență.

Studiul în cauză a inclus 541 de copii, cu vârste între 9 și 11 ani, din China. Dintre aceștia, 54% erau băieți și 46% fete. Participanții au completat un chestionar cu privire la frecvența cu care au consumat pește în ultima lună. Variantele de răspuns erau diverse, de la „niciodată” la „cel puțin o dată pe săptămână”.

De asemenea, copiii au participat la o versiune chineză a unui test de inteligență, cu scopul de a le fi evaluate aptitudinile verbale și non-verbale.

Totodată, părinții copiilor au răspuns la întrebări privind calitatea somnului, acestea incluzând subiecte cum ar fi durata somnului și frecvența trezirii nocturne sau a somnolenței în timpul zilei.

În cele din urmă, cercetătorii au contorizat informațiile demografice, inclusiv educația parentală, ocupația și starea civilă, precum și numărul de copii din casă.

Ce au subliniat rezultatele studiului

În urma rezultatelor, s-a constatat că acei copii care au raportat că au consumat pește săptămânal, au obținut cu 4.8 puncte mai mult la examenele de IQ, decât cei care au răspuns „rareori” sau „niciodată”. Mai mult, consumul sporit de pește a fost asociat cu mai puține tulburări de somn, ceea ce, spun cercetătorii, indică o calitate mai bună a somnului.

Jennifer Pinto-Martin, profesor american de asistență medicală și epidemiologie și, de asemenea, director executiv al Centrului pentru Inițiative de Sănătate Publică, subliniază potențialul puternic pentru implicațiile acestei cercetări: „Aceasta se adaugă la creșterea numărului de dovezi care arată că consumul de pește are beneficii cu adevărat pozitive pentru sănătate, aspect care ar trebui să fie ceva mai puternic publicat și promovat”, spune ea. De asemenea, aceasta susține că peștele ar trebui introdus mult mai devreme în alimentația copiilor. Chiar și la 10 luni dacă peștele nu are oase și a fost mărunțit. Totodată, aceasta recomandă ca peștele să nu fie introdus mai târziu de vârsta 2 ani în alimentația copiilor.

Sursa: World Economic Forum

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut