Consumul de zahăr în timpul sarcinii asociat cu alergiile copiilor

Cantitatea de zahăr consumată de o femeie în timpul sarcinii poate crește riscul ca viitorul copil să dezvolte alergii și astm alergic, potrivit unui studiu publicat în European Respiratory Journal.

Studiul a analizat datele de la aproape 9000 de femei gravide la începutul anilor 1990 și de la copiii lor, care au fost testați pentru astm bronșic și alergii comune (cum ar fi acarienii de praf, pisicile și iarba) la vârsta de 7 ani.

În timpul sarcinii, femeile au fost întrebate despre consumul săptămânal de anumite grupe de produse alimentare, precum și produse alimentare specifice, incluzând zahăr, cafea și ceai; răspunsurile au fost utilizate pentru a calcula aportul de zahăr adăugat, fără a include zaharurile naturale din fructe, legume sau produse lactate.

În general, cercetătorii nu au observat o asociere puternică între aportul de zahăr adăugat din dieta mămicilor și riscul copiilor de a dezvolta astm. Totuși, atunci când s-au uitat în mod specific la astmul alergic – caz în care diagnosticul este însoțit de un test pozitiv pentru alergeni – legătura a fost mult mai puternică.

Copiii ale căror mame au fost în top 5 pentru zahăr adăugat în timpul sarcinii, au fost de două ori mai susceptibili de a avea astm bronșic, în comparație cu copiii ale căror mame au fost pe o poziție mai joasă a clasamentului.

Totodată, copiii ale căror mame au avut diete cu un conținut ridicat de zahăr, au fost cu 38% mai susceptibili de a fi pozitivi pentru un alergen, și cu 73% de a fi pozitivi pentru doi sau mai mulți alergeni, comparativ cu copiii ale căror mame au ținut la distanță zahărul adăugat.

Cu toate acestea, nu toate afecțiunile alergice au fost legate de consumul de zahăr matern. Nu a fost identificată nicio asociere pentru eczemă sau febră de fân. Și, contrar studiilor anterioare, nu s-a constatat nicio asociere între consumul propriu de zahăr al copiilor (la vârsta de 4 ani) și rezultatele testelor de sănătate, desfășurate la vârsta de 7 ani.

Studiul nu a putut demonstra o relație cauză-efect. Dar autorii speculează că aportul ridicat de zahăr în timpul sarcinii poate crește inflamația în dezvoltarea țesutului pulmonar, aspect ce predispune copiii la alergii. „Știm că perioada prenatală poate fi crucială pentru a determina riscul de astm și alergii în copilărie, iar studiile recente au confirmat faptul că dieta maternă în timpul sarcinii este importantă.”, spune autor principal al studiului, Annabelle Bedard, potrivit time.com.

Având în vedere cantitățile extreme de zahăr consumate în mod regulat în țările occidentale, autorii studiului spun că necesitatea unor cercetări suplimentare este necesară. Aceșia își propun să efectueze studii clinice pentru a vedea dacă reducerea consumului de zahăr în timpul sarcinii va afecta, de fapt, sănătatea copiilor câțiva ani mai târziu.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut