Copilul care refuză să fie supravegheat de alte persoane

Copilul se atașează atât de mult de părinți, încât vrea să îi urmeze peste tot. Însă, acest lucru nu este mereu posibil, mai ales atunci când părinții trebuie să meargă la muncă sau au întâlniri cu alți adulți. Iată câteva sfaturi privind copilul care refuză să fie supravegheat de alte persoane, cu excepția părinților!

Ieșirile între adulți nu sunt mereu ușoare atunci când ai copii și permiterea acestei mici escapade este încă și mai dificilă atunci când venirea îngrijitoarei provoacă crize și plânsete. În acel moment pot surveni ezitări și sentimentul de culpabilitate.

Totuși, este bine să aveți o viață socială și să puteți supraveghea și copilul. Mai mult, aceste ieșiri permit copilului să realizeze că nu este unica voastră sursă de plăcere, ceea ce ar putea deveni o povară pe termen lung.

De ce nu vrea să fie supravegheat?

Este normal ca bebelușul, de 8 sau 9 luni, să plângă atunci când este separat de voi, căci simte o teamă de separare. Se teme să nu fie abandonat. Pe la 18 luni, copilul poate înțelege că o persoană continuă să existe chiar dacă nu o vede. Poate, așadar, să vă imagineze în absență și să vă anticipeze întoarcerea, ceea ce îl liniștește. Grație legăturii de atașament care vă unește, copilul învață ușor-ușor că nu este mereu necesar să fie alături de voi pentru a simți iubire.

Dacă cel mic are între 3 și 5 ani, poate avea dificultăți în a înțelege că doriți să faceți activități fără el. Își imaginează că totul se desfășoară în funcție de el și de dorințele sale.

Nu contează vârsta, este posibil ca cel mic să refuze să fie supravegheat și să vă facă să vă schimbați ideea, deoarece vă simte îndoielile. Dacă mai aveți în plus și o lacrimă la colțul ochiului în momentul plecării, îi confirmați acestuia că are dreptate să se îngrijoreze și să se agațe de voi.

În fine, copilul poate să nu vă lase să plecați pentru că i-ați lipsit. Dacă, spre exemplu, grădinița, îngrijitoarea și vizita la bunici nu se succed sau dacă timpul petrecut cu el este mereu întrerupt (de apeluri telefonice, de sarcini menajere, etc.), copilul se poate simți lipsit de prezența voastră.

Pentru a facilita ieșirile fără copii

  • Interesați-vă asupra îngrijitoarei. Verificați-i bine experiența. Asigurați-vă că cel mic o place.
  • Preveniți copilul despre ieșirea voastră, ideal pe cel mai mare și spuneți-i că va fi supravegheat de o altă persoană. Dacă activitatea voastră are loc după muncă, încercați să treceți pe acasă înainte de a merge pentru a asigura tranziția cu persoana care se va ocupa de copilul vostru.
  • Dați dovadă de empatie și de fermitate. Arătați-vă încrezători și pozitivi: „Ioana va sta cu tine în seara asta. Poți alege o activitate specială pe care să o faci cu ea. La întoarcere, vom veni în camera ta pentru a te îmbrățișa”. Nu vă schimbați planurile dacă cel mic protestează. Altfel, va înțelege că prin plâns și țipat, poate obține ceea ce vrea.
  • Dați instrucțiuni precise: indicați îngrijitoarei orarul dorit pentru gustare și pentru rutina de seară, prezentați niște activități la alegere, dați numerele în caz de urgență și faceți un tur al casei pentru a menționa regulile (ex: nu ne jucăm în camera părinților).
  • La întoarcere, felicitați copilul pentru autonomia sa.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut