Copilul care vrea mereu să mănânce aceeași mâncare

Sunt unii copii cu adevărat mofturoși la mâncare. Este dificil pentru un părinte să îl facă pe cel mic să își mai schimbe din gusturi și să încerce ceva nou. Unii copii preferă să mănânce aceeași mâncare zi de zi. Cum îi putem face pe cei mici să varieze mâncarea, aflăm din informațiile ce urmează!

De ce îi place să mănânce întotdeauna același lucru?

Este normal ca un copil să prefere unele alimente în defavoarea altora. Alimentele sale preferate sunt, în general, cele pe care le cunoaște mai bine. Acestea sunt liniștitoare pentru cei mici. Nu își asumă niciun risc atunci când le mănâncă, căci știu că le vor plăcea.

Pentru a-i plăcea din ce în ce mai multe alimente odată cu creșterea sa, copilul trebuie să aibă ocazia de a învăța să cunoască mai multe. Acesta este rolul părinților de a varia meniul celui mic, pentru a-l face să descopere alte gusturi.

Având în mod regulat alimente noi, sau pe care le place mai puțin în farfurie, copilul învață ușor-ușor să le cunoască. Este important să îl lăsați să experimenteze aceste noi alimente în ritmul său, fără a-l forța să mănânce.

Mese variate pentru o sănătate de fier

Niciun aliment de unul singur nu furnizează tot ceea ce are nevoie un copil pentru a-și acoperi nevoile de creștere sănătoasă. Trebuie să mănânce mai multe pentru a avea toate vitaminele, mineralele și alți nurienți esențiali creșterii sale și nevoilor sale de dezvoltare. Dacă puneți aceeași masă zi după zi, copilul este lipsit de varietatea de nutrienți. Este valabil atât pentru mese, cât și pentru gustări.

Varietatea, importantă și la micul dejun

La micul dejun, avem adesea tendința de a mânca același lucru. Aceleași cereale, aceleași fructe, aceeași omletă… dar din cauză că așa face toată lumea, nu înseamnă că așa este ideal. Ca și alte mese, încurajați copilul să își varieze micul dejun. O va face cu mai multă ușurință dacă toată familia face același lucru ca și el.

Planificarea meniului împreună cu cel mic, o idee bună?

Voi sunteți cei care decideți ceea ce are copilul la meniu, dar puteți totuși face copilul să participe și să îi ascultați cererile speciale. Iată cum puteți să îl lăsați să planifice meniul împreună cu voi.

Cerându-i părerea copilului vizavi de meniul familial îi va face acestuia plăcere și în plus, îi va crește interesul pentru unele alimente.

  • Puneți în meniu masa aleasă de el o dată pe săptămână, explicându-i de ce nu poate mâna mereu aceeași mâncare.
  • Permiteți-i să aleagă unele alimente ale meniului. De exemplu, lăsați-l să aleagă gustarea într-o zi, legumele însoțitoare sau un alt desert, într-o altă zi.
  • Oferiți-i două sau trei alegeri dintre alimentele disponibile. De exemplu, lăsați-l să aleagă între mere și banane sau între brocoli și fasole.

De reținut!

  • A mânca alimente variate permite un acces mai bun la vitamine, minerale și la nutrienții necesari bunei creșteri.
  • Puneți regulat în farfuria copilului alimente noi sau pe care le place mai puțin.
  • Este important să țineți cont de gusturile copilului, permițându-i să aleagă unele alimente.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut