Copilul îmi face mereu în ambiție. Unde greșesc?

Mulți părinți sunt aduși la disperare de faptul că micuții lor nu îi ascultă, că se încăpățânează și fac exact pe dos, față de cum ar vrea ei. Nu e vorba de ambiția copiilor, ci, mai degrabă, de modul greșit al părinților de a acționa.

De multe ori le spunem copiilor să facă anumite lucruri, însă nu îi pregătim pentru asta și nici nu le oferim explicațiile necesare, asociate vârstei lor. Și atunci, ne întrebăm de ce nu se supun și nu cooperează. De fapt, tocmai asta e problema că adesea părinții se-așteaptă ca cei mici să joace după cum cântă ei. Deși este vorba de făpturi mici, nepregătite încă să ia decizii importante de unele singure, trebuie să ținem cont  că relația părinte-copil trebuie să se bazeze pe cooperare, nicidecum pe supunere.

În acest sens, iată câteva sfaturi!

Copilul îmi face în ambiție. Ce să fac?

  • Stabilește limite și reguli, însă explică-le!

Copiii pot înțelege reguli simple încă de la o vârstă fragedă – circa 2 ani. Astfel, când îi spuneți copilului să respecte o regulă, este recomandat să îi oferiți și o explicație simplă, pentru care să facă acest lucru. Spre exemplu: „Te rog să stai departe de aragaz! Este fierbinte și poți să te arzi.” Sau „Ține picioarele pe podea! În acest mod, nu mai lovești și nu mai rănești pe nimeni!”

  • Oferă-i copilului posibilitatea de a face alegeri!

Atenție! Este important să îi oferi copilului libertatea de a alege, însă în interiorul limitei impuse de tine. Spre exemplu, dacă vrei să oferi celui mic șansa să aleagă ce gustare preferă, nu îl întreba direct: „Ce gustare preferi?”. Sigur în mintea voastră nu e același lucru, astfel că tu aveai pregătit iaurtul, în timp ce el o sa ceară ciocolată.

Cea mai bună variantă este următoarea: „Aș vrea să mâncăm o gustare sănătoasă. Ce preferi: măr sau iaurt?” Astfel, chiar dacă el îți va răspunde „ciocolată”, tu vei avea unde să revii, explicându-i că ciocolata nu face parte din lista gustărilor sănătoase.

  • Oferă-i copilului idei, nu comenzi!

Independența copiilor se manifestă în jurul vârstei de 2 ani. Și lor, ca și nouă adulților, de altfel, le place să simtă că au putere, că dețin controlul, că au capacitatea de a face alegeri singuri. Spre exemplu: în loc să zici „Termină tot de mâncat! Văd că mai ai legume pe farfurie.” (tocmai ai stabilit scena pentru o luptă de putere între tine și copil), poți spune „Pare că ai terminat de mâncat. Sigur te-ai săturat sau vrei să termini și legumele?”. Oferindu-i 2 opțiuni, îi dai copilului șansa să decidă dacă vrea să mănânce mai mult sau nu.

  • Oferă atenție copilului!

De multe ori, copiii fac lucruri care ne scot din sărite, pentru a ne atrage atenția. Copiii acționează pe principiul cauză-efect. Astfel, odată ce au observat că o năzbâtie de-ale lor ne atrage atenția, vor continua să facă năzbâtii pentru că și-au dat ei seama că așa le acordăm atenție.

Deci, nu ezitați să oferiți copiilor atenția necesară și, mai degrabă, apreciați comportamentul pozitiv al acestora. Cu siguranță, în acest mod, îi stimulați să îl practice mai des, în defavoarea unui comportament negativ.

 

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut