Copilul meu bucătărește: tipsuri pentru gătitul împreună

Majoritatea copiilor adoră să gătească pentru că își bagă mânuțele peste tot, implică și ceva (mai multă) dezordine, existând, de asemenea, o groază de loc pentru creativitate. Și să nu mai vorbim de sentimentul de realizare de la sfârșit, când preparatul este gata.

De asemenea, implicarea copiilor în pregătirea mâncărurilor reprezintă cea mai bună metodă de a-i învăța pe copii lucruri importante despre alimentație. Pe lângă nutriție și siguranța alimentară, copiii își vor dezvolta abilități matematice, științifice și de alfabetizare, precum și abilități motorii fine.

Siguranța alimentară: reguli de bază

Înainte de a intra în bucătărie, acoperiți mai întâi regulile de bază cu copiii:

  • Spălați-vă mâinile în apă caldă și săpun înainte și după manipularea alimentelor.
  • Strângeți-vă părul lung sau măcar dați-l pe spate.
  • Țineți suprafețele de lucru curate.
  • Învățați-i pe copii să aștepte până când mâncarea este gătită, înainte să deguste. Nu-i lăsați să-și lingă degetele sau să-și bage mâinile în gură, mai ales atunci când lucrează cu alimente crude cum ar fi aluatul crud sau carnea crudă.
  • Evitați introducerea lingurilor din nou în mâncare, după ce le-ați utilizat pentru degustare.
  • Amintiți-vă, tinerii bucătari au nevoie de supraveghere.
  • Învățați-i cei patru pași simpli:
  • Spălați mâinile, suprafețele și ustensilele de bucătărie.
  • Păstrați carnea crudă și fructele de mare separate de alimentele gata pentru consum.
  • Gătiți la temperaturi adecvate.
  • Refrigerați cu promptitudine la 4 grade Celsius sau mai puțin.

Copilul de 3-5 ani în bucătărie

Copiii mici iubesc să ajute, însă au nevoie de supraveghere îndeaproape din partea adulților, din moment ce abilitățile motorii sunt încă în dezvoltare. Astfel, la acest interval de vârstă, este suficient dacă îi învățăm pe cei mici importanța spălării produselor și folosirea de aparate și ustensile curate.

Sarcini corespunzătoare:

  • Spălați-vă mâinile cu apă caldă și săpun pentru cel puțin 20 de secunde
  • Spălați fructele și legumele în chiuvetă cu apă de la robinet.
  • Ștergeți blaturile sau suporturile pe care le veți folosi.
  • Puteți amesteca ingrediente care sunt ușor de amestecat.
  • Puteți unge cu o pensulă curată cu ulei felii de pâine, sparanghel sau alte alimente.
  • Decupați aluatul în diferite forme distractive, însă nu îl consumați crud.

Copilul de 6-7 ani în bucătărie

La această vârstă, majoritatea copiilor au dezvoltate abilitățile motorii fine, astfel încât pot îndeplini sarcini detaliate. Totuși, aceștia vor avea nevoie în continuare de mementouri despre siguranța alimentară.

Sarcini corespunzătoare:

  • Utilizați un decojitor pentru a decoji cartofi, ghimbir, mango și alte fructe și legume.
  • Spargeți ouăle într-un castron.
  • Scobiți avocado.
  • Decojiți vinetele coapte sau ardeii copți!
  • Încărcați mașina de spălat vase.
  • Clătiți și tăiați pătrunjelul sau ceapa verde cu foarfeca cu vârfuri boante.

Copilul de 8-9 ani în bucătărie

Există o gamă largă de competențe în această grupă de vârstă, astfel încât este recomandat să vă adaptați sarcinile la nivelul de maturitate al fiecărui copil în parte. Învățați importanța ștergerii tuturor suprafețelor și a refrigerării produselor perisabile, cum ar fi ouăle și laptele.

Sarcini corespunzătoare:

  • Deschiderea conservelor cu un deschizător de conserve.
  • Punerea resturilor de mâncare în caserole și păstrarea lor la frigider, pentru câteva ore.
  • Bătutul ouălor.
  • Verificați temperatura cărnii cu un termometru alimentar – este ca un experiment științific!
  • Stoarcerea unei lămâi sau a unei portocale.

Copilul de 10-12 ani în bucătărie

În cea mai mare parte, copiii cu vârsta cuprinsă între 10 și 12 ani pot lucra independent în bucătărie, dar ar trebui să aibă în continuare supravegherea adulților. Înainte de a lăsa acești copii să facă singuri sarcini de adulți, evaluați dacă pot respecta regulile de bază ale bucătăriei, cum ar fi manevrarea panourilor, deconectarea aparatelor electrice, utilizarea cuțitelor și a cuptorului cu microunde, în siguranță.

Sarcini corespunzătoare (în continuare, cu supravegherea unui adult):

  • Fierberea pastelor
  • Utilizarea cuptorului cu microunde
  • Urmarea unei rețete, inclusiv citirea fiecărui pas în ordine și măsurarea exactă a ingredientelor.
  • Coacerea alimentelor în cuptor
  • Fierberea ingredientelor pe aragaz
  • Felierea sau tăiarea legumelor
  • Prepararea unei salate

Copilul de 12+ în bucătărie

Pe lângă activitățile recomandate mai sus, copiii de peste 12 ani pot începe să pregătească rețete mai complexe și chiar să improvizeze. Cât de mult pot realiza, depinde de cât de interesați sunt de gătit și de cât de mult au făcut înainte.

Chiar și copiii mai mari ar trebui să aibă o anumită supraveghere pentru a evita accidentele din bucătărie.

Dacă pe copil îl pasionează bucătăritul, nu ezita să îi dai șansa să experimenteze ori de câte ori are ocazia. Fie printr-un mix inedit sau poate printr-un decor ceva mai special, oferă-i ocazia să își pună amprenta aupra mâncării preparate.

Spor la bucătărit, vă dorim!

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut