Copilul și moartea animalului domestic

Copiii creează legături fantastice cu necuvântătoarele din locuință. Ajung să îi considere membri ai familiei, iar pierderea acestora reprezintă o durere imensă pentru copii. Cum putem alina copilul în momentul pierderii animalului domestic, considerat un bun prieten necuvântător, descoperim în cele ce urmează!

Puteți ajuta copilul care este foarte afectat de pierderea unui animal, făcându-l să înțeleagă că moartea cuiva drag și doliul fac parte în mod natural din ciclul vieții.

Încurajați-l să își exprime sentimentele și răspundeți-i la toate întrebările. Îi puteți de asemenea citi cărți (propuse în majoritatea secțiilor pentru copii la bibliotecă) care tratează moartea unui animal domestic, apoi vorbiți împreună despre acest aspect.

Amintiți-vă, nu este nici talia și nici tipul de animal care contează, ci importanța acestuia pentru copilul vostru. Este așadar inutil să spuneți cuvinte precum: „Nu era decât un peștișor roșu”. Dacă copilul simte că subestimați intensitatea pierderii sale, acest lucru nu îl va face decât să treacă mai greu peste această situație.

Nu sunt rare cazurile în care un copil este profund afectat de pierderea animalului său timp de 6-8 săptămâni. Dacă acest lucru durează mai mult, consultați pediatrul. Poate fi util să verificați la responsabilii de la grădiniță sau la institutorul său dacă tristeșea se manifestă și în afara casei.

Poate fi liniștitor pentru copil să organizați un fel de ceremonie de adio a animalului. Puneți o fotografie a acestuia în camera copilului. Încurajați toți membrii familiei să vorbească despre amintirile lor personale cu animalul domestic.

Nu este o idee bună să încercați să îl distrageți pe copil propunându-i activități în aer liber în timpul fazei intense ale unui doliu. Este dificil de acceptat pierderea unui animal pe care l-am iubit cu adevărat.

Copiii au nevoie de timp pentru a experimenta toate sentimentele lor și pentru a accepta un astfel de doliu. Este un proces de învățare important pentru viața lor ulterioară.

Chiar dacă sunt mici, au o inimă mare. Copiii se atașează foarte repede de animale, ajungând să le considere parte din familie. Unii dintre ei se nasc în compania unui animal domestic și copilăresc cu el. De aceea, pierderea lui reprezintă o adevărată dramă pentru ei. Nu trebuie să minimalizăm importanța acestui aspect în viața lor. Copiii trebuie ajutați să înțeleagă că acesta este cursul firesc al vieții fiecărei ființe umane.

 

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut