Cum ajutăm copilul să-și gestioneze propriile greșeli

Să facem greșeli este omenește, indiferent de vârstă. De multe ori, acestea sunt o sursă excelentă de învățare, dacă sunt gestionate adecvat. În calitate de părinți, este important să reacționăm potrivit la greșelile propriilor copii, să le fim alături, fără să ni le asumăm în locul lor.

De asemenea, modul în care răspundem la greșelile propriilor copii îi va ajuta pe aceștia să învețe să le gestioneze de unii singuri. Deci, dacă vă doriți ca proprii copii să realizeze că greșeala face parte din evoluție, că cea mai bună atitudine presupune corectarea problemei și capacitatea de depășire a acesteia, atunci este recomandat să tratați greșelile în acest mod.

Tratați greșelile copilului ca pe o oportunitate

De cele mai multe ori, părinții au tendința de a se „așeza” fix în mijlocul problemelor copiilor. Mai exact, părinții corectează greșelile în locul copiilor. Această atitudine este total nepotrivită, întrucât le furăm copiilor șansa de a învăța din propriile greșeli.

Sigur că e important să fim alături unui copil atunci când greșește… să îl ascultăm, să empatizăm cu el, însă nu trebuie să îl scăpăm de problema SA și consecințele acesteia. Un părinte care îi permite copilului să-și rezolve propriile greșeli, oferă acestuia un anumit grad de independență, posibilitatea responsabilizării, stimulând stima de sine prin faptul că permite copilului să rezolve eficient problema de unul singur.

Lăsați consecințele să intre în acțiune

Fără un model de urmat, copiii prezintă niveluri diferite de toleranță la greșeală și capacitate de a le corecta. De aceea este important să-i ghidăm pe copii, să le impunem copiilor limite, cu ajutorul cărora să să îi direcționăm.

Astfel, cel mai bun lucru pe care un părinte îl poate face, este să-și învețe copilul cum să gestioneze eficient greșelile, asta fără să elimine consecințele naturale ale unei greșeli.

Cum să-l ajuți pe un copil să-și gestioneze eficient greșeala

  • Când este recomandat să intervii!

Așa cum există unii părinți care nici măcar nu-și lasă copiii să se confrunte cu consecințele unei greșeli, tot așa există alții care nu se implică absolut deloc în problemele copiilor. Este important ca, mai ales atunci când copilul are de luat o decizie importantă sau când știm că o problemă îl depășește, să intervenim.

  • Empatizează cu copilul!

Atunci când copilul greșește, ultimul lucru de care are nevoie sunt reproșurile sau replicile de genul „Ți-am spus eu!”. Empatizează mai degrabă cu acesta, arată-i că îl înțelegi și că îi ești alături, însă nu-l priva de responsabilitatea de care copilul trebuie să dea dovadă pentru propria greșeală.

  • Fii ferm!

Este recomandat că tratați toate greșelile pe același principiu, chiar dacă modul de îndreptare a acestora va fi unul specific. Această regulă este valabilă în general în experiența de parenting. Fiind fermi cu regulile impuse, nu veți bulversa copiii, ajutându-i să fie conștienți de limitele impuse de părinți.

  • Nu subestima importanța greșelii!

Indiferent de gravitatea unei greșeli, toate sunt o sursă de învățare pentru copii. Astfel, acestea nu trebuie tratate cu mai multă sau mai puțină importanță. Toate greșelile trebuie corectate, nicio greșeală nu este suficient de inofensivă, astfel încât să fie trecută cu vederea.

  • Fii un model pentru copil!

Spre exemplu, atunci când faci o greșeală, verbalizeaz-o! Exprimă greșeala, faptul că îți pare rău și modul în care intenționezi să corectezi această greșeală. Reprezintă un model numai bun pentru copii.

  • Nu forța copilul să spună „Îmi pare rău”!

Spre exemplu, copilul tău a avut o altercație cu un altul, timp în care l-a tras de tricou. Tu observi asta și intervii, spunându-i copilului tău să își ceară scuze. S-ar putea să nu funcționeze… sau dacă funcționează, cel mai probabil copilul a spus expresia magică, obligat de tine. Există specialiști care susțin că învățarea se produce cel mai bine în circumstanțe plăcute, deci, dacă vrei să-l înveți pe cel mic despre importanța scuzelor, este recomandat să o faci într-un mediu relaxant.

Așa cum am observat, greșelile pot reprezenta o sursă excelentă de învățare pentru copii. Pentru a atinge acest beneficiu, copiii au nevoie de ajutorul nostru, nu pentru a ne asuma greșelile în locul lor, ci pentru a empatiza cu ei, a-i ghida și a le oferi un model adecvat de gestionare și corectare a greșelilor.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut