Cum influențează experiențele din copilărie viața de adult

Tipul de experiențe pe care le-am avut în copilărie, felul în care am fost tratați de proprii părinți, influențează modul în care ajungem atunci când suntem mari, tipul de adult care alegem să fim și, implicit, alegerile pe care le facem.

În acest sens, uite câteva puncte orientative despre cum experiențele din copilărie ne oglindesc deciziile și felul de ai, în viața de adult:

 • Dacă părinții tăi au fost extrem de stricți și ți-au cam „dictat” ce trebuie să faci, nu te-au lăsat să te îmbraci singur, să-ți alegi singur prietenii sau mâncarea care îți place, ai șanse mari să devii un adult dependent de altă persoană, fără capacitate de decizie. Asta înseamnă că vei fi în căutarea unui partener care să te „scape” de această corvoadă decizională, oferindu-i toată puterea în acest sens.
 • Dacă ai avut o relație consolidată cu tatăl tău, cel mai probabil nu vei avea probleme în dezvoltarea unor relații intime optime, la maturitate. Cercetătorii au descoperit că o relație strânsă tată-copil va facilita relațiile de orice fel de la maturitate.
 • Dacă părinții tăi au fost super stricți, controlându-te la orice pas, este posibil să te transformi într-un adult rebel și încăpățânat. Încăpățânarea copiilor apare de cele mai multe ori ca un mecanism de apărare împotriva tentativei de control venite din partea părinților. Mai mult, atunci când li se aplică acest tratament, nu este exclus ca, odată ajunși adulți, copiii să moștenească și să aplice același tip de tratament propriilor copii.
 • Dacă obișnuiai să privești multe scene violente la TV, în copilărie, ești predispus să te transformi într-un adult agresiv. Potrivit independent.co.uk, unele studii descfășurate în acest sens au descoperit că scenele văzute la TV ne modelează comportamentul. Mai mult, dacă ești lăsat să privești la TV atunci când ești mic, capacitățile tale de comunicare vor fi afectate. În urma unui studiu, cercetătorii au descoperit că privitul la televizor reduce comunicarea părinte-copil. Deși au loc schimburi de replici părinte-copil, acestea sunt insignifiante, suprimând posibilitatea de învățare și explorare a copiilor.
 • Dacă sunteți bătuți la fund în copilărie, sunt șanse mari să vă transformați într-un adult meschin. Atât pedepsele, cât și recompensele nu sunt cele mai bune strategii pe care să le utilizezi pentru a-ți educa copilul. În loc ca acesta să adopte comportamentul pe care părintele și-l dorește, nu va face decât să încerce să se ascundă și mai mult, să se furișeze pentru a nu fi prins. Ideea e că pedepsele nu modelează comportamentul copiilor, cel mult contribuie la transformarea acestora în niște adulți meschini.
 • Dacă în copilărie copiezi multe gesturi ale părinților, chiar și acelea nesemnificative, ai șansa să devii un adult cu o viziune deschisă. Spre exemplu, s-a demonstrat că cimpanzeii au capacitatea de a copia doar acțiunile pe care le consideră utile și folositoare. Noi avem tendința de a copia orice, însă, se pare că de data asta, efectul este unul pozitiv, determinând copiii să fie mai deschiși la minte privind schimbul de culturi.
 • Dacă un copil se confruntă cu abuzuri venite din partea părinților, memoria și controlul asupra emoțiilor au de suferit la maturitate. Potrivit unui studiu de la Harvard, abuzurile sexuale și emoționale din copilărie pot inhiba dezvoltarea anumitor zone din hipocampus care controlează memoria și capacitatea de reglare a emoțiilor.
 • Copiii care sunt autonomi au șanse mai mari să se trnasforme în niște adulți sănătoși din punct de vedere emoțional. Potrivit unui studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, copiii cărora li se acordă autonomie, independență, sunt predispuși să se transforme în adulți care beneficiază de stabilitate materială și stau departe de diverse probleme.
 • Atunci când părinții îți acordă atenția necesară, cel mai probabil, la maturitate, vei dezvolta relații sănătoase și te vei bucura de succes profesional. Este și normal! Atâta timp cât în copilărie s-au pus bazele dezvoltării armonioase, copilul a fost „echipat” cu toate cele necesare pentru obținerea succesului.
 • Dacă ești agresat în copilărie, ai șanse mari să întâmpini greutăți și în viața de adult. Un studiu care a urmărit 7 771 de copii britanici, de la 7 până la 50 de ani, a descoperit că persoanele agresate regulat în copilărie, nu sunt capabile să dezvolte relații sănătoase la maturitate, se confruntă cu depresie, nivel scăzut de educație și venituri mici.
 • Copiii ai căror părinți se confruntă cu dependența de alcool sau droguri, au șanse mari să devină adulți super serioși și responsabili. Acest lucru se datorează faptului că acești copii practic nu au avut copilărie. Confruntându-se doar cu greutăți și cu astfel de situații nefericite, cel mai probabil au uitat ce înseamnă distracția, relaxarea, bunădispoziția, seriozitatea devenind principala lor caracteristică.

Indiferent că ne raportăm la copiii din noi, sau la copiii ai căror părinți suntem, lucrurile stau în același mod. Vrem, nu vrem, copilăria avută și experiențele pe care aceasta ni le-a oferit se oglindesc în viața de adult și controlează tipul de individ care fiecare dintre noi este și comportamentul pe care-l afișăm în fața celorlalți.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut