Cum să creezi o legătură strânsă cu bebelușul în calitate de tătic

Odată venit pe lume, bebelușul schimbă viața părinților la 180 de grade. Mica făptură se transformă în principala prioritate a părinților, viața de cuplu devine viață de familie, iar fiecare dintre proaspeții părinți trebuie să-și dedice cea mai parte a timpului nevoilor nou-născutului.

Adio petreceri! Adio timp liber! Bye-bye viață de noapte! Cel puțin pentru vreme. Dacă pentru femei această trecere de la viața de cuplu la viața în trei este mai ușoară – pentru că ele sunt cele însărcinate, ele dau naștere bebelușului și tot ele alăptează – pentru bărbați, trecerea de la statutul de soț la cel de tată poate fi puțin cam bruscă, uneori chiar bizară.

Ce pot spune… e chiar ciudat ca peste noapte să te trezești cu încă un suflet în casă. O mica făptură care are nevoie de toată dragostea și atenția ta. Iar această schimbare bruscă poate fi cam înspăimântătoare pentru bărbați. E posibil ca voi, proaspeții tătici, să simțiți că nu există o legătură specială între voi și bebeluși. Nu contest că nu vă iubiți copiii, nu, nici vorbă! Doar că se poate întâmpla să nu știți cum să reacționați odată cu venire ape lume a bebelușului și să lăsați tot gruel pe umerii mamei.

Eh, asta nu e cea mai înțeleaptă decizie. Pentru o crea o legătură cu bebelușul tău, nu este suficient să simți că îl iubești. Este nevoie de timp dedicat buburuzei tale. Și aici nu mă refer doar la joc, ci și la îngrijirea și hrănirea acestuia.

Astfel, nu există o rețetă care să-ți promită o legătură puternică imediată cu bebelușul tău, dar cu siguranță exită câteva lucruri pe care le poți face pentru a pune bazele acestei legături și pentru a ușura sarcinile mamei.

Cum să te implicit în creșterea bebelușului în calitate de tătic

Înainte de a-ți oferi câteva sfaturi de lucruri practice pe care le poți face, trebuie să pornești în această călătorie a parentingului cu gândul că sarcinile privind îngrijirea bebelușului nu sunt împărțite în funcție de sex. Nu există ceva ce faci doar tu sau ceva ce face doar mama și nu e treaba ta. Reține că TOT ce înseamnă îngrijirea copilului e datoria ambilor părinți în egală măsură. Așadar, prima regulă e să-ți dai silința și să-ți dorești să te implici.

Dacă ai depășit acest hop, iată cum poți să devii un tătic implicat:

  • Trezește-te odată cu mama în timpul nopții. Probabil vei spune: „Și ce să fac? Să mă uit la ea în timp ce alăptează?”. Un răspuns scurt e „Da, de ce nu?”. Sau poți merge tu în camera celui mic și să-l aduci mamei să-l alăpteze. Simplul fapt că nu te întorci pe partea cealaltă și îți faci somnul de frumusețe în continuare, va fi un real sprijin emoțional pentru soția ta.
  • Dacă bebelușul consuma deja formula, învață să-I prepari lăpticul și să îl hrănești de unul singur. A, și privește-l în ochi în acel moment. Această conexiune unu-la-unu este benefică în crearea acelei legături despre care ți-am vorbit.
  • Schimbă scutecele și fă-i baie celui mic. Știu, prima sarcină poate fi puțin „mirositoare”, dar e tot o metodă de a construi legătura tată-bebeluș. Și dacă te gândești că mama face asta zilnic… Mai mult, poți să te maimuțărești, să vorbești cu cel mic, să-i zâmebști și să te bucuri de bucuria lui în semn de mulțumire că l-ai spălat, l-ai schimbat și acum e din nou curățel.
  • Fă parte din rutina de somn a bebelușului. Puteți, de exemplu, stabili ca băița să fie înainte de somn. Această retina îl va determina pe cel mic să simtă că după baie e vremea somnului. Prezența ta repetitivă va fi la fel de benefică în acest sens.
  • Dacă vremea îți permite, poți scoate bebelușul la o plimbare. Voi doi și natura. Și unde mai pui că îi faci un super bine mămicii. Va avea și ea un moment de respire.
  • Stabilește o rutină a jocului cu bucuruza ta. Oferă-I din timpul tău, pentru ca atunci când nu ești să îți simtă lipsa. Astfel, va ajunge ca seară de seară să te aștepte cu sufletul la gură să vii de la birou și să îi acorzi o bucățică din timpul tău

Cum te poți implica în creșterea bebelușului în calitate de soț

Pe lângă crearea unei conexiuni speciale cu bebelușul, să fii un tătic implicat înseamnă să fii și un soț la fel de implicat. Nu înseamnă că dacă mica făptură a venit pe lume trebuie să uitați complet de nevoile voastre. Astfel, deși mămica este cea care stă 24 din 24 cu bebelușul, o poți ajuta pe aceasta să aibă mici escapade.

Uite cum poți reuși acest lucru:

  • Chiar dacă poate suna ciudat, în această situație și vorbele sunt de folos. Spune-i soției tale cât de bine se descurcă. Ascult-o! Las-o să își spună ofurile și temerile. Susține-o și îmbărbăteaz-o.
  • După ce ai terminat cu vorbele, dovedește prin fapte că îi ești alături. Oferă-te să stai cu bebelușul cât timp mama merge la masaj sau la sală sau la coafor sau pur și simplu la o cafea cu prietenele. Nu e nimic anormal în asta.
  • Propune-i să facă o baie să se relaxeze în timp ce doarme bebelușul și menționează să-și ia cât timp are nevoie pentru că tu ești acolo în caz că se trezește.
  • Ajut-o la treburile casnice și nu fi nemulțumit dacă mai găsești dezordine prin casă. Să știi că nu e superwoman, iar creșterea unui bebeluș nu e deloc ușoară, necesitând extrem de multă atenție și timp din partea mamei. Ca să nu zic tot timpul acesteia…

Să te ocupi de creșterea unui copil nu este deloc o treabă ușoară. Pentru tine că mergi la serviciu și nu ești constant acasă poate părea că soția ta nu face mai nimic. Însă nu este deloc așa. Pentru a face ca lucrurile între voi să funcționeze cât mai bine, dar și dacă îți dorești să creezi acea legătură specială cu bebelușul tău despre care ți-am vorbit, îți recomandăm să fii un tătic și un soț implicat. Singurele efecte ale acestui lucru vor fi doar beneficii.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut