Cum să faci temele amuzante și lipsite de stres

Majoritatea dintre noi își amintesc temele ca pe un proces însoțit de teamă, care mai întotdeauna se încheia cu mult stres, atât pentru noi, ct și pentru părinți sau profesori. Probabil că dacă temele ar fi fost abordate și cu o doză potrivită de amuzament, experiențele noastre și amintirile despre acestea ar fi fost diferite.

Pentru a evita ca micuțul tău să rămână cu același gust amar când vine vorba de teme, iată câteva recomandări care te vor ajuta să transformi experiența într-un amuzantă.

  1. Implică-te în realizarea temelor

Statisticile arată că părinții care joacă un rol activ în temele copilului sau în activitatea școlară, contribuie pozitiv la reușitele școlare ale copilului.

Astfel, este recomandat să evitați să lăsați copilul singur la birou și să se descurce de unul singur cu temele. Cunoștințele tale pot fi de folos, contribuind la dezvoltarea celui mic.

  1. Vizionați filme sau documentare împreună

Posibil să aveți impresia că filmele și documentare se află în contradicție cu temele… dar nu toți copiii învață în același mod. De fapt, există 3 stiluri primare de învățare, dintre care fiecare copil va prefera unul anume.

Pentru acei elevi care preferă stilul auditiv și vizual, un film educațional sau un documentar se pot dovedi mult mai benefice în procesul de asimilare, transformând experiența de învățare într-una mai interesantă, cu o capacitate mai mare de implicare.

  1. Apelați la jocuri

Copiii iubesc jocurile, așa că de ce să nu le încorporați pe acestea în educația lor? Puteți apela atât la seturi de flashcards pentru a învăța vocabularul sau matematica, dar și la diferite jocuri video educaționale.

  1. Țineți concursuri

Copiii pot fi destul de competitivi, așa că putem folosi acest lucru ca pe o modalitate de a-i angaja în procesul de studiu. Spre exemplu, poți organiza un grup de studiu pentru copil și colegii săi, în cadrul căruia să desfășurați diferite concursuri. Poate fi un test/concurs imaginat chiar de tine, în funcție de nevoile copiilor, sau poate fi varianta oficială a unui board game.

  1. Oferiți stimulente

Un stimulent poate fi oferit ca o recompensă pentru îndeplinirea unei sarcini. De exemplu, atunci când copilul încheie o secțiune a cerințelor de la teme, permiteți-i 15 min de joacă sau de alergat în parcul din fața blocului.

Ideea e că nu trebuie să fie o recompensă mare, care să coste prea mult. Mai degrabă, este recomandat să oferi ceva personalizat, care să se plieze intereselor copilului.

  1. Transformați cititul într-o aventură

Cititul este o parte importantă a dezvoltării în primii ani. Împărtășiți această experiență sau rugați copilul să vă citească cu voce tare, ajutându-l pe parcurs dacă este cazul.

De asemenea, pentru a aprofunda și mai mult procesul de învățare, puteți pune întrebări copiilor pe parcursul lecției citite, pentru a vă asigura că înțeleg ceea ce citesc.

Dacă copilul se plictesește repede în timp ce citește, încercați să citiți pe diferite voci, pentru personajele existente, ca să faceți experiența mai interesantă.

  1. Amenajați un spațiu pentru teme

Existența unui loc liniștit și confortabil în care copilul să studieze și să-și facă temele, este esențială pentru construirea unor obiceiuri pozitive în această direcție. Colaborați cu copilul atunci când amenajați o astfel de zonă, și luați în considerare ceea ce acesta dorește.

Este important să vă asigurați că spațiul amenajat este liniștit și liber de orice distragere a atenției.

De asemenea, odată personalizat acest spațiu, copilul se va simți confortabil, fiind totodată motivat să lucreze într-un loc în a cărui amenajare s-a implicat.

  1. Elimină distragerile de orice tip

Este recomandat acest lucru, pentru ca cel mic să se poate concentra. Asta înseamnă să opriți orice dispozitiv, de la TV, radio sau telefon, până la calculator, diferite jocuri sau playere muzicale.

Sigur că acest lucru poate fi modificat în cazul în care unul dintre dispozitivele menționate, devine un instrument de învățare, așa cum am menționat mai sus.

  1. Rutina

Rutina este esențială pentru copiii de orice vârstă. Astfel, este recomandat să experimentați, până găsiți o rutină de lucru care funcționează pentru propriul copil.

Încercați să faceți temele imediat după școală, întrucât este posibil ca cel mic să fie pe mood-ul de școală. Dacă nu funcționează, încercați imediat după cină sau înainte de cină. Copiii pot avea preferințe diferite, important este vă asigurați că aceștia nu își lasă temele pe ultima sută de metri, deoarece acest lucru poate fi stresant atât pentru părinți, cât și pentru copii.

Odată ce ați descoperit preferințele copiilor, asigurați-vă că aceștia rămân consecvenți și că în curând această practică va deveni un obicei de zi cu zi.

  1. Pauzele

Nu în ultimul rând, asigurați-vă că oferiți copilului pauzele necesare în timpul studiului. S-a dovedit științific că acestea au capacitatea de a îmbunătăți reținerea informațiilor învățate.

Pauzele trebuie să dureze doar câteva minute și să ofere copilului oportunitatea de revitalizare cu o băutură sănătoasă, o gustare ușoară sau chiar un exercițiu fizic scurt.

Temele nu trebuie să fie plictisitoare, cu atât mai puțin să suscite teama sau stresul copiilor. Așadar, nu ezitați să tranformați experiența temelor într-una creativă și educativă deopotrivă.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut