Cum țin copilul ocupat? 9 Jocuri distractive și educative

Se întâmplă ca, uneori, din diverse motive, părinții să mai aibă nevoie de o „pauză” de la parenting. Sigur că poate cea mai la-ndemână metodă este să pornim televizorul pe un canal de desene sau să oferim tableta copilului și să ne vedem în continuare de treabă…

Dar știm cu toții că asta nu este și cea mai benefică soluție. Astfel, pentru acele momente în care ai de lucru acasă, gătești sau pur și simplu vrei un moment de respiro, încearcă să ții copilul ocupat cu o varietate de jocuri distractive și educative.

  1. Jocurile de construcție

Acest tip de jucării inspiră imaginația. Un copil poate crea jucăria care este în mintea lui și apoi să se joace cu ea. Jucăriile de construcție sunt deosebit de benefice deoarece acestea acoperă un interval larg de vârstă. Copiii mici pot înălța blocuri de piese, în timp ce adolescenții încă pot prefera să se joace cu Lego, chiar dacă poate nu vor recunoaște asta vreodată în fața prietenilor.

  1. Seturi cu trenuri

Seturile cu trenuri au ceva în comun cu jocurile de construcție: construiești, apoi joci. Diferența este că există roți. Iar orice pe roți este absolut irezistibil pentru copii. Mai mult, pentru copiii care preferă acest gen de jocuri, trenurile sunt extrem de speciale, acestea fiind considerate posesoare de personalități. Mai exact, acestea pot fi la fel de importante pentru copil, precum o păpușă, doar că au roți.

  1. Jocuri de societate

Aceste jocuri sunt bune pentru a ține copiii ocupați pentru perioade lungi de timp, cel puțin atunci când copiii știu să joace deja.  Mai mult, reprezintă sporturi excelente pentru minte.

Un alt beneficiu ale acestor jocuri este că sunt disponibile într-o gamă largă de varietăți, fiind ideale atât pentru timpul petrecut în familie, cât și pentru dățile în care sunteți puțin ocupați și aveți nevoie ca puștii voștri să se implice, în ceva distractiv, dar educativ.

  1. Puzzle-uri

Puzzle-urile sunt de asemenea un alt tip de jucării, accesibil unui interval vast de vârstă. Acestea sunt disponibile pe mai multe niveluri de dificultate, având diferite tematici. De asemenea, un puzzle poate fi construit de o persoană sau de mai multe, deci se pliază extrem de ușor, atât dorințelor copilului, cât și nevoilor întregii familii.

  1. Casele de păpuși

Deși reprezintă un tip de jucărie care a parcurs un drum lung, de la apariția sa, vestea bună este că, în prezent, casele de păpuși sunt extrem de flexibile. Astfel, chiar dacă modelul clasic este o casă din lemn, în stil victorian, cu un decor fancy, în prezent, copiii se pot bucura de o casă eco-friendly, cu multă verdeață, sau poate de o cabană de schi.

Astfel, casele de păpuși au depășit granița impusă de gen, fiind ideale atât pentru fete, cât și pentru băieți. Mai mult decât atât, indiferent de preferințe, jocul presupune aceeași creativitate dintotdeauna: o poveste fantezistă, zămislită de imaginația copilului, se va petrece între pereții miniaturali.

  1. Jocurile cu costumații

O cutie aprovizionată cu o varietate de costumații este cel mai bun prieten, atât al copilului, cât și al părinților. Și nu trebuie să le cumpărați pe toate deodată, ci puteți să aprovizionați cutia ori de câte ori simțiți nevoia. Ba mai mult, puteți să creați, să improvizați chiar voi unele piese.

Copiii își pot trăi fanteziile doar cu pălăria potrivită sau cu unele accesorii.

  1. Jocuri și jucării muzicale

Ascultarea de muzică sau redarea acesteia este o metodă perfectă de a ține copiii antrenați, atunci când sunteți ocupați.

Totuși, pentru a-i ajuta pe cei mici să evite plictiseala sau frustrarea, pentru o perioadă mai lungă de timp, este recomandat să le oferiți instrumentele potrivite: căști, lecții sau jucării muzicale.

Lecțiile de muzică vor oferi copiilor baza necesară, astfel încât aceștia să fie capabili să distreze cu adevărat prin intermediul muzicii. De asemenea, dacă considerați că astfel de lecții nu reprezintă genul de lucruri în care ați vrea să investiți, jucăriile muzicale educaționale sunt suficient de distractive pentru a ține copiii ocupați.

  1. Kituri și articole de artă

Arta este o modalitate excelentă de a ține copiii ocupați. Dar arta poate fi dezordonată, sau poate necesita supravegherea adulților. Deci, alegeți cu atenție proiectele de artă și creați un spațiu pentru artă în casă.

Seturile arts&crafts sunt la îndemână prin faptul că au toate lucrurile de care aveți nevoie, ambalate împreună cu instrucțiunile. Cu toate acestea, dacă doriți ca copiii să lucreze independent pe un kit de artă, asigurați-vă că aceștia se încadrează în extrema superioară a intervalului de vârstă recomandat de producător.

  1. Cărțile

Nu reprezintă tocmai jucării, însă sunt excelente pentru copii. Acestea pot ține copiii ocupați, hrănindu-le imaginația cu povești savuroase. Și, spre deosebire de televiziune, lectura stimulează creierul, implicând acțiuni de decodare și procesare.

Desigur, unora dintre copii nu le place să citească sau nu știu încă cum. Aici este nevoie de intervenția părinților. Noi suntem cei care trebuie să introducem cărțile în viața copiilor, încă de când aceștia sunt la o vârstă fragedă. Să le citim cu voce tare și să le stârnim interesul cu povești pe măsură.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut