Curiozități despre Shar Pei

Shar Pei reprezintă o rasă de câini extrem de îndrăgită. Ce-i drept, nici nu ai cum să nu-i adori cu pielea lor zbârcită.

Pe lângă specificul pielii, câinii din această rasă sunt în cea mai mare parte a timpului calmi și liniștiți, însă asta nu înseamnă că nu iubesc independeța și că uneori pot fi și încăpățânați.

Haideți să descoperim împreună câteva caracteristici ale acestei rase de câini!

Știați că…?

  • Rasa Shar Pei provine din China?

Ca alte rase de câini, și aceasta este învăluită în mister. Mulți consideră că aceasta își are originea în Dinastia Han care datează încă din anul 200 î.Hr. totuși, există și cercetători care susțin că există o legătură între Shar Pei și Chow Chow, afirmând că Marco Polo nu a făcut nicio mențiune despre această rasă după călătoria sa în China, în schimb acesta a scris despre Chow Chow.

  • Perioada comunistă aproape că pusese capăt acestei rase de câini?

Atunci când China a devenit o țară comunistă, Guvernul a decis că animalele de companie sunt un element de lux, introducând o taxă consistentă pentru deținerea unui astfel de animal. În cele din urmă, deținerea unui câine s-a transformat într-un „lux burghez decadent”, astfel că creșterea câinilor a fost interzisă în totalitate. În 1947 taxele deveniseră exorbitante. Din moment ce doar oamenii super bogați își permiteau să țină un cățel, Shar Pei devenise o rasă foarte rară. Mai mult, în anii ‘60-‘70, Shar Pei a fost listat de Guinness World Records ca cea mai rară rasă de câini din lume.

  • Un om a ajutat la perpetuarea acestei rase de câini?

Grație unui om de afaceri chinez numit Matgo Law, câteva sute de câini Shar Pei au fost exportați în Statele Unite, unde rasa a fost salvată și readusă la viață.

  • Aceasta rasă de câini se deosebește prin limba lor specială?

Culoarea limbii acestor tip de câini poate fi de culoarea lavandei sau de un albastru închis, spre negru. Singurul câine care mai are limba neagră este Chow Chow. În folclorul chinezesc, limbile negre sunt de temut, alungând spiritele rele.

  • Simpaticele cute de pe pielea acestui câine serveau unui scop precis?

Cum în general câinii erau folosiți pentru lupte sau păzirea casei, ei trebuia să fie duri. Astfel, se pare că pielea le servea ca un mijloc de apărare. În cazul în care un alt câine i-ar fi mușcat, pielea lor ridată și îndesată ar fi ajutat acești căței să-și ferească organele vitale, întrucât gura atacatorului ar fi fost îndesată de această piele.

  • Numele este sugestiv pentru pielea lor?

Shar Pei înseamnă „piele de nisip”, fiind asociată cu blana lor care se simte ca o hârtie abrazivă.

  • Există 2 tipuri diferite de Shar Pei?

Acestea sunt „guri de oase” și „guri de carne”. Ambele denumiri se referă la forma botului și mușchii botului. Cei cu botul cu mai puțină căptușeală sunt numiți în general „guri de oase”, iar cei cu botul mai voluminos sunt numiți „guri de carne”. Se pare că aceștia din urmă sunt mai comuni, Shar Pei fiind în general câini cu botul mai proeminent, voluminos.

  • Câinii de această rasă pot avea o varietate de culori?

Potrivit American Kennel Club, există 21 de culori ale câinilor din această rasă, inclusiv nuanțe interesante, precum 5 puncte roșii, albastru samur sau roșu-gălbui.

  • Câinii din rasa Shar Pei pot prezenta o caracteristică numită „colorare diluată”?

În acest caz, câinii au nasul, pielea și unghiile de aceeași culoare ca blana. Totuși, trăsătura specifică rămâne pielea extrem de lăsată și zbârcită.

  • Durata de viață a unui Shar Pei este de 8-12 ani?

După cum se observă, acești câini au numeroase trăsături care îi transformă în niște animale de companie unice. Totodată, dacă vă gândiți să achiziționați un Shar Pei, aveți în vedere că acești câini au o antipatie intensă pentru apă.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut