De ce este bine ca mamele să aibă un control emoțional și cognitiv ridicat

Un nou studiu privind parentingul constată că pe măsură ce capacitatea de control emoțional și de rezolvare a problemelor a unei mame este mai mare, cu atât este mai puțin probabil ca proprii copii să dezvolte probleme de comportament, cum ar fi accesele de furie sau implicarea în diverse lupte cu alți copii.

De asemenea, studiul a constatat că mamele care rămân în control din punct de vedere emoțional, sunt mai puțin susceptibile de a fi dure din punct de vedere verbal cu copiii lor, iar mamele care rămân în control cognitiv sunt mai puțin susceptibile de a desfășura un parenting bazat pe control.

Atât pedepsele verbale severe, cât și tendința de a practica un parenting bazat pe control, sunt puternic asociate cu problemele copilului.

Potrivit autorului principal al studiului, Ali Crandall de la Universitatea Brigham Young din SUA, pierderea controlului asupra vieții noastre, se răsfrânge negativ asupra modului în care ne comportăm ca părinți.

Desfășurarea studiului

Pentru studiu, recent publicat în revista academică „Relații de familie”, Crandall și co-autorii de la Universitatea Johns Hopkins și Virginia Tech, au colectat date de la 152 de mame care aveau copii între 3 și 7 ani. Mamele aveau vârsta cuprinsă între 21 și 49 de ani; 62% au fost căsătorite și aproape o treime nu au obținut mai mult decât o diplomă de liceu.

Controlul emoțional al mamei a fost măsurat printr-un chestionar, acestea fiind întrebate cât de des au izbucniri furioase sau cât de des au tendința să reacționeze prea rău la problemele mici.

Funcționarea executivă sau controlul cognitiv au fost măsurate printr-o serie de sarcini. Funcționarea executivă este ceea ce îi ajută pe oameni să gestioneze haosul și să atingă obiectivele zilnice, incluzând planificarea, rezolvarea problemelor și îndreptarea atenției asupra celui mai important lucru.

Odată ce cercetătorii au înregistrat controlul emoțional și nivelul de funcționare executiv al mamelor, aceștia au oferit o serie de chestionare participantelor, pentru a identifica atitudinea de parenting, nivelurile dure de exprimare verbală și totalitatea problemelor de comportament pe care proprii copii le prezintă.

Rezultatele studiului

Rezultatele au arătat nu numai că mamele care aveau un control emoțional și cognitiv mai mare, au fost mai puțin susceptibile de a raporta un comportament precar al copilului (lupta cu alți copii sau accesele de furie), dar au găsit și conexiuni între abilitățile de control ale unei mame și comportamentele de parenting. De exemplu, mamele cu un control emoțional mai bun au prezentat un risc mai scăzut de a vedea comportamentul ambiguu al copiilor lor în cea mai rea lumină.

În timp ce este destul de dificil pentru un adult cu un creier complet dezvoltat să-și îmbunătățească funcționarea executivă – cercetările anterioare au arătat că cortexul prefrontal al creierului, zona în care funcționarea executivă este „găzduită”, este în general dezvoltat în primele 2-3 decenii de viață sau și mai bine. De asemenea, autorii au spus că și mici îmbunătățiri în câteva aspecte de bază, pot constitui o diferență semnificativă pentru părinți.

„Să dormim suficient, să facem suficiente exerciții și să mâncăm echilibrat sunt toate lucruri care influențează funcționarea noastră executivă”, a spus Crandall. „Ar trebui să creăm medii sănătoase care să ne ajute să funcționăm în cel mai bun mod posibil”.

Sursa: ScienceDaily

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut